x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul nu mai alocă bani Bisericii. Reacţia Patriarhului Daniel

Guvernul nu mai alocă bani Bisericii. Reacţia Patriarhului Daniel

05 Dec 2015   •   12:36
Guvernul nu mai alocă bani Bisericii. Reacţia Patriarhului Daniel
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Patriarhul Daniel spune că Biserica n-ar mai avea nevoie de fonduri de la stat dacă va primi înapoi banii şi proprietăţile luate cu titlu de donaţie. 

 
Acesta susţine chiar că biserica ar fi de acord să i se impoziteze veniturile dacă i se restituie ceea ce i s-a luat. 
 
Reacţia Patriarhului vine după ce guvernul nu a mai alocat bani pentru lăcaşele de cult in bugetul pentru anul viitor. Antena 3

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a declarat, sâmbătă, că Biserica este de acord să i se impoziteze veniturile şi preoţii să nu mai primească salarii de la stat, cu condiţia ca BOR să primească înapoi proprietăţile confiscate.

"Noi am spus de mai multe ori că suntem de acord, nu numai să impoziteze veniturile, ci şi să renunţăm la salariile de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi. Deci nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date Bisericii în mod liber. Şi atunci când se face acest echilibru, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi de celelalte", a declarat Patriarhul Daniel.

Declaraţia a fost făcută după ce Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfinţire a capelei Penitenciarului Jilava.

Întrebat de jurnalişti cum comentează informaţia potrivit căreia inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit nereguli la Patriarhia Română, PF Daniel a precizat că acele probleme au fost la Secretariatul de Stat pentru Culte şi nu la Patriarhia Română, probleme care însă au fost remediate.

"V-aţi uitat când a fost publicată? În 27 februarie. Între timp, cei cu auditul, că nu au venit la noi la Patriarhie, că ei verifică doar banii statului, la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi s-au remediat toate problemele existente şi s-a cerut o mai mare precizie în legislaţie, pentru că legislaţia este uneori ambiguă şi nu ştii dacă un ban poate fi folosit doar cu o singură destinaţie sau cu destinaţie similară. Şi atunci acestea au fost remediate în luna martie şi de aceea noi am cerut Secretariatului de Stat pentru Culte să clarifice problema", a spus Patriarhul Daniel. AGERPRES

×
Subiecte în articol: buget bserica bani pentru biserica