x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mall-urile, în şedinţă după concertul cu leşin de vineri

Mall-urile, în şedinţă după concertul cu leşin de vineri

23 Mai 2016   •   09:00
Mall-urile, în şedinţă după concertul cu leşin de vineri

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dispus ca unităţile subordonate din toate jude­ţele ţării să informeze administratorii clădirilor în care se organizează evenimente cu public despre obligaţiile care le revin în momentul desfăşurării acestor manifestări. Măsura vine după ce, în timpul unui concert organizat la un mall din Piatra-Neamţ, depăşirea numărului optim de spectatori a făcut ca mai mulţi copii să leşine din cauza căldurii şi a aglomeraţiei.

Mai bine de 3.000 de persoane, printre care mulţi copii, au venit la un con-cert al trupei Carla's Dreams, din Republica Moldova, weekend-ul trecut. Din cauza aglomeraţiei, nouă persoane au leşinat, concertul fiind întrerupt şi mall-ul evacuat din raţiuni de securitate. „În vederea susţinerii climatului de siguranţă la astfel de eveni­mente, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate informarea administratorilor clădirilor de tip mall sau a altor categorii de construcţii în care se organizează manifestări de gen, cu privire la obligaţiile ce le revin”, se arată într-un comu­nicat al IGSU. Inspectoratele judeţene au astfel obligaţia de a discuta cu toţi administra­torii care deţin spaţii închise unde pot intra minimum 200 de persoane. Printre obligaţiile ce le revin administratorilor, potrivit IGSU, se numără: sta-bilirea planului de organi­zare a evacuării utilizatorilor, odată cu finalizarea lucrărilor de realizare a amenajărilor; respectarea numărului maxim de persoane prevăzut în pro-iectul de amenajare, pentru manifestările în spaţii închise; delimitarea zonelor amenajate temporar în spaţii închise cu mijloace de marcare şi indica­toare de securitate corespunză­toare; instruirea personalului cu atribuţii pe linia apărării împotriva incendiilor asupra modalităţilor practice de acţi-une privind evacuarea utiliza­torilor în caz de incendiu.

Dosar penal pentru incident

Poliţiştii din Piatra-Neamţ au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale pentru securitatea şi sănătatea în muncă pe numele Galeria Mall, din Piatra-Neamţ, în urma concertului Carla's Dreams, de vineri seară. Reprezentanţii Galeria Mall spun că, intrarea fiind liberă, numărul spectatorilor care au venit le-a depăşit aşteptările. Potrivit ISU Neamţ, au fost prezenţi între 2.000 şi 3.000 de spectatori, deşi membrii formaţiei Carla's Dreams au vorbit de 6.000 de participanți. Spectacolul a fost întrerupt după primul leşin, spaţiul fiind apoi evacuat.

Membrii trupei Carla's Dreams au anunţat că se vor constitui ca parte civilă în procesul împotriva Galeria Mall, invitând şi spectatorii să facă la fel. Primarul interimar din Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic, a declarat că mall-ul nu ceruse autorizaţie pentru concert.

 

Nouă persoane, dintre care şase copii, au leşinat din cauza ­dintre ele au fost duse la spital

×