x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul trebuie să răscumpere "Eterna şi Fascinanta Românie"

Guvernul trebuie să răscumpere "Eterna şi Fascinanta Românie"

28 Iun 2016   •   18:20
Guvernul trebuie să răscumpere "Eterna şi Fascinanta Românie"

Secretariatul General al Guvernului (SGG) este obligat să plătească 5.796.980 de dolari Băncii Comerciale Române (BCR), suma reprezentând contravaloarea împrumutului obţinut cu 21 de ani în urmă pentru editarea albumului "Eterna şi Fascinanta Românie", care avea menirea de a atrage investitori străini în ţara noastră. Decizia Curţii de Apel Bucureşti îi scapă şi pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată de chemarea în garanţie.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB) răstoarnă hotărârea luată în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti, în 2012, care respinsese pretenţiile Băncii Comerciale Române. De asemenea, CAB a decis că Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată, care făceau parte din Secretariatul General al Guvernului în 1995, nu pot fi chemaţi în garanţie (o măsură prin care, dacă SGG ar pierde procesul cu BCR, ar putea să le solicite acestora să plătească despăgubirile). În anul 1995, Viorel Hrebenciuc, care deţinea la acea dată funcţia de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, şi Dan Fruntelată, care ocupa postul de secretar de stat, au semnat cu firma franceză Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, un contract pentru editarea unui album foto despre ţara noastră, intitulat "Eterna şi Fascinanta Românie". Albumul urma să fie distribuit în 144 de ţări, pentru a atrage investitori străini. Contractul cu firma franceză a fost sponsorizat de Bancorex, cu suma de 5,79 milioane de dolari. După încheierea contractului de sponsorizare, firma franceză a primit un avans consistent, dar a livrat numai 4.200 de exemplare din comanda totală de 97.000 de albume. Ulterior, după ce BCR a preluat Bancorex, banca a dat în judecată Secretariatul General al Guvernului, solicitând să-i fie restituiţi cei 5,79 milioane de dolari. În proces, SGG i-a chemat în garanţie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată. Cazul a fost investigat şi de Parchetul General, însă dosarul a fost închis de procurori în anul 2000. Potrivit presei centrale, controversatul om de afaceri româno-francez Adrian Costea a fost un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu, el finanţând campaniile electorale ale acestuia. Decizia Curţii de Apel Bucureşt nu este una definitivă şi poate fi contestată cu recurs în termen de 15 zile.

Omul de afaceri Adrian Costea, care are cetăţenie dublă româno-franceză şi care s-a ocupat de editarea albumelor, a fost condamnat în 2008 de Tribunalul Corecţional din Paris la trei ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 150.000 de euro. Costea a fost acuzat de deturnarea a zeci de milioane de euro din contracte încheiate cu statul român.

 

Albumul "Eterna şi Fascinanta Românie" trebuia să aibă 4,7 kilograme şi să fie tipărit în română, franceză, engleză, spaniolă, italiană, arabă, japoneză şi germană

×