Acţiunile de control pentru combaterea braconajului piscicol şi cinegetic din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vor fi realizate prin intermediul unei singure entităţi, ce urmează a fi creată în perioada următoare, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).
Prin proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice până în data de 9 noiembrie, se urmăreşte crearea Comisariatului de Control Integrat Delta Dunării, un organism unic de control care va combate braconajul piscicol şi cinegetic. Astfel se vor evita situaţiile de suprapunere de atribuţii şi control în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, se arată în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă.
Comisariatul, aflat în subordinea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării” (ARBDD) va realiza supravegherea întregului perimetru al Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". Conducerea Comisariatului va fi asigurată de un comisar şef care va avea în subordine comisari, inspectori ecologi şi agenţi ecologi. Personalul, bugetul şi patrimoniul aferent activităţilor de combatere a braconajului în perimetrul Rezervaţie din cadrul Gărzii de Mediu Tulcea vor fi preluate prin transfer de către ARBDD, pe bază de protocol în 30 de zile de la publicarea actului normativ.
Şapte instituţii de control a braconajului
Administraţia Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării” administrează un teritoriu de 580.000 de hectare, din care 50.600 de hectare sunt zone strict protejate, zone economice pe o întindere de 306.100 hectare şi zone tampon în suprafaţă de 223.300 de hectare. În prezent de controlul braconajului piscicol şI cinegetic în Delta Dunării se ocupă şapte insituţii distincte care nu pot oferi o imagine de ansamblu asupra fenomenului. Control şi constatarea cazurilor de braconaj se face de către Garda Naţională de Mediu, Comisariatul de Control Integrat “Delta Dunării” din cadrul ARBDD, autorităţile administraţiei publice locale şi personalul împuternicit al acestora, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor prin personalul împuternicit, în domeniile lor de activitate, conform atribuţiilor stabilite prin lege.
Acţiuni rapide de control
Organismul unic de control va avea ca atribuţii adoptarea rapidă a unor măsuri de verificare şi control, în vederea înregistrării cantităţii reale a produselor obţinute din activitatea de pescuit comercial şi a fiscalizării corecte pentru eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat, dar şi exploatării durabile a resurselor acvatice vii, în limitele trasate de necesitatea conservării acestor resurse şi a protecţiei ecosistemelor naturale şi cu respectarea normelor europene privind conservarea şi exploatarea durabilă a resurselor piscicole, în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului.
Prin modificările propuse se urmăreşte: conservarea şi stimularea ocupaţiilor tradiţionale în Deltă (prin promovarea unor măsuri de stopare a practicilor comerciale necompetitive şi de valorificare a resurselor naturale în condiţii de eficienţă), reducerea fenomenelor cu impact asupra fondului piscicol şi cinegetic şi a biodiversităţii, în general, înlăturarea suprapunerii competenţelor de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor în domeniul protecţiei mediului, a fondului cinegetic şi a resursei piscicole în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi, totodată, operaţionalizarea unui organism unic de control în perimetrul Rezervaţiei.
Citește pe Antena3.ro