x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Marele marş al secuilor" pentru AUTONOMIE s-a încheiat. 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri

"Marele marş al secuilor" pentru AUTONOMIE s-a încheiat. 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri

27 Oct 2013   •   11:28
"Marele marş al secuilor" pentru AUTONOMIE s-a încheiat. 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri
Sursa foto: BALAZS ATTILA
UPDATE 14:45 - "Marele marş al secuilor" s-a încheiat după ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, anunţă Mediafax.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a citit, la intersecţia Reci, "proclamaţia Marelui marş al secuilor".

Potrivit acesteia, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi "reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău".

"Autoguvernarea internă înseamnă putere regională, care dispune de autoritate deliberativă constituită prin mijloace democratice, de o largă autonomie şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare", se mai arată în proclamaţie.
--------------------------------------------------

UPDATE 13:35
- Constituirea sau simularea unei enclave pe teritoriul statului român nu este acceptabilă, a afirmat duminică președintele PNL, Crin Antonescu, cu referire la mitingul pentru autonomie organizat în Covasna.

"Ceea ce se întâmplă acolo trebuie tratat cu înțelepciune, dar cu fermitate. Nu este acceptabil și sper să nu fie acceptabil pentru nimeni constituirea sau cel puțin simularea unei enclave în teritoriul statului român. Statul român este un stat unitar și prima din obligațiile autorităților românești, indiferent cine se află la guvernare, indiferent e președinte, este aceea de a apăra această unitate și statalitate", a subliniat liderul PNL, la Focșani.

"Statul român este un stat național unitar și este unul dintre statele europene cu cea mai evoluată legislație și practică privitoare la minorități. Poate acum pentru unii este mai clar de ce PNL s-a opus la descentralizarea, spre exemplu, a Poliției", a mai spus Crin Antonescu.
--------------------------------------------------

UPDATE 12:15
- Mii de persoane din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ungaria au început să sosească în judeţul Covasna, pentru a participa la "Marele marş al secuilor", manifestare ce se va desfăşura pe o distanţă de 54 de kilometri de-a lungul DN 11, între localităţile Chichiş şi Breţcu.

Reprezentanţii Uniunii Mondiale a Maghiarilor au venit din Ungaria cu două autobuze, având asupra lor steaguri de mari dimensiuni ale catalanilor, bascilor, şi cel secuiesc, potrivit Mediafax. Participanţii au asupra lor pancarde în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum "Vrem autonomie, nu independenţă", "Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României", "România este şi ţara noastră", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă".

Mai multe efective de forţe de ordine, atât din Covasna, cât şi din Braşov, au fost mobilizate pentru această manifestare, iar un echipaj SMURD va asigura intervenţia medicală de urgenţă la faţa locului, pe toată durata manifestaţiei. O parte dintre protestatari au început să se adune în localităţile situate pe DN 11 deja în jurul orelor 10.00, aceştia participând, la ora transmiterii ştirii, la slujbe ecumenice, după care vor porni în marş.
-----------------------------------------------------------

Trenul care urma să transporte, duminică, 1.000 de harghiteni la Marşul Secuilor, din judeţul Covasna, s-a defectat şi, deşi firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranţii sunt nemulţumiţi că nu vor mai ajunge la timp.  Vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat că problemele au apărut încă de la pornirea din localitatea Izvoru Mureşului, trenul oprindu-se după doi metri de la plecare.

"Trenul a pornit la 7:30 din staţia Izvoru Mureşului, a mers doi metri şi s-a oprit. S-a stricat, nu porneşte pur şi simplu, au încercat de mai multe ori să facă ceva şi nu porneşte", a precizat Bors Bela, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii companiei feroviare private Regiotrans, de la care UDMR şi CNS au închiriat o garnitură formată din opt vagoane, care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Chichiş, la Marşul Secuilor împotriva propunerii de regionalizare administrativă a României, au spus vicepreşedintelui UDMR Bors Bela că vor trimite o altă locomotivă peste aproximativ două ore şi jumătate, lucru care i-a nemulţumit profund pe oamenii care aşteaptă pe peroane şi care, în aceste condiţii, vor ajunge la manifestare în jurul orei 14:00, cu doar o oră înainte de finalul acesteia.

"Atunci ajungem la Chichiş după ora 14:00, cine ştie, la finele evenimentului aşa că acum avem 1.000 de oameni, numai în Miercurea Ciuc sunt 400 de persoane, care aşteaptă pe peroane şi trenul nu vine şi nici nu ştiu ce le putem spune, cum să le explicăm. Cei de la Regiostrans au spus că trimit o altă locomotivă peste două ore şi jumătate, numai că noi trebuia să fim la Chichiş la ora 10:30, nu la ora două sau ştiu eu când", a mai spus Bors.

Aproximativ 100.000 de oameni sunt aşteptaţi, astăzi, în Covasna, la un marş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Protestatarii cer respingerea proiectului de regionalizare, aşa cum l-au gândit guvernanţii. Organizatorii plănuiesc formarea unui lanţ uman de 45 de kilometri.

Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, iar marşul propriu-zis la ora 12.00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

Organizatorii au primit toate avizele şi autorizaţiile necesare şi spun că la marş sunt aşteptaţi nu numai covăsneni, ci şi maghiari din mai multe judeţe ale ţării şi din străinătate, în principal din Ungaria.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi s-au confecţionat şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş, scrie Mediafax.

De asemenea, simultan cu "Marele marş al secuilor" vor fi organizate "manifestaţii de simpatie" în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

În Covasna, manifestarea va fi precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor "focuri de veghe ale autonomiei". Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor din judeţul Covasna - HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta "Pivniţa Uriaşului" de lângă comuna Moacşa, iar alte două focuri vor fi aprinse de reprezentanţii CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) şi pe dealul "Larmafa" (între Ojdula şi Hilib).

×