Fostul subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Marko Attila, a fost trimis în judecată în 2003 de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu contra interesului public împreună cu Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier în cadrul Ministerului de Justiţie, membri ai comisiei de retrocedare a Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe.
Instanţa a considerat că cei trei au retrocedat abuziv clădirea către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente care nu erau valabile. Deşi au fost achitaţi de Curtea de Apel Braşov în 2006, în luna iunie 2012, Judecătoria Buzău i-a condamnat pe fiecare la trei ani de închisoare (Marko şi Marosan cu executare, Clim cu suspendare) şi a obligat Eparhia reformată să plătească un prejudiciu creat statului de 1,13 milioane de lei. Inculpaţii au făcut recurs la decizia de la Buzău, iar acesta ar fi trebuit să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti. Funcţia de deputat a lui Marko Attila, dobândită la alegerile parlamentare din decembrie 2012, a propulsat cazul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Nu este de competenţa ICCJ
La înfăţişarea de joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) urma să dea un verdict definitiv în acest caz. Completul de judecată a decis însă că nu este de competenţa ICCJ să judece acest caz. “Procesul a ajuns la ICCJ fiindcă în decembrie 2012 Marko Attila a dobândit calitatea de parlamentar. Competenţa în acest caz s-ar fi schimbat doar dacă Marko ar fi îndeplinit această calitate şi în momentul săvârşirii infracţiunii. Atât noi, cât şi procurorii DNA am rămas surprinşi că ICCJ nu a sesizat absenţa competenţei la prima înfăţişare şi a invocat-o abia la pronunţarea verdictului. Foarte probabil, cazul se va întoarce la Curtea de Apel Ploieşti”, a declarat avocata lui Marko, Kapcza Miko Krisztina, citată de erdely.ma.
Atac la sistem
“Nu a fost niciodată în interesul nostru ca acest caz să fie amânat. Noi vrem să se termine cât mai repede, iar adevărul să iasă la iveală. Din păcate, sistemul nu vrea să accepte acest lucru. Acesta nu mai este un proces normal într-o ţară normală. Este un război de teroare cu nervii noştri. Vreau să mulţumesc diplomaţiei americane şi ungare că au fost şi astăzi alături de mine. Îmi dă încredere certitudinea că vor fi şi de acum încolo”, a notat Marko Attila pe pagina sa de facebook.
Susţinut de americani
În data de 13 iunie 2013, 21 de congresmeni americani îi cereau secretarului american de Stat, John Kerry, într-o scrisoare deschisă să pună presiune pe Guvernul român, cu scopul de a pune capăt “persecuţiilor” şi de a retroceda în totalitate bunurile confiscate după 1945 de statul comunist român de la biserici şi alte grupuri religioase, dar în acelaşi timp să urmărească cu atenţie evenimentele din jurul Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe şi procesul în care sunt implicaţi membrii comisiei de retrocedare Marko Attila, Marosan Tamas şi Silviu Clim.