x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Flagrant sau provocare a procurorului PNA?

Flagrant sau provocare a procurorului PNA?

04 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
IALOMITA - Semne de intrebare in arestarea tandemului Dascalu - Balaban La 27 octombrie, procurorii au surprins in flagrant un om de afaceri care incerca sa-si cumpere de la un procuror al PNA o solutie favorabila intr-un dosar in care era cercetat. Tot atunci, a fost arestat si intermediarul celor doi. Unul dintre aparatorii inculpatilor sutine ca procurorul PNA se face vinovat de exercitarea de indemnuri in scopul obtinerii de probe.
MIHAI ENCIU

Click pentru a mari imaginea
BUNASTARE. Vila lui Balaban, cel care ar fi intermediat "afacerea"
Potrivit PNA, in seara zilei de 27 octombrie, procurorii l-au surprins in flagrant pe omul de afaceri Dascalu Dumitru, din Slobozia, care daduse procurorului Dumitru Cristudor, de la structura locala a Parchetului National Anticoruptie, 200 de milioane de lei pentru a promova o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat. Alaturi de Dascalu a mai fost arestat si Balaban Nicolae, tot din Slobozia, care ar fi fost intermediarul dintre cei doi. Potrivit PNA, cei doi invinuiti ii promisesera procurorului suma de 10.000 de euro, un vagon de grau si folosinta gratuita a unei vile din Busteni, proprietatea lui Dascalu. Unul din avocatii inculpatilor spune insa ca flagrantul prezentat de PNA a fost de fapt o provocare, procurorul lasand sa se inteleaga in discutiile cu cei doi ca ar accepta mita.

INCEPUTURI. Totul a inceput cu cercetarea lui Dascalu intr-un dosar penal cu un prejudiciu de circa 30 de miliarde de lei, in sarcina societatii acestuia revenind circa 5 miliarde din aceasta suma. Acest dosar, aflat pe rolul structurii teritoriale locale a PNA, facea referire la deturnarea unor credite acordate de RIB Bank mai multor societati, printre care se afla si SC Midagro SRL, patronata de Dascalu Dumitru. Acesta era invinuit ca ar fi obtinut niste credite succesive prin scontarea unor CEC-uri emise de o firma care datora bani firmei lui Dascalu, credite care ar fi fost folosite cu alta destinatie. Dupa cateva scontari succesive, Midagro nu a mai putut returna creditele deoarece clientul care ii datora bani disparuse fara urma. Dosarul deschis era instrumentat de procurorul Dumitru Cristudor, care l-a invitat in ultima luna de mai multe ori la Parchet pe Dascalu. In cele sase sau sapte intalniri dintre cei doi, sustin aparatorii acestuia, doar in doua sau trei dintre ele s-au incheiat acte procedurale legate de caz. In rest, Cristudor s-a marginit doar la discutii informative, in care incerca sa scoata cat mai multe de la acesta. Speriat de comportamentul procurorului care-l chema la ordine in mod repetat, Dascalu s-a vaitat mai multor prieteni, afirmandu-si temerea ca "procurorul ar avea ceva cu el". Unul dintre cei care aflat de necazurile sale era Balaban Nicolae, bun amic al lui Dascalu, dar si bun amic al procurorului si al sotiei acestuia, Rodica Cristudor. Atat de bun, incat a considerat ca isi poate ajuta prietenul aflat in suferinta cu o vorba buna pusa la procuror.

TRATATIVE. Potrivit declaratiilor date de Balaban, interventiile sale la Cristudor au demarat cu o vizita de curtoazie facuta la biroul acestuia. Dupa o scurta introducere, Balaban s-a interesat direct de situatia dosarului lui Dascalu. Cristudor l-a linistit, spunandu-i ca lucrurile nu sunt foarte grave in ceea ce-l priveste pe Dascalu si ca acesta trebuie doar sa declare sincer ceea ce stie. Fara a avea un mandat de la cel cercetat, Balaban i-a sugerat procurorului ca acesta s-ar putea revansa pentru bunavointa. Procurorul, declara Balaban, a parut interesat si i-a spus amicului sau sa-i prezinte o oferta de la Dascalu. Balaban a declarat ca i-a facut ulterior o oferta lui Cristudor, intr-o alta discutie, avansand un vagon de grau si suma de 5.000 de euro, dar nu a precizat daca procurorul a raspuns acestei oferte. La cateva zile de la aceasta discutie, Balaban sustine ca a facut o noua vizita la biroul procurorului, invitat fiind de acesta. Asa cum reiese si din inregistrarile convorbirilor telefonice facute de PNA, intre Cristudor si Balaban au avut loc mai multe discutii, la initiativa procurorului, care se interesa de oferta pe care o astepta de la Dascalu. La intalnirea respectiva, Balaban a sesizat ca procurorul era mai retinut, ferindu-se sa intre direct in subiect, ceea ce poate duce la concluzia ca in acel moment convorbirea era inregistrata si se ferea sa dea dialogului un aspect de provocare. Balaban declara ca a reiterat oferta financiara initiala: "E bine 5.000, sefu?". Cristudor a replicat ca dosarul este greu, iar promovarea unei solutii bune pentru Dascalu presupunea convingerea unui martor din dosar, care trebuia sa faca declaratii favorabile. Atunci, Balaban a plusat, oferind 6.000-7.000 de euro si a avut convingerea ca procurorul agreeaza oferta. Dupa ce a plecat de la biroul procurorului, Balaban a mers la Dascalu si i-a spus ca acesta a cerut suma de 10.000 de euro. A urmat apoi o alta perioada de pauza, Balaban declarand ca a fost sunat de Cristudor, dar ca nu i-a mai raspuns la telefon. Dupa mai multe insistente ale procurorului, care-i dadea "beep-uri", Balaban a raspuns si a fost intrebat, din nou, despre stadiul negocierilor. El declara ca si-a sunat prietenul si i-a recomandat sa-l sune pe procuror si sa discute direct cu el. Balaban sustine ca de la aceasta discutie nu mai stie nimic de cursul operatiunilor. Potrivit declaratiilor sale, in seara flagrantului a fost sunat, imediat dupa cutremur, de procuror, care l-a invitat la o bere. Cristudor i-a spus ca-i trimite Dascalu masina cu sofer, numai sa vina. La scurt timp, la poarta vilei lui Balaban au descins procurori si politisti, care l-au arestat dupa o scurta urmarire prin curtea imobilului.

VERSIUNE. Declaratiile date de Dascalu sunt, in mare, asemanatoare cu cele ale lui Balaban. Singurele diferente rezulta din modul diferit in care cei doi au inteles discutiile purtate cu procurorul Cristudor. In declaratia sa, Dascalu arata ca pe parcursul derularii evenimentelor, Balaban i-a creat impresia ca este bun amic cu familia procurorului. El stia ca sotia procurorului si Balaban au la firmele lor aceeasi contabila. Mai mult, Dascalu stia ca procurorul si Balaban au fost colegi la Combil Carial. Dascalu a mers total pe mana lui Balaban, de la care a inteles ca procurorul avea nevoie de un ajutor, adica un imprumut de care sa nu stie nevestele lor, de 10.000 de euro, de niste grau, platibil dupa o anumita perioada, pe care sa-l primeasca moara controlata de sotia lui Cristudor, si de un loc pentru distractii, discret, unde procurorul sa se relaxeze.

APARAREA. "In opinia noastra, la baza organizarii flagrantului a stat o provocare, realizata prin desele tatonari ale procurorului, exercitate asupra celor doi, prin care li s-a indus ideea ca procurorul este dispus sa negocieze o anumita atitudine fata de inculpatul Dascalu Dumitru", a declarat unul dintre aparatorii inculpatilor. "Apreciem ca in cauza ne aflam in prevederile art. 68 CPP, care interzice exercitarea de indemnuri in scopul obtinerii de probe", a concluzionat apararea.

FARA COMENTARII. Contactat telefonic, procurorul Cristudor nu a facut nici un fel de comentariu cu privire la declaratiile avocatilor celor doi inculpati. Legat de firma care detine moara din comuna Bucu si care are sediul la el in apartament, Cristudor a declarat ca va cere PNA sa analizeze in ce masura dosarul in care este inculpat Dascalu Dumitru mai poate fi solutionat de el.
MOARA CU BUCLUC
Procurorului Cristudor i-au fost oferite diverse foloase materiale, printre care si 10 tone de grau. Am incercat sa aflam ce sta in spatele acestei oferte. Familia procurorului Cristudor controleaza o moara la Bucu, ceea ce justifica oferta de grau facuta de Balaban. Moara apartine societatii comerciale Rola Impex, infiintata in anul 1994, societate al carei administrator si asociat unic este un oarecare Tatuta Viorel, domiciliat in comuna Fulga de Sus, judetul Prahova. Firma are sediul social pe Strada Vasile Alecsandri, blocul 25, etajul patru, apartamentul numarul 15. Adresa coincide cu cea a familiei Cristudor. Moara de la Bucu a fost cumparata de la SC Prodpan SRL Urziceni, la data de 19 noiembrie 2002, cu pretul de 2,8 miliarde de lei. Potrivit actului de vanzare, cumparatorul a platit in rate suma de 800 de milioane de lei, cate 100 de milioane lunar, iar restul de 2 miliarde au fost acoperite dintr-un credit pe care societatea l-a contractat la BCR. Moara a apartinut societatii Morarit si Panificatie SA, detinuta de miliardarii Radu Vasile si Gheorghe Ungureanu, ambii cercetati in mai multe dosare de catre procurorul Cristudor. Cei doi miliardari si-au impartit bunurile societatii, nu inainte de a se denunta reciproc la Parchet pentru practici ilegale in ceea ce priveste achizitia de actiuni ale respectivei societati. Moara a ajuns in patrimoniul uneia dintre firmele lui Radu Vasile, care a vandut-o in conditii evident avantajoase procurorului Cristudor. Dosarele celor doi miliardari au fost ingropate. Sotia procurorului a fost angajata firmei Morarit si Panificatie SA, societate la care a venit din transfer de la Banca Agricola, unde era sef de credite. La sfarsitul anului 2002, dupa ce patronul IMP a fost arestat in cateva dosare, Rodica Cristudor a plecat de la aceasta firma, fiind cea care se ocupa de moara de la Bucu, detinuta in acte de fratele sau.
CRISTUDOR L-AR FI PROVOCAT
Dumitru Dascalu sustine ca in seara flagrantului se afla la un spital in Bucuresti, unde suportase o interventie chirurgicala la un picior. Procurorul Cristudor l-a convocat la o discutie legata de negocierile purtate prin intermediul lui Balaban, Dascalu cerand ragaz pana catre orele 19:00-20:00, cand urma sa se intoarca in oras. Vazand ca nu se poate incadra in timp, Dascalu i-a cerut procurorului sa se intalneasca a doua zi, varianta respinsa de procuror, care a insistat pentru seara respectiva. Dascalu a ajuns la PNA in jurul orei 22:30, avand asupra sa suma de 200 de milioane de lei, pe care a lasat-o in masina. Cristudor a deschis discutia provocator, intreband direct daca a vorbit cu Balaban si daca are ceva la el. Dascalu i-a raspuns ca are, in masina, dar ca i-a fost jena sa intre cu "atentia" in institutie, pentru a nu da nastere la interpretari. Procurorul l-a trimis sa aduca ce are in masina si l-a luat la intrebari pentru a produce dovada ca Dascalu venise acolo din proprie initiativa pentru a-i da mita. Cristudor l-a intrebat ce trebuie sa faca pentru el, iar Dascalu a raspuns ca trebuie sa isi faca datoria pana la capat. Apoi procurorul a intrebat daca n-ar dori si altceva. El a raspuns acestuia ca ar fi bine ca, in cazul in care va fi prins omul de afaceri care i-a tras teapa, acesta sa nu fie arestat ca sa isi poata recupera si el prejudiciul. Dupa acest dialog Cristudor i-a cerut sa puna pe masa ce are in sacosa, moment dupa care au intrat in birou procurorii PNA.

×