x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Investigarea crimelor comunismului merge înainte

Investigarea crimelor comunismului merge înainte

de Marina Constantinoiu    |    02 Apr 2014   •   17:28
Investigarea crimelor comunismului merge înainte
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Noul preşedinte executiv la IICCMER, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, şi-a prezentat, miercuri, priorităţile mandatului, punând accent pe depolitizarea instituţiei, care “nu este o oficină de campanie electorală pentru nimeni”, şi promiţând continuarea invetigaţiilor începute de institut.Anul acesta este de aşteptat să se deschidă un dosar greu al istoriei recente, al “frontieriştilor”, adică românii care au pierit în încercarea de a trece graniţa spre libertate. Jurnalul Naţional este, de altfel, singura instituţie media din România care a dedicat “frontieriştilor” o campanie de presă, care, alături de materiale de presă ale altor colegi de breaslă, a făcut obiectul unei lucrări dedicate acestui capitol de istorie, intitulate “Frontieriştii. Istoria recentă în mass-media”.

“Liniile pe care vreau să merg sunt pe de o parte depolitizarea, adică să nu facem din IICCMER un subiect de campanie electorală, această instituţie nu este o oficină de campanie electorală pentru nimeni, vrem să continuăm investigaţiile începute, să se finalizeze cu trimiterea în instanţă a persoanelor pentru care avem indicii consistente că au comis fapte penale în regimul comunist, să continuăm şi să aprofundăm dimensiunea de cercetare teoretică privind ideologia şi modul de manifestare al regimului totalitar, mai cu seamă prin traducerea acestor rezultate în manuale şi în suporturi de curs, în materiale didactice”, a promis Radu Preda în prima conferinţă de presă după preluarea postului de preşedinte executiv. “Partidele politice fac istorie, prin deciziile lor, inspirate sau neinspirate, dar nu scriu istorie”, a mai spus Radu Preda.

În opinia sa, este mult mai greu să lucrezi cu instrumentele statului de drept împotriva ororilor unui stat de “nedrept” cum a fost comunismul şi a afirmat că este un pariu ce pare imposibil de câştigat, însă merită să fie dus până la capăt.
“Asta e singura cale. Nu putem lupta împotriva nedreptăţii producând noi nedreptăţi. Faptul că ne doare că oameni care în mod evident, pe bază de arhive, se probează că au produs rău, nu primesc o plată pe măsura răului pe care l-au produs, aceasta este o dimensiune, care ar trebui însă nu să se transforme în fatalitate, ci într-o conştiinţă civică mult mai ascuţită a celor de astăzi. De aceea, lecţia istoriei nu poate fi niciodată doar la timpul trecut, ci este la timpul prezent şi la timpul viitor”, a mai declarat Radu Preda.

×