Frumoasă, jurnalistă de renume, provenind dintr-o familie de oameni bogaţi, Anne Sinclair a fost femeia care i-a fost soţie mai bine de 20 de ani unuia dintre cei mai fustangii – dacă e să ne luăm după “gura târgului” - dintre bărbaţii celebri: Dominique Strauss-Kahn (DSK).
Poate, dacă n-ar fi fost povestea aiuritoare care s-ar fi petrecut într-o cameră a hotelului Sofitel din New York între el şi o cameristă de culoare, Dominique Strauss-Kahn, fostul boss la Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar fi ajuns preşedintele Franţei, căci, la momentul declanşării scandalului Sofitel, era cotat cu şanse serioase la câştigarea unui loc în istoria Republicii Franceze ca şef de stat.
În toată perioada scandalului, Anne Sinclair, frumoasa jurnalistă franceză, cunoscută publicului din România mai ales după interviul pe care l-a realizat pe când era realizatorul unei emisiuni la postul TF1 cu fostul premier Petre Roman, i-a fost alături lui DSK, afişând în public o seninătate care i-a uimit pe mulţi.
Totuşi, după ce spiritele s-au mai potolit, iar DSK a fost dat uitării de public, Anne Sinclair a aruncat bomba. A decis să se despartă de Strauss-Kahn, după mai mult de 20 de ani de căsnicie.
Marţi, 22 aprilie, Anne Sinclair, acum redactor-şef al site-ului Huffington Post France, dar mai ales femeie prin excelenţă, a decis să-şi deschidă inima în faţa publicului. Ea se confesează în legătură cu penibilul arestării fostului soţ la New York, în 2011, în cadrul emisiunii lui Laurent Delahousse, “Un jour, un destin”, care va fi difuzată marţi seara de postul de televiziune France 2. Interviul va fi precedat de un reportaj intitulat “Anne Sinclair, preţul libertăţii”.
Delahousse a obţinut un interviu de 30 de minute cu Anne Sinclair. “S-a liniştit, în fine, cu scandalul DSK şi are chef să vorbească”, a declarat Laurent Delahousse, care precizează că Sinclair aduce un anumit număr de răspunsuri, dar nu pe toate. Dar cel mai surprinzător dintre toate pare răspunsul ei legat de infidelităţile lui DSK.
Sinclair spune că a ştiut mereu să demonteze zvonurile. Când şi-a părăsit primul soţ, pe ziaristul Ivan Levai, tatăl celor doi copii ai săi, ca să se căsătorească în noiembrie 1991 cu DSK, Anne Sinclair îşi considera soţul irezistibil.
Ziarista a renunţat pentru el şi la emisiunea “Sept sur Sept” de la TF1, pe care o realiza. “Viaţa este un risc atunci când eşti căsătorită cu un bărbat frumos, inteligent, fermecător, simpatic”, mărturisea ea în noiembrie 1997 pentru revista Paris Match. I-a păstrat aceeaşi admiraţie până la divorţul din martie 2013, după dosarele Sofitel, din New York (rămâne convinsă totuşi de nevinovăţia fostului soţ) şi Carlton, din Lille. “Când m-am căsătorit cu Dominique, ştiam că este un seducător. Ştiam acest lucru”, spune Anne Sinclair la emisiunea “Un jour un destin” a lui Laurent Delahousse ce va fi difuzată marţi seară pe France 2 şi din care postul Europe 1 a dezvăluit câteva fragmente.
“Au fost fără îndoială zvonuri. Însă zvonurile sunt lansate pentru a distruge şi a strica, aşa că nu le-am dat atenţie”, a mai spus fosta soţie a lui DSK.
Ea a recunoscut totuşi că uneori a avut “îndoieli, normale într-un cuplu”. “L-am întrebat de câteva ori dacă lucrurile sunt adevărate sau nu. Ştia să dezmintă şi să mă liniştească. Ştiu că poate părea absolut idiot, dar, mă credeţi sau nu, chiar nu ştiam”, a încheiat ziarista, vorbind despre infidelităţile lui DSK.
Emisiunea care o are în centrul atenţiei pe această femeie specială nu se axează doar pe infidelităţile lui DSK, ci şi la cariera excepţională de jurnalistă a lui Anne Sinclair, dar şi la chestiuni legate de familia ei, mai ales de moştenirea ei. Anne este nepoata unui negustor de artă francez, Paul Rosenberg. Paul Rosenberg este negustorul care l-a promovat pe Picasso, care a lucrat cu Braque, Matisse şi Fernand Leger, care, evreu fiind, a părăsit în 1940 Parisul împreună cu familia, fugind la New York şi a lăsat în urmă 400 de tablouri care au fost furate de nazişti. Dintre acestea, 60 au fost recuperate şi returnate familiei, după cel de-al Doilea Război Mondial.
Numele lui Rosenberg, dar mai ales al lui Anne Sinclair, au revenit în centrul atenţiei recent, în cadrul unui alt scandal, de data aceasta referitor la “comoara nazistă” descoperită dosită în apartamentul de la bloc al unui octogenar german, Cornelius Gurlitt. Fiindcă printre cele 1.406 opere de artă ale unor mari maeştri ai picturii mondiale descoperite la Gurlitt se află şi “Femeie şezând”, un tablou semnat de Matisse, care i-a aparţinut lui Paul Rosenberg şi pe care îl revendică acum Anne Sinclair. O poveste destul de încurcată, al cărei final e greu de presupus.
Citește pe Antena3.ro