x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ediţie de colecţie, Luni 16 iulie - Adrian Pintea

Ediţie de colecţie, Luni 16 iulie - Adrian Pintea

11 Iul 2007   •   00:00
Ediţie de colecţie, Luni 16 iulie - Adrian Pintea

Ne-a rămas in minte ca haiducul Iancu Jianu, eroul cu fizic de adolescent, inăsprit de visul de libertate.

A iubit foarte mult caii şi era un bun călăreţ. Prima lui experienţă ecvestră s-a petrecut in 1980, in "Iancu Jianu". Regizorul Dinu Cocea ii luase şi un instructor de călărie.

Puterea de a dărui

Ne-a rămas in minte ca haiducul Iancu Jianu, eroul cu fizic de adolescent, inăsprit de visul de libertate.

A iubit foarte mult caii şi era un bun călăreţ. Prima lui experienţă ecvestră s-a petrecut in 1980, in "Iancu Jianu". Regizorul Dinu Cocea ii luase şi un instructor de călărie. "Dar de ce? Nu pot să invăţ şi singur? Mă inţeleg eu cu calul mai bine decăt cu antrenorul de cai", spunea Pintea. I s-a dat un cal blănd.

A urcat in şa şi a pornit prin manej, mai intăi la pas, după aceea la trap şi apoi in galop. La un moment dat, cineva, văzănd că armăsarul se indreaptă vijelios spre poarta manejului, a inchis-o. Pintea a tras de căpăstru, probabil din instinct, iar calul a sărit, ca la cursa cu obstacole, peste poarta inaltă de vreun metru optzeci. Avea puterea să imblănzească animalele cu privirea şi cu vorba...

Dăruia necondiţionat. Avea o bunătate reală, fără să aştepte ceva in schimb. Nici nu ştim ce regretăm mai mult: plecarea omului sau a artistului... Pentru conservarea memoriei lui, ce-ar fi dacă in manualele şcolare ar exista şi creaţia sa literară? Adrian Pintea a scris şi poate fi incadrat in categoria marilor scriitori fără să fim acuzaţi de exagerări sentimentaliste.

×
Subiecte în articol: observator