Parchetul instanţei supreme a închis dosarul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost cercetat pentru că a purtat o uniformă cu însemne naziste (ale Wehrmacht-ului) la o prezentare de modă din data de 19 iulie 2009, eveniment intitulat Mamaia Milano Nights. Centrul pentru Monitorizarea şi Combaretea Antisemitismului (MCA) România, informat de procurorul general cu privire la clasarea pentru a doua oară a dosarului, se declară profund nemulţumit. Organizaţia nonguvernamentală consideră decizia procurorilor români drept “un mare pas înapoi”.
“MCA România îşi exprimă profunda îngrijorare şi groază privind această recentă decizie a autorităţilor române. Decizia reprezintă un mare pas înapoi de la progresul înregistrat de România când şi-a asumat responsabilitatea uciderii evreilor, pe timpul regimului Antonescu, şi când s-a adoptat Legea 107/2006, privind interzicerea afişării simbolurilor naziste în public”, arată MCA într-un comunicat de presă emis astăzi. MCA apreciază că decizia, dată la o săptămână după publicarea raportului Departamentului de Stat al SUA şi la 16 luni de la producerea evenimentului, arată că investigaţia în acest caz a fost “doar de ochii lumii”.
“Este o decizie care jigneşte profund memoria victimelor Holocaustului, ucise de oameni îmbrăcaţi în aceeaşi uniformă ca cea purtată de Radu Mazăre şi fiul său”, precizează MCA, refuzând să accepte ca definitivă această soluţie “scandaloasă”. ONG-ul subliniază că prin verdictul procurorilor, neo-naziştii şi fasciştii din România vor fi încurajaţi să ignore legislaţia în vigoare şi să poarte uniforme şi simboluri naziste, recurgând chiar şi la violenţă în spaţiul public.
Reamintim că este a doua soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de Radu Mazăre în acest dosar. Prima decizie de NUP a fost dată de procurori la 26 ianuarie 2010, pe motiv că ţinuta nu avea “nimic de-a face cu nazismul” ci era doar “o imitaţie”. Însă soluţia a fost infirmată de procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Constanţa ca nelegală şI netemeinică Ancheta în acest caz a pornit după ce revoluţionarul Pompiliu Alămoreanu şi Marius Ştirbu au sesizat Parchetul instanţei supreme. În cadrul primei anchete însă aceştia nu au fost audiaţI de procurorul de caz. Infracţiunile pentru care a fost cercetat Radu Mazăre în acest dosar sunt: atentat asupra unei colectivităţi (articolul 161 Cod penal); subminarea puterii de stat (art. 162 Cp); infracţiuni contra reprezentantului unui stat străin (art.171 Cp); instigarea la discriminare (art. 317 Cp); ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (art. 321 Cp); instigarea publică şi apologia infracţiunilor (art. 324 Cp); constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, aderarea la o organizaţie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum şi sprijinirea sub orice formă a unei organizaţii având acest caracter (art. 3 alin. 1 şi 2 din OUG 31/2002); răspândirea sau vânzarea, prin orice mijloace, ori confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe precum şi deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, a unor astfel de simboluri (art. 4 alin. 1 din OUG 31/2002); utilizarea în public a simbolurilor fasciste (art. 4 alin. 2 din OUG 31/2002); promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe, prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public (art. 5 alin. 1 din OUG 31/2002).
De precizat că soluţia procurorilor poate fi atacată la instanţa de judecată.