x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Epurare in PNA - Morar elimina procurorii incomozi

Epurare in PNA - Morar elimina procurorii incomozi

de Miruna Pasa Petru    |    03 Oct 2005   •   00:00
Epurare in PNA - Morar elimina procurorii incomozi

Noul sef al anticoruptiei, Daniel Morar, vrea sa demita 11 procurori. Printre ei si Ioan Otel, unul dintre anchetatorii care l-au trimis in judecata pe Traian Basescu in dosarul "Flota".

Noul sef al anticoruptiei, procurorul Daniel Morar, a hotarat sa demita 11 procurori, sefi de servicii teritoriale sau angajati ai structurii centrale, dupa ce timp de o luna si jumatate si-a evaluat subalternii.

Departamentul National Anticoruptie, caci asa se numeste acum fostul PNA, a intrat in restructurari. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a primit vineri seara de la procurorul-sef Daniel Morar o lista cu numele procurorilor care nu mai sunt doriti in lupta anticoruptie. Motivele pentru care s-a decis eliminarea din sistem a celor 11 nu sunt cunoscute inca, dar vor fi discutate maine in plenul CSM. Daniel Morar sustine ca totul se rezuma la performantele profesionale.

IMPRICINATII. Pe lista se regasesc numele a cinci sefi de servicii teritoriale, printre care si cel al lui Ioan Otel de la Constanta. El este unul dintre anchetatorii care l-au trimis in judecata pe Traian Basescu in cazul "Flota". Este scos din functie si Ioan Irimie de la Cluj. Acum cateva luni, numele sau era vehiculat ca potential sef al anticoruptiei. Vor fi revocati de asemenea si Alois Imbrea - Iasi, Constantin Stefanescu - Ploiesti si Gheorghe Vizitiu - seful Serviciului de Urmarire Penala in cauze de coruptie de la nivel central. Ceilalti sase nu au functii, dar nu mai sunt doriti deloc in Departamentul Anticoruptie. Acestia sunt Nicolae Dorel Pascut de la Cluj si Alexandru Chiciu, Carmen Cojocariu, Ioan Ciofu, Gheorghe Stan, Octavian Lupescu de la Bucuresti, structura centrala. Chiciu face parte din fosta conducere a PNA.

UNDE SE DUC? Hotararea lui Morar va ridica maine probleme juridice fara precedent, pe care noile modificari legislative le-au lasat nerezolvate. Situatia celor sase procurori eliminati de tot din DNA pare cea mai grava. Potrivit legii, acestia ar trebui sa se intoarca la fostele posturi ocupate inainte de numirea in PNA sau pe unele similare.

Numai ca pozitiile lor au fost ocupate, iar altele similare sunt la fel de greu de gasit. "Este cea mai grea parte pe care CSM o are acum de rezolvat. Posturile lor anterioare au fost ocupate, iar ei ar putea ramane fara destinatie precisa", ne-a declarat ieri vicepresedintele CSM, Liviu Dascalescu.

NOROC CU PRESA
Cei 11 procurori aflati pe lista neagra a noului sef anticoruptie au fost luati ca din oala de stirea propriilor revocari. Nu fusesera anuntati si nici nu li se spusesera motivele pentru care sunt destituiti. Au aflat de la televizor sau de la prieteni. Ioan Otel nu stia nimic oficial, dar a declarat ieri ca gestul nu-l surprinde. De asemenea, Alexandru Chiciu a refuzat sa-si comenteze revocarea. "Am aflat exclusiv din presa si nu cunosc motivele acestei masuri", a sustinut el.
×
Subiecte în articol: observator