x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

09 Iun 2006   •   00:00
DAR DE LA GUVERN. Familiile care se intemeiaza dupa 1 ianuarie 2007 si in care ambii soti sunt la prima casatorie pot primi de la stat 200 de euro, au decis ieri senatorii, adoptand in acest sens un proiect de lege elaborat de Guvern. Alte conditii pentru primirea banilor sunt domiciliul ambilor soti in Romania, indiferent de cetatenie, casatoria sa fi fost incheiata la autoritati competente si sa adreseze o cerere serviciului de evidenta a persoanelor din orasul de domiciliu. (Aniela Nine)

PICHETUL PROFESORILOR. Sindicalistii din educatie, membrii ai Federatiei "Spiru Haret" vor picheta azi sediul Guvernului. Ei acuza Executivul de incalcarea angajamentelor, in principal in ceea ce priveste promovarea unei legi a salarizarii pentru personalul din invatamant. Pe de alta parte, Federatia Educatiei Nationale a anuntat ca a inceput strangerea de semnaturi pentru redeschiderea conflictului de munca, considerand ca Guvernul nu si-a respectat angajamentele luate in toamna anului trecut. (E.M.)

DEFILEUL JIULUI. Circulatia pe Drumul National 66 Targu-Jiu - Petrosani, pe Defileul Jiului, este inchisa in zilele de marti si joi ale saptamanii, intre orele 10:00-18:00, pana in luna octombrie. Masura este impusa din cauza executarii in zilele respective a unor lucrari de amenajare hidrotehnica pe raul Jiu, la kilometrul 114 si 123. Traficul rutier este deviat pe ruta Targu-Jiu - Ramnicu Valcea - Sibiu - Deva.

CAZUL "LOTERIA". Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ziua de 11 iulie pentru primul termen in dosarul "Loteria", in care fostul vicepremier George Copos este judecat pentru evaziune fiscala. In acelasi dosar Directia Nationala Anticoruptie a mai dispus trimiterea in judecata a fostului director general al Loteriei Romane, Nicolae Cristea, a altor doi oameni de afaceri si a unui agent imobiliar. Potrivit anchetatorilor, inculpatii ar fi produs statului un prejudiciu de peste 39 de miliarde de lei.

DECIZIE. Curtea Constitutionala a decis ieri ca legea de respingere a OUG 99/2005 privind modificarea si completarea legii referendumului este constitutionala. Decizia Curtii survine unei sesizari a presedintelui Basescu cu privire la neconstitutionalitatea acestei legi. Ca urmare a deciziei Curtii, populatia nu va putea fi consultata prin referendum pe teme de interes national precum adoptarea unor masuri privind reforma si strategia de dezvoltare economica si sociala a tarii si pe reforma justitiei si combaterea coruptiei, asa cum prevedea OUG 99/2005. (Gabriela Antoniu)

DNA CLUJ. Patru reprezentanti a doua societati comerciale, din Turda si Oradea, sunt cercetati penal de catre DNA Cluj, pentru o paguba adusa bugetului statului de peste 5.291.000 de lei noi (aproximativ 1,5 milioane de euro). Cei patru sunt acuzati ca in perioada decembrie 2003-februarie 2006 au desfasurat activitati de productie si comercializare a alcoolului etilic si a bauturilor alcoolice, fara a le inregistra in evidenta contabila, sustragandu-se de la plata datoriilor fata de bugetul statului.

ACCIDENT IN PORT. Cinci oameni au murit, unul este dat disparut, iar alti cinci au reusit sa se salveze in urma unui accident in lant produs ieri, la pranz, in Portul Constanta. Autoritatile portuare spun ca incidentul s-a petrecut in dana 65-66. O macara plutitoare era tractata de un remorcher, iar in momentul in care utilajele au trecut pe langa un pod fix folosit pentru descarcarea si incarcarea minereului, bratul macaralei a agatat structura. Podul fix s-a prabusit peste macaraua care la randul ei s-a rasturnat peste remorcher si s-a scufundat. Mai multe ambulante au ajuns in port, pentru a prelua supravietuitorii. (Emilia Sava)

AJUTOR. Profesorul ialomitean Oliviu Vladulescu care in perioada grevei generale din noiembrie 2005 a facut greva foamei 12 zile, are nevoie urgenta de transplant de rinichi si de o interventie pe cord, situatia sa actuala fiind consecinta protestului de anul trecut. Sindicatele din invatamant fac un apel la toti cei care il pot ajuta pe profesor sa doneze bani, in masura posibilitatilor, in contul: IBAN - RO41BPOS80500719937ROL01, deschis la BANK POST Slobozia, judetul Ialomita, cod de identificare fiscala 1500525212981.

CEDO. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat statul roman la plata unor despagubiri de 18.000 de euro, dupa expulzarea unui sarb stabilit de 14 ani in Romania, considerat indezirabil in baza unui raport al SRI in care era calificat drept o amenintare la siguranta nationala. Judecatorii au mai stabilit si ca anumite proceduri in cazul expulzarii sale au fost neglijate, dar au respins acuzatia barbatului referitoare la lipsa unui proces corect.

RESTRICTII. Pentru a-si proteja economia de produsele de monopol din statele aflate in afara UE, Ungaria a inceput sa aplice o serie de restrictii. Astfel, in rezervorul autoturismului care se prezinta la vama ungara nu se vor gasi mai mult de 10 litri de combustibil. Persoanele de peste 17 ani vor putea detine asupra lor 200 de tigarete si 10 trabucuri sau nu mai mult de un cartus de tigari, pe care trebuie sa le declare la vama. Restrictii sunt si la bauturile alcoolice. (Natalia Ivan)

ESEC. Presedintele Basescu a pierdut si ultima batalie in incercarea de a crea posibilitatea consultarii populatiei si in chestiuni legate de strategia de dezvoltare economica si sociala a tarii, de reforma justitiei sau de combaterea coruptiei. Ordonanta 99/2005, respinsa de Parlament, a fost ieri refuzata si de Curtea Constitutionala. Seful statului a inregistrat un esec si in Senat, alesii respingand ieri cererea acestuia de reexaminare a statutului alesilor locali. Ca atare, potrivit textului adoptat de Senat, isi vor pierde mandatul doar primarii care parasesc partidul din partea caruia au candidat, nu si cei exclusi din formatiune. (Aniela Nine)

ATENTIONARE UE. Autoritatile europene cer Romaniei sa amelioreze conditiile de trai ale minoritatilor etnice, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, in urma unei intalniri cu liderul UDMR, Marko Bela. "Asteptam progrese in ceea ce priveste situatia sociala si educationala a minoritatilor", a subliniat Rehn declarand ca "mingea se afla din nou in terenul Romaniei", pana la raportul din toamna.

CARTIERUL "HENRI COANDA". DNA l-a audiat ieri pe Radu Fotino, proprietarul terenurilor pe care ANL ar fi trebuit sa construiasca locuintele din cartierul "Henri Coanda". Fotino a fost intrebat cum a obtinut hotararile de punere in posesie pe 27 de hectare din terenul respectiv. La inceputul lunii iunie, reprezentantii ANL au adus in instanta un document care, spuneau ei, dovedeste ca terenul revendicat de Fotino nu se suprapune ca amplasament cu cel pe care agentia construieste. Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea familiei Fotino ca ANL sa opreasca lucrarile in "Henri Coanda".
×
Subiecte în articol: observator