x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drepturile infractorilor, mai importante ca protecția femeilor

Drepturile infractorilor, mai importante ca protecția femeilor

de Diana Scarlat    |    08 Mai 2017   •   14:20
Drepturile infractorilor, mai importante ca protecția femeilor
Sursa foto: Manuel Faba Ortega/Getty Images/iStockphoto

Cifrele sunt alarmante, în România, în privința violenței asupra femeilor. Statisticile Poliției arată că 27% dintre crimele comise anul trecut au fost în familie, iar una din patru femei a fost agresată în cuplu cel puțin o dată, în ultimii cinci ani. Legislația s-a modificat de mai multe ori în ultimii doi ani, în privința ordinului de restricție, reducând timpul pentru decizia instanței până la 72 de ore. Dar legea încă este ineficientă.

 

Ziua egalității de șanse între femei și bărbați a fost precedată de un caz cutremurător, la Vaslui: un tânăr de 20 de ani a ucis o fată de 14 ani care a refuzat să întrețină relații sexuale cu el. Fata ar fi fost “arvunită” de familie, pentru o viitoare căsătorie cu tânărul cioban. Mama criminalului a declarat că ar fi acceptat-o pe fată în bătătură, să o ajute la treburile gospodărești, chiar dacă fiul ei ar fi adus-o violată acasă. Acest tip de mentalitate ține România departe de posibilitatea de a stopa fenomenul violenței asupra femeilor.

 

Pedepse mai blânde pentru agresori

Data de 8 mai este dedicată Zilei Naționale a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, începând din 2014. În acest context, astăzi, la Parlament, se discută nevoia unor modificări legislative, dar deocamdată proiectele se exclud reciproc. Pe de o parte se cere diminuarea pedepselor, pentru eliberarea închisorilor, ca să nu mai avem atât de multe condamnări la CEDO, iar pe de altă parte se cere o schimbare legislativă care să-i descurajeze pe bărbații agresivi care maltratează și violează sau chiar își ucid partenerele. „Nu putem face un armistițiu cu infractorii și nu putem să diminuăm pedepsele care oricum sunt mici și încurajatoare pentru cei care sunt agresivi cu femeile. Cei care văd că scapă nepedepsiți sau cu pedepse foarte mici sunt, practic, încurajați să comită în continuare acte de violență asupra femeilor și doar prin înăsprirea pedepselor pot fi opriți. Pentru încălcarea Ordinului de restricție, pedeapsa prevăzută este între o lună și maximum un an sau amendă, deși pedeapsa pentru încălcarea oricărei alte hotărâri judecătorești este de până la doi ani”, explică Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

 

Lege care nu funcționează

„Felul în care funcţionează legea în prezent şi toate mecanismele pun o presiune pe victimă. Nici procedura de urgență, care prevede decizia instanței în 72 de ore, nu este eficientă, pentru că pârâtul poate face apel și se intră în procedură normală”, explică Andreea Braga, președinta centrului FILIA, care acordă asistență victimelor viiolenței în familie. ONG-urile au reușit să elimine recent o propunere de modificare a Legii prevenției, care ar fi eliminat pedeapsa pentru hărțuirea sexuală la prima abatere.

 

Eurobarometrul special asupra violenței de gen pe 2016 arată că 55% dintre români consideră violul justificat, în anumite situații, iar unul din cinci români și-ar dori chiar să nu mai fie considerat ilegal violul. Statisticile Poliției din ultimii ani arată că în fiecare zi sunt raportate în medie cinci violuri.

 

Negicieri între ONG-uri și autorități

La Palatul Parlamentului are loc astăzi un eveniment dedicat Zilei Naționale a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați. Evenimentul este organizat din inițiativa Comisiilor pentru egalitatea de șanse, din Camera Deputaților și Senat. Se vor întâlni lideri politici, reprezentanți ai autorităților și ai ONG-urilor, care vor dezbate modificările legislative necesare, pentru îndeplinirea obligațiilor angajate de țara noastră prin ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlamentul României în luna martie 2016. La finalul evenimentului, pe baza concluziilor din cadrul conferinței și al sesiunilor de lucru, participanții vor adopta un angajament de acțiune privind egalitatea de gen în România.

Modificările legislative n-ar trebui să țină cont de nevoia de a avea mai mult spațiu în penitenciare, prin diminuarea pedepselor, ci de statisticile alarmante din ultimii ani, care arată că numărul agresiunilor asupra femeilor sunt în creștere în România. Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri, din cadrul Poliției Capitalei.

×