x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Găman și Nagy, arestaţi preventiv de ÎCCJ. Acuzațiile sunt luare de mită, uz de fals și spălare de bani

Găman și Nagy, arestaţi preventiv de ÎCCJ. Acuzațiile sunt luare de mită, uz de fals și spălare de bani

de Agerpres    |    09 Ian 2015   •   19:32
Găman și Nagy, arestaţi preventiv de ÎCCJ. Acuzațiile sunt luare de mită, uz de fals și spălare de bani

Secretarul general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Virgil Găman şi secretarul de stat în MADR la data faptelor Nagy Peter Tamas au fost arestaţi preventiv vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Ei sunt acuzaţi de luare de mită, instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la spălare de bani.

Alături de cei doi au fost arestaţi preventiv şi administratorii unor societăţi comerciale, Claudiu Vasilescu şi Zoltan Jozsef Haller, pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Decizia poate fi contestată de cei patru la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

DNA susţine că, în octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, Virgil Găman şi Nagy Peter Tamas, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile lor de serviciu, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro.

'Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, şi MADR, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpaţi prin intermediul unei firme agreate de aceştia. Deoarece, persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaţilor Găman şi Nagy faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competenţele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei', afirmă procurorii.

Sursa citată subliniază că astfel, la 11 decembrie 2014, cei doi au primit prin intermediul firmelor administrate de Vasilescu, Haller şi o altă persoană suma totală de aproape 177.000 lei, din care peste 64.000 lei i-au revenit lui Nagy, iar restul lui Găman. 'Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, inculpaţii Găman şi Nagy i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare', se mai spune în comunicat.

×
Subiecte în articol: Virgil Găman Nagy Peter Tamas