x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Continut platit De ce mașinile electrice n-au roată de rezervă?

De ce mașinile electrice n-au roată de rezervă?

16 Apr 2025   •   09:50
De ce mașinile electrice n-au roată de rezervă?

Dacă te pasionează mașinile electrice, cel mai probabil știai deja că cele patru roți direct atașate de mașină sunt și singurele pe care le vei primi atunci când achiziționezi un astfel de automobil.

Dacă, pe de altă parte, ești la prima tentativă și doar cochetezi cu ideea de a cumpără o mașină electrică, probabil te întrebi de ce lipsește roata de rezervă.

Realitatea este următoarea: în cazul în care nu vorbim despre mașini electrice cu gabarit crescut, șansele ca următorul tău crossover, SUV sau hybrid să includă și roata de rezervă sunt destul de mici. Poate doar dacă ceri opțiuni extra.

De ce se întâmplă asta? Află din cele ce urmează!

Roata de rezervă crește greutatea totală a automobilului

Bateriile instalate pe mașinile electrice le fac deja destul de grele, cam cu 30-40% mai grele decât modelele neprietenoase cu mediul. Luând în calcul faptul că electricele pun pe primul loc consumul eficient de energie și distanța parcursă, fiecare kilogram contează.

Dacă scoatem din schemă roata în sine, cricul și sculele aferente, ne dăm seama că fiecare încărcare îți asigură mai multă autonomie. Adică vei putea să conduci mai mult până când va fi nevoie să încarci din nou autovehiculul.

Teoretic, automobilele electrice nu au nevoie de roată de rezervă

Noi nu putem să afirmăm că nu vei avea niciodată nevoie de o roată de rezervă pentru un vehicul electric, dar putem să-ți explicăm raționamentul folosit de producători. Aceștia afirmă că anvelopele pentru mașini electrice sunt mult mai rezistente la rulare și susțin mai multă greutate. În teorie, asta ar însemna că șansele de pană sunt reduse considerabil.

În al doilea rând, automobilele moderne, adică cele smart, vin echipate și cu un sistem de monitorizare a presiunii care te va anunța din timp dacă te paște o pană. Astfel, vei putea să prevezi o eventuală dezumflare a cauciucului, fie prin umflarea preventivă a acestuia, fie prin vizitarea unui mecanic. Cert e că, teoretic, nu vei face pană când ți-e lumea mai dragă. Sigur, asta nu înseamnă că accidentele neprevăzute sunt excluse.

 

Roata de rezervă ocupă mai mult spațiu și costă prea mult

Se pare că eficiența are un cuvânt de spus și în ceea ce privește fabricarea autovehiculelor, mai ales a celor electrice. Așadar, conform producătorilor, o mașină electrică este versatilă prin definiție și astfel trebuie să ofere mai mult spațiu de depozitare decât una normală. În consecință, s-a renunțat la roata de rezervă, în favoarea bateriilor și a confortului.

Unde mai pui și faptul că roata de rezervă crește prețul total al autovehiculului. În contextul în care se dorește creșterea popularității acestor vehicule, plafonarea prețului prin eliminarea roții de rezervă pare să fie cea mai bună soluție.

În general, anvelopele pentru mașinile electrice (fie ele anvelope de vară, de iarnă sau all-season) se schimbă o dată la 40.000 de km. Sperăm să n-ai nevoie de o roată de rezervă între timp. Stai cu ochii pe senzorul de presiune!

 

 

 

×