x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justitie - Ping-pong cu dosarele petrolului

Justitie - Ping-pong cu dosarele petrolului

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    05 Iun 2006   •   00:00

Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

OPINII EXTREME. Marian Iancu este o dilema pentru Instante: cand e periculos si bagat la zdup, cand nu e si e liber
Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

Cauzele in care sunt anchetati magnati ai petrolului, precum Dinu Patriciu, Ovidiu Tender si Marian Iancu au reusit sa bage in ceata cetateanul de rand. Traseul "du-te-vino", pe care l-au avut si deciziile diametral opuse ale instantelor, ne arata o justitie "imatura" care joaca ping-pong cu arestarea preventiva: uite-o, nu-i.

EXEMPLU GRAITOR. 19 zile. Atat a stat, de data aceasta, Marian Alexandru Iancu in arestul preventiv. Daca la jumatatea lunii mai omul de afaceri a fost "identificat" ca reprezentand pericol concret pentru ordinea publica, sambata judecatorii acelorasi instante care au decis incarcerarea lui, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti, au vazut lucrurile diametral opus. De data aceasta, Marian Alexandru Iancu nu a mai reprezentat nici un pericol pentru ancheta sau pentru societate si, pe cale de consecinta, a fost eliberat, in chiar ziua in care ii expira mandatul de arestare. Decizia a fost data ca si in cazul Dinu Patriciu: cu doua voturi pentru libertate si o opinie contra. Acum, judecatorul Ion Tudoran a vazut totusi "pericolul" pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a lui Marian Iancu. Nu mai departe de acum o luna si jumatate, el a mai trecut printr-un ping-pong asemanator. Iancu a fost incarcerat la inceputul lunii aprilie, dar eliberat dupa 10 zile, din cauza unor vicii de procedura. Dupa bis-ul de sambata, ne intrebam si noi, ca tot omul: de cate ori il vom mai vedea pe Iancu intrand si iesind de la arest, cu plapumioara sub brat?

"ETERNUL" PERICOL. Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost si el la un pas de eliberare, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins lunea trecuta cererea de prelungire a mandatului sau de arestare, pentru a treia oara. Mentinerea dupa gratii nu se mai justifica, au hotarat magistratii. Colegii lor de la Curtea de Apel Bucuresti au decis insa, dupa numai doua zile, total invers. Pe baza acelorasi probe, instanta de control judiciar a vazut ce n-a vazut Tribunalul: "pericolul concret pentru ordinea publica" a inculpatului Tender.

TELEGRAFIC. O mare sansa de eliberare a pierdut-o vineri si "Luceafarul huilei", Miron Cozma. Comisia speciala de la Penitenciarul Rahova, unde Cozma a fost adus de curand pentru audieri in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, i-a respins, in unanimitate, cererea de eliberare conditionata. Fostul lider al ortacilor din Valea Jiului a fost gasit "insuficient reeducat". El nu mai poate face o noua asemenea cerere decat cu o luna inainte de a-si incheia executarea pedepsei, adica peste un an.

SENATOR VS MINISTRU, RAMAS IN COADA DE PESTE
Senatoarea PD Virginia Serbanescu a dezvaluit saptamana trecuta, intr-un interviu acordat Jurnalului National, ca ea si fiul ei ar fi fost supusi la presiuni de catre actualul ministru de Justitie, Monica Macovei (foto), si unul dintre secretarii sai de stat, Katalin Kibedi. Parlamentarul le-a acuzat pe cele doua reprezentante ale Executivului ca ar fi incercat, nici mai mult, nici mai putin, decat sa determine retragerea unei actiuni depuse la instanta de catre fiul ei, Marius Serbanescu. Acesta atacase ca nelegal un ordin al ministrului Justitiei privind organizarea examenului de capacitate pentru consilierii asimilati magistratilor, din cadrul Ministerului si al Institutului National de Criminologie. Mama si fiu, cei doi Serbanescu sustin ca Macovei si Kibedi le-ar fi fluturat pe sub nas un transfer la Biroul cetatenie din cadrul ministerului, ca moneda de schimb pentru retragerea actiunii. Senatoarea s-a plans de "amenintarile" si "ultimatumurile" primite de la ministru, in cadrul unei convorbiri purtate pe telefonul colegei senator Maria Petre. Atat Macovei, cat si Kibedi au negat eventualul santaj. Ministrul a spus ca discutia nu a fost telefonica, ci fata in fata, la insistentele senatoarei. Serbanescu a ramas totusi pe pozitie, dar "intermediarul" care ar putea fi martor, Maria Petre, a refuzat sa confirme ori sa infirme contributia sa la acest caz. Senatoarea Serbanescu intentioneaza sa ceara premierului azi demiterea ministrului. Nu si a secretarului.

NASTASE, TREI DOSARE
Fostul premier Adrian Nastase a luat saptamana trecuta din nou drumurile Directiei Nationale Anticoruptie, care i-a scos la rampa al treilea dosar penal. Daca in celelalte doua cazuri, "Termopanul" si "Miliardul", Adrian Nastase (foto) este acuzat ca ar fi luat mita, acum el se afla intr-o noua postura: de presupus mituitor, intr-un dosar care deriva din scandalul "Mostenirea matusii Tamara".

Joi, procurorii anticoruptie l-au pus sub invinuire pentru ca el ar fi dat spaga o functie. Cui? Fostului sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ion Melinescu. Pentru ce? In scopul "blocarii unei lucrari avand ca obiect o tranzactie suspecta, de 400.000 de dolari in contul doamnei Nastase Daniela". Totul s-ar fi facut In anul 2000, "in baza unei intelegeri anterioare" intre cei doi, potrivit comunicatului de presa remis redactiei noastre de DNA. Procurorii ar fi ajuns la Adrian Nastase, cautand, de fapt, anumite persoane care ar fi fost favorizate de fostul sef al ONPCSB, Ion Melinescu, prin faptul ca nu a raportat procurorilor tranzactiile suspecte. "Eu nu vreau sa mai intru in acest joc, in care DNA arunca pe sub usi diverse informatii, iar eu trebuie sa le confirm!", a comentat fostul prim-ministru, imediat dupa intalnirea cu procurorii.

"LOTERIA", SPRE INSTANTA
In urma cu aproximativ o luna seful DNA, Daniel Morar, anunta ca se afla foarte aproape de final urmarirea penala in "dosarul Loteria", al carui cap de afis era vicepremierul George Copos. Oficialul a evitat atunci sa spuna si care va fi solutia data de procurori. "Misterul" a fost lamurit saptamana trecuta, joi, in aceeasi zi in care George Copos si-a prezentat demisia din functia de vicepremier in Guvernul Tariceanu: dosarul va fi trimis la instanta. Solutia nu a fost comunicata inca oficial, dar tot joi partenerul de "dosar" al demisionarului, Nicolae Cristea, a fost citat la Directia Nationala Anticoruptie. Fostului sef al Loteriei Nationale i-a fost prezentat intreg materialul de urmarire penala, act procedural care precede trimiterea in judecata. Impotriva lui Nicolae Cristea, George Copos si a lui Giuseppe Rosa, actionar la Ana Electronic, DNA a declansat urmarirea penala in luna ianuarie, pentru o evaziune fiscala de 40 de miliarde de lei vechi, pe care ar fi comis-o, prin realizarea unei tranzactii fictive, cu ocazia vanzarii unui pachet de 38 de spatii comerciale.
×
Subiecte în articol: observator iancu