x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masinexportimport - Proces castigat la CEDO

Masinexportimport - Proces castigat la CEDO

de Violeta Fotache    |    03 Dec 2005   •   00:00

Unul dintre litigiile nascute de modul in care s-au facut privatizari in Romania anilor 1996-2000 ajuns pe rolul CEDO, a primit verdictul.
"Faultata" de fostul FPS in cadrul procesului de privatizare a societatii Masini Unelte Bacau, Compania Masinexportimport Industrial Group SA a castigat procesul intentat statului roman, obligat acum sa-i plateasca 5.000 de euro daune morale.

Potrivit unui comunicat al CEDO, compania a participat in anul 1998 la licitatia organizata de FPS pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinute de stat la intreprinderea bacauana. Compania a facut cea mai mare oferta, dar aflata totusi sub pretul solicitat, motiv pentru care a fost invitata de FPS sa faca o noua oferta. Lucru care s-a intamplat la 2 iunie 1998, numai ca FPS a omis noua oferta si, la 18 iunie 1998, a vandut actiunile unei alte companii.

CA LA NOI... Masinexportimport Industrial Group SA s-a adresat justitiei romanesti, castigand procesul pentru prima oara in decembrie 1999. FPS a refuzat insa sa execute sentinta definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, prin care i se cerea sa respecte intelegerea initiala cu privire la vanzarea actiunilor. Refuzul a generat un alt proces si, in ianuarie 2001, Tribunalul Bucuresti a decis ca FPS-ul, devenit intre timp APAPS, sa-i plateasca firmei ca despagubire contravaloarea actiunilor scoase la licitatie, 836.523 de euro, suma pentru care trebuia sa plateasca penalitati si dobanzi. Plata s-a facut, dar un recurs in anulare a repus procesul pe rol, si Curtea Suprema de Justitie a hotarat in februarie 2003 ca firma nu a dovedit existenta unei pierderi si a obligat-o sa restituie despagubirile primite. Pentru recuperarea banilor, conturile societatii au fost blocate si bunurile sechestrate.

×
Subiecte în articol: observator