Dincolo de iuresul declaratiilor si cautarea vinovatilor, rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat din acest an mai arata cat de importanta este puterea exemplului pentru niste tineri aflati la inceput de drum si in cautare de modele. La ce rezultate ar fi trebuit sa ne asteptam de la absolventii de liceu cand insusi seful statului s-a laudat la inceputul primului mandat, chiar in fata elevilor, ca "nu a fost premiat niciodata pana in clasa a XII-a".
Si cum sa te astepti ca elevii sa dea distractia pe scoala si copiatul pe invatatura, cand presedintele tarii le spune ca la o adica pot citi pe Google despre papadie, Herodot si salata, iar mecanica si tinichigeria sunt meserii de viitor? O declaratie care nu a fost facuta intre doua dansuri, la Ciresica, ci la Guvern, din capul mesei. "Sa facem ce ne trebuie. Noi facem filozofi", le spunea Basescu ministrilor in iunie 2009, exprimandu-si dorinta de a se reveni la "o programa adecvata, neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti".
Seful statului sfatuia atunci Ministerul Educatiei sa tina cont de sugestiile Comisiei prezidentiale pentru invatamant si cerea reforma domeniu cat mai repede posibil pentru ca "situatia Educatiei in Romania este una dramatica din punct de vedere al calitatii".
Iar ministrul Funeriu s-a executat. A facut reforma repede si cu bani putini, iar rezultatele le-a vazut in premiera pe camerele de supraveghere de la Bac. Acum, ministrul trage linie si spune ca "Romania e la rascruce, iar rezultatele si comportamentele de la bacalaureat sunt oglinda societatii". Si cata dreptate are. Ca si seful statului cand spunea deunazi ca romanii vor vrea ca viitor presedinte "un om cu o greutate culturala considerabila, un om de cultura care sa le dea impresia ca e un om deschis la minte".
"Nici unul dintre voi nu trebuie sa fie descurajat daca nu va fi premiant pana in clasa a XII-a. Este important ca dupa ce ai terminat scoala sa vrei cu ardoare sa te implinesti ca om. Aveti un presedinte care nu a fost premiant. Era un an cu mentiune, un an cu nimic. Asta-i viata! Este foarte important insa sa vrei sa te implinesti, sa ai performante in meserie si in societate" - Traian Basescu - 12 septembrie 2005
"Situatia educatiei Romaniei este dramatica. Dramatica din punct de vedere al calitatii (…). Am convingerea ca despre papadie sau salata, orice copil daca intra pe Google afla cum e cu papadia si salata, daca vrea sa stie despre istoria antica, Herodot… intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si, pe cat posibil, adaptata economiei romanesti. Pentru ca nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto pregatiti in scoli, nu mai avem sau s-au diminuat liceele agricole, de alimentatie, sa facem ospatari, ci ne facem filosofi, adica din aia neincadrapibili cu usurinta in campul muncii" - Traian Basescu, 14 iunie 2009/
"Rezultatele examenului de Bacalaureat din acest an ne arata clar ca Romania este la rascruce. Aceste rezultate si comportamentele care le-au generat sunt exact oglinda societatii noastre de azi. Natiunea noastra trebuie sa aleaga daca merge pe mana celor onesti, muncitori, perseverenti sau daca vrem sa incurajam in continuare smecheria, nemunca, superficialitatea si eludarea regulilor" - Daniel Funeriu, 4 iulie 2011
"Sunt convins ca nu vor mai vrea un presedinte jucator, care sa preseze Guvernul. Nu vor dori niciun presedinte tolerant ca Ion Iliescu, nu mai spun de Emil Constantinescu, ca iar se supara pe mine. Cred ca vor vrea altceva (…) cred ca vor vrea un om cu o greutate culturala considerabila, cred ca vor vrea un om de cultura care sa le dea si impresia ca e deschis la minte" - Traian Basescu, 29 iunie 2011
La "rascrucea" lui Funeriu, elevii de nota 10 devin eroi
Bacalaureatul a insemnat anul acesta promovabilitate zero pentru multe licee din tara, cel mai slab din ultimii 20 de ani, cu mai putin de jumatate dintre candidati promovati in prima sesiune, inaintea contestatiilor. 661 de candidati au fost eliminati din examen pentru frauda, iar acestia nu vor mai putea sustine examenul in toamna acestui an si nici in vara anului viitor.
Adus la disperare de rezultatele dezastruoase ale elevilor care au sustinut examenul de Bacalaureat anul acesta, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, i-a invitat la dineu pe cei cu media 10, pentru a-i da drept exemplu. Cat despre restul, unii ajung la Bac fara sa stie sa scrie romaneste sau crezand ca semnul de integrala este preluat de la sigla Facebook. Asa gradul de promovabilitate a scazut de la an la an, pana la 44,47%, un record negativ absolut. Funeriu i-a felicitat pe cei peste 90.000 de elevi care au promovat Bacalaureatul, in mod special pe cei 65 de elevi care au obtinut media 10, si pentru care a promis ca va organiza o ceremonie de premiere. Cei mai multi candidati cu media 10 la Bacalaureat, respectiv 12 elevi, sunt din judetul Iasi, alti 10 sunt din Dolj, opt din Cluj, in timp ce alte 18 judete au raportat intre una si cinci medii maxime la examenul din vara lui 2011. In Bucuresti sunt doi absolventi cu media 10. Funeriu le-a multumit si inspectorilor scolari pentru ca "au rezistat influentelor de tot soiul, inclusiv politice, si nu au scazut standardele".
Ministrul Educatiei pune esecul total pe seama partidelor care au fost la guvernare inaintea PDL-ului, venind cu explicatia ca "Romania este la rascruce", iar rezultatele de la Bacalaureat sunt "oglinda societatii". Bineinteles, ministrul si-a atribuit partea buna a dezastrului de la Bacalaureat, subliniind ca este meritul sau ca, "pentru prima data, societatea stie ca diploma de Bacalaureat are o valoare castigata prin munca", asta pentru ca se duce o lupta apriga pentru descurajarea fraudelor, cu examene inspirate din "Big Brother" si pedepse din ce in ce mai aspre de la un an la altul.
Mai mult, cuprins fiind de avantul luptei pentru binele Romaniei de maine, ministrul Funeriu ii invita pe presedintii partidelor de opozitie la "o discutie serioasa despre viitorul educatiei din Romania", pe baza Legii educatiei. "In numele USL, consider ca Ministerul Educatiei, in ultimii doi ani, a fost dus voit spre drum gresit, spre catastrofa. Demisia domnului Funeriu si inlocuirea sa cu o personalitate recunoscuta, apreciata, capabila de viziune, care nu doar sa execute operatii fara anestezie, se impun cat mai repede. USL, prin reprezentantii sai, pe baza programului prezentat, oricand e dispusa sa ofere consultanta de specialitate, strategie, idei bune Ministerului Educatiei", a declarat ieri liderul PSD, Victor Ponta. El a aratat ca, in opinia USL, examenul de Bacalaureat a fost organizat intr-un mod "total gresit si nedrept". "Nu poti sa te astepti la rezultate bune dintr-un sistem in care in ultimii doi ani nu ai investit, ci, sistematizat, ai lucrat la distrugerea sistemului, la umilirea profesorilor, la distrugerea bazei materiale, la politizarea absoluta. Toti inspectorii-sefi sunt membri PDL, numiti de PDL, directorii de scoli sunt membri PDL, oameni promovati de PDL", a spus Ponta. El a aratat ca, dupa demisia lui Daniel Funeriu, USL va participa si va sprijini numirea unui ministru competent, pregatit, capabil de viziune pe termen mediu si lung.
Profesorii nu sunt atat de "entuziasmati" de dezastrul de la Bac, precum politicienii de la guvernare, care-si gasesc exclusiv merite in promovabilitatea de 44,47%. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca rezultatele slabe de la examenul de Bacalaureat din acest an arata, de fapt, dezorganizarea care exista in sistemul educational romanesc. "Pentru notele obtinute la acest examen nu trebuie sa ii facem responsabili doar pe elevii dezinteresati de invatatura. Vina o poarta in egala masura si cadrele didactice, parintii, precum si reprezentantii Ministerului Educatiei. Nu ne putem astepta la performante deosebite in invatamant, in general, si la examenul de Bacalaureat, in special, daca reforma sistemului nu incepe de la baza acestuia, din primul an de scolarizare al copilului", arata FSLI intr-un comunicat de presa. Reprezentantii federatiei sindicale mai arata ca programele scolare sunt "mult prea incarcate", sistemul de invatamant a ramas neatractiv si nu este centrat pe abilitatile fiecarui elev, unitatilor de invatamant le lipsesc investitiile, iar resursa umana nemotivata. "Abia dupa ce vom rezolva aceste probleme putem afirma ca rezultatele examenului de Bacalaureat arata capacitatea produsului scolii romanesti – elevul", mai spun reprezentantii FSLI, care recomanda tuturor factorilor decizionali din tara ca in baza acestor rezultate sa priveasca sistemul de invatamant cu mai mult interes si responsabilitate si sa foloseasca dialogul social ca pe un mijloc de rezolvare a problemelor grave cu care se confrunta educatia din Romania.
Pana la ora inchiderii editiei, peste 35.000 de absolventi au cerut recorectarea lucrarilor de Bacalaureat. Contestatiile pentru prima sesiune vor fi solutionate in perioada 5-7 iulie, iar rezultatele se vor afisa pe 8 iulie. Inscrierea candidatilor pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face intre 11 si 15 august, iar evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala la Limba romana va avea loc in zilele de 22 si 23 august. Intre 22 si 24 august vor fi evaluate competentele de comunicare la limba materna, in zilele de 23 si 24 august – la limba de circulatie internationala, iar in zilele de 25 si 26 august – evaluarea competentelor digitale. Probele scrise vor incepe in data de 29 august cu cea de Limba si literatura romana, care va fi urmata pe 30 august de cea la limba materna si pe 31 august de proba obligatorie a profilului. Pe 2 septembrie va avea loc proba la alegere a profilului si a specializarii. Afisarea rezultatelor se va face pe 4 septembrie si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile. Rezultatele finale vor fi afisate pe 7 septembrie.
Perle de la Bac
Bacalaureatul ramane o sursa inepuizabila de "perle" care demonstreaza ca nimic nu poate egala umorul involuntar al absolventului habarnist. Anul acesta, in top a fost Caragiale, despre care elevii au aflat ca este unul dintre scriitorii care le dau personajelor nume relevante pentru indeletnicirile lor, dar neavand nici cea mai vaga idee despre opera scriitorului, elevii au improvizat: "Zaharia Trahanache avea acest nume pus de Caragiale, deoarece se ocupa cu traficul de zahar. In mod similar, Farfuridi desfasura afaceri cu farfurii, iar Iordache Branzovenescu rula afaceri cu branza" sau "Dupa numele lui Branzovenescu ne putem da seama ca acesta era de la tara si avea radacini stravechi in cultivarea branzei".
Tot de la Caragiale citire, alt elev a presupus ca "Cetateanul turmentat este reprezentat in lumea reala de omul obisnuit, adica betivul roman", iar altul a asociat lumea lui nenea Iancu cu stirile mondene, scriind ca "Caragiale e foarte actual, personajele cu prosti si betivi regasindu-se in fiecare club de fite din lumea noastra amara".
Si lista continua: "Tipatescu reia tronul iar Stoici si Spancioc sunt garzile de corp", "Ruxandra il implora sa renunte la crimele si omorurile", "Palatul lui Procust", "Trasatura genului epic e prezenta liniilor de pauza", "Autoarea Nichita Stanesc", "Ultima noapte de dragoste. Intaia noapte de amor", "Iona este un peste care se afla in interiorul tabloului I", "Sinonim: despartire – dezbinare (adio").