x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

20 Iul 2006   •   00:00

14:48 BUCURESTI

REACTIE. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a suspendat avizul pentru construirea unui cartier in parcul bucurestean Bordei.
PERICOL. O fetita de 13 ani a disparut, iar o alta, de 11 ani, a fost salvata de la inec, dupa ce au facut o baie in Lacul Straulesti.

14:53 CLUJ

ARMATA. Numarul militarilor romani care iau parte la operatiunile din Irak va fi redus cu 150 de persoane, incepand cu aceasta luna, a anuntat la Cluj Eugen Badalan, seful Statului Major General. El a precizat ca aceasta este urmarea restructurarii misiunilor convenita cu membrii coalitiilor internationale.
INSELACIUNE. Un clujean de 38 de ani a fost arestat de magistrati dupa ce a fost prins in flargant in timp ce solicita un credit de 10 mii de euro cu documente false. Barbatul mai pacalise prin aceeasi metoda alte trei banci comerciale, primind credite in valoare de 35.000 de euro. (Petru Zoltan)


INCENDIU. O masina incarcata cu 20 de tone de substante inflamabile a luat foc ieri dupa-amiaza la punctul de control din Zona Libera Galati. Pompierii care au intervenit au reusit sa stinga flacarile dupa aproximativ o ora. Tirul a fost mutat pe un camp din apropiere cu un buldozer. Autotrenul fusese abandonat dupa ce au fost depistate mai multe nereguli in actele ce insoteau transportul.

TITULARIZARE - Examen anulat la Cluj

Ministerul Educatiei a decis sa anuleze concursul de titularizare sustinut in centrul pilot Unirea, din Cluj-Napoca, deoarece subiectele au ajuns cu o intarziere de patru ore si 200 de candidati au renuntat sa mai sustina examenul. O noua procedura de examinare va fi organizata pentru toti candidatii pana la data de 11 august. (Mediafax)

AFGANISTAN - Militar roman ranit la Kandahar

Un militar roman a fost ranit ieri in Afganistan, la ora 18:40 (ora Romaniei), in urma unui atac cu racheta asupra bazei aeriene din Kandahar, informeaza Mediafax. Maiorul Ion Stanciu a fost surprins de suflul exploziei si a fost atins de schije si pietre la piciorul stang, coapsa spate si fata. Potrivit ofiterului de relatii publice al Batalionul 2 Infanterie Calugareni, Luigi Cojocaru, militarul a fost transportat imediat la spitalul bazei aeriene din Kandahar.

BRASOV - Turisti izolati de un urs agresiv
Patru persoane, printre care si doi copii, au ramas captivi pe Tampa, in noaptea de marti spre miercuri, din cauza unui urs care i-a atacat. Cei patru s-au refugiat pe acoperisul restaurantului Panoramic, in timp ce gardianul localului a fost fugarit de urs prin padure. Vanatorii au urcat pe Tampa si au reusit sa indeparteze ursul cu ajutorul petardelor, iar turistii au fost salvati dupa mai bine de patru ore. (Ramona Tintea)

PROPUNERE PC - Anticipate cu vot uninominal
Conservatorii nu au nimic impotriva alegerilor anticipate, cu conditia ca acestea sa fie organizate pe sistemul votului uninominal. "Este singura solutie pentru reabilitarea relatiei dintre cei care sunt alesi si alegatori. Aceasta reabilitare nu poate fi facuta daca mergem pe sistem de vot actual", a spus purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. Conservatorii sunt nemultumiti de stadiul actual al proiectului de lege privind votul uninominal, aflat in dezbaterea comisiei speciale. (Dana Piciu)

IASI - Eternitatea, cimitir cu site
Cel mai vechi cimitir din Iasi, "Eternitatea", va fi transformat in cimitir-parc si va avea un site de promovare. Luminita Salceanu, seful Directiei de Servicii Publice Municipale (DSPM) din cadrul Primariei Iasi a declarat ca site-ul va contine informatii despre istoricul cimitirului, personalitatile care isi duc somnul de veci aici, si va avea si o harta cu mormintele. Lucrarile de modernizare costa bugetul local 400.000 RON. (Mirela Cimpoi)

SELECTIE - Pompierii cauta recruti
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti a anuntat ca recruteaza candidati pentru a ocupa aproape 1.200 de locuri disponibile in structurile sale. Printre conditiile cerute doritorilor se numara cetatenia romana si diploma de bacalaureat, dar si o inaltime peste 1.65 m. Cei interesati sa ocupe unul din cele 153 de posturi de soferi de autospeciale sau din cele 1.012 de servanti pompieri pot afla mai multe detalii la adresa http://pompieribucuresti.mai.gov.ro

AVERTISMENT - Un nou val de canicula
Canicula anuntata pentru urmatoarele zile a determinat Ministerul Sanatatii Publice (MSP) sa ia o serie de masuri urgente pentru acordarea primului ajutor. Se vor suplimenta turele cu personal medical, vor fi evaluate rapid stocurile de medicamente si vor fi suplimentate, daca e cazul, cu solutii perfuzabile. MSP recomanda populatiei sa evite expunerea prelungita si neprotejata la soare, mai ales la orele pranzului. Se atrage atentia ca varstnicii si copii sunt cei mai vulnerabili la temperaturile caniculare. (M. M.)

GRIPA AVIARA - Buletinele de analiza devin publice
Buletinele de analiza efectuate pe probele prelevate de la pasari din Capitala pentru depistarea virusului gripei aviare si o parte din cele realizate de laboratorul de la Weybridge vor fi publicate pe site-ul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Institutia a publicat deja pe site-ul www.ansv.ro buletinele pentru testele pasarilor de pe platforma Codlea, respectiv de la pasari din ferme detinute de companiile Avi Prod 2002, Drakom Silva si Pati Prod. (E.M.)

ACHIZITIE - Amfibii contra algelor, pe litoral
Turistii de pe litoral ar putea scapa de "invazii" de alge similare cu cea de acum cateva saptamani pentru ca Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) intentioneaza sa achizitioneze masini amfibie, care sa colecteze algele direct din apele marii. In prezent, dotarea angajatilor Directiei se rezuma la furci, buldozere si camioane. (E. S.)

DECIZIE - Eliberarea lui Bivolaru, amanata
Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru mai sta cel putin o saptamana dupa gratii pentru ca raportul privind eliberarea sa conditionata nu a ajuns la instanta. Bivolaru, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru o frauda de 2.200 de milarde de lei vechi, a primit aviz favorabil pentru eliberarea inainte de termen, de la comisia speciala a penitenciarului Rahova. (M. Pasa)
×
Subiecte în articol: observator