x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

11 Iul 2006   •   00:00

14:20 - GRATIERE


BAIA MARE. Cinci persoane au murit si inca una a fost grav ranita dupa ce masina in care circulau a lovit un stalp de iluminat.

REACTIE. Presedintele Basescu le-a gratiat pe cele doua batrane din Vaslui, incarcerate pentru neplata unei amenzi de 6 milioane de lei.

14:25 - INEDIT


SENIOR. Unul dintre candidatii la BAC-ul din acest an din Focsani, un pensionar al MApN si fost consilier judetean, a promovat examenul cu media 6,68. Gabriel Derderian s-a prezentat la examenul maturitatii la 52 de ani, dupa 34 de ani de la absolvirea Colegiului National "Unirea".

LITORAL. Autoritatile au anuntat ca peste 13.000 de tone de alge si scoici au fost adunate de pe plajele Litoralului romanesc si neutralizate in ultima saptamana. Lucrarile de igienizare continua, printre prosoapele turistilor, pentru a indeparta efectele furtunii de la inceputul lunii. (Emilia Sava)


BAC 2006. Bucurie, dar si lacrimi pentru absolventi. Inghesuiti la aviziere, candidatii si-au aflat ieri notele. La nivel national, tinerii au promovat in proportie de 79,99%, conform rezultatelor partiale oferite de Ministerul Educatiei. Pe site-ul bacalaureat.edu.ro se vor regasi toate rezultatele finale ale examenului dupa ce vineri, 14 iulie, se vor afisa rezultatele dupa contestatii. (E.M.)

PREMIERA - Gestionar al peisajelor la Alba In premiera nationala, un functionar public angajat al Consiliului Judetean Alba va avea atributii exclusive de "gestiune a peisajelor". Potrivit noii organigrame a institutiei, gestionarul se va ocupa de identificarea, protejarea si punerea in valoare a structurilor teritoriale caracteristice identitatii locale. Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a explicat ca nou-infiintatul post este necesar dezvoltarii turismului judetean, cu atat mai mult cu cat Alba are 96 de monumente si rezervatii naturale. (Lucian Dobrater)

LITORAL - Cinci victime in doua zile Cinci persoane si-au pierdut viata in Marea Neagra in numai doua zile. Printre victime se afla si un copil de 9 ani, aflat pe Litoral cu un grup de sportivi care practica artele martiale. Minorul, dar si un turist de 30 de ani din Ialomita s-au inecat la Eforie. (Emilia Sava)

CRAIOVA - Conducta de gaze explodata O conducta din reteaua de alimentare cu gaze a Craiovei a explodat ieri in cartierul Romanesti, zguduindu-i pe locuitori si provocand spaima in randul acestora, dar fara sa faca victime. Incidentul s-a produs in timp ce conducta era supusa unei probe sub presiune cu aer si a produs pagube materiale. Sosit la fata locului, directorul Distrigaz Sud, Petre Ciocanescu, a declarat ca explozia a fost cauzata de o sudura care a cedat. (M.G.)

REGHIN - Procurorii nu pot gandi ca judecatorii Fostul procuror Lucia Bordea din cadrul Parchetului Judecatoriei Reghin a reusit sa functioneze ca judecator numai o luna. Numita magistrat la 11 mai, Lucia Bordea a cerut CSM, la sfarsitul lunii iulie, sa fie readusa in functia de procuror. Motivele razgandirii? Lucia Bordea nu poate gandi ca un judecator, dupa ce a fost procuror. In plus, ca impartitor al dreptatii, Luciei Bordea i-a ramas prea putin timp pentru familie. CSM a aprobat reintoarcerea ei in Procuratura, pentru inadaptare. (V. Fotache)

PRIVATIZARE SOVATA - Denunt penal pentru Nastase si Tariceanu Privatizarea Societatii Balneoclimaterice SA Sovata, in urma careia Salina Invest SA a ajuns actionar majoritar, este in vizorul procurorilor Parchetului Instantei Supreme, sesizati printr-un denunt penal. Denuntatorul ii acuza pe reprezentanti ai fostului guvern (printre care se afla nominalizati Adrian Nastase si Ovidiu Musetescu) de privatizarea ilegala a acestei societati. Premierul Calin Popescu Tariceanu si seful AVAS, Razvan Orasanu, sunt si ei acuzati in denunt, pentru ca nu ar fi luat masuri legale. Ancheta este in faza actelor premergatoare urmaririi penale, motiv pentru care refuzul lui Ovidiu Musetescu de a se prezenta la Parchet nu poate fi "taxat". De asemenea, Adrian Nastase impreuna cu sotia sa au fost audiati ieri la DNA intr-un nou dosar aflat deocamdata in faza premergatoare. (Violeta Fotache)

INML - Necropsie in cazul Alex Radulescu Medicii legisti au efectuat ieri necropsia cadavrului tanarului impuscat in cap cu mai bine de doua saptamani in urma, cu o arma de vanatoare, de seful sindicatului fotbalistilor, Alex Radulescu. Necropsia a fost facuta de o echipa de la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" (INML) din Bucuresti, care a ajuns la concluzia ca tanarul avusese in craniu peste o suta de alice. Radulescu este acum cercetat in stare de arest pentru omor calificat.

BISTRITA - Comuna Tarlisua, decretata calamitata Comuna bistriteana Tarlisua a fost decretata zona calamitata la trei saptamani de la producerea viiturii de pe Valea Ilisuei, care a distrus aproape 50 de case si a omorat zece oameni. Potrivit sefului Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, Constantin Anton, doar astfel se pot acorda sporuri salariale medicilor trimisi in zona. Decretarea zonei calamitate va ajuta, de asemenea, si la primirea de fonduri pentru refacerea caselor si a infrastructurii, pana acum Guvernul alocand 2,95 de milioane de lei in acest sens. (L. F.)
×
Subiecte în articol: observator