x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

28 Iun 2006   •   00:00

12:24 LEGI

PARLAMENT. Deputatii au adoptat Legea cinematografiei, dar si proiectul de lege care combate discriminarea de orice natura.

VIZITA. Presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu s-au intalnit pe podul din localitatea bistriteana Tarlisua, afectata de inundatii.

12: 29 CANICULA

APEL. Directorul Spitalului de Urgenta Galati a facut un apel la oamenii de afaceri din judet sa ajute institutia sa se echipeze cu aparate de climatizare. Maxima inregistrata ieri in tara, dar si in Bucuresti a fost de 35sC, zeci de persoane ajungand la spital.

BAC. Autoritatile din Educatie au dispus masuri speciale pentru elevii care sustin probele orale ale BAC-ului, in contextul temperaturilor ridicate. Profesorii si candidatii trebuie sa primeasca apa, iar in centrele de examinare trebuie asigurata asistenta medicala permanenta.

SIBIU. Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder", din cadrul Complexului National Muzeal "ASTRA" Sibiu, a inaugurat ieri expozitia "Vestimentatie noneuropeana". Vizitatorii pot vedea, timp de doua luni, obiecte de colectie ex-prezidentiale, costume ale minoritatilor din tarile asiatice, africane si din America de Sud. (Dan Tomozei)

TRIBUNAL - Arestul lui Tender se discuta astazi Procurorii DIICOT au cerut ieri prelungirea mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Ovidiu Tender. Omul de afaceri a scapat "la mustata" de apararea din oficiu, deoarece avocatul sau ales, Gheorghita Mateut, se afla la Cluj pentru corectarea lucrarilor de licenta. Cererea procurorilor a fost amanata pentru astazi de Tribunalul Bucuresti. Mandatul de arestare al lui Tender expira la sfarsitul lunii. (M. Pasa)

REACTIE NICOLAESCU - Spitalul "Marius Nasta", inspectat Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, va trimite luni o echipa de control la Spitalul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, dupa ce presedintele Traian Basescu a criticat "mizeria" din respectiva unitate si a cerut inspectorilor din minister sa verifice conditiile in care sunt internati bolnavii si situatia dotarilor. Presedintele este de parere ca in acest spital se face "o risipa de bani".

DECIZIE - NUP in cazul Ulm Spineanu Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti au finalizat ancheta in cazul mortii lui Ulm Spineanu, care a decedat acum doua luni in timp ce era audiat la Directia de Cercetari Penale. Solutia a fost cea asteptata: neinceperea urmaririi penale. Anchetatorii au stabilit ca fostul ministru al Reformei a murit in urma unui infarct, avand o arteroscleroza avansata.

BARLAD - Fostul finantist-sef, gasit spanzurat Pensionat de cinci ani, fostul sef al Finantelor Publice Barlad a fost gasit spanzurat in subsolul unui bloc situat in spatele Judecatoriei din municipiu. Emil Ionita a fost gasit de catre sotia sa atarnand in streang. Langa cadavru a fost gasit si un bilet in care barbatul isi motiveaza gestul printr-o suferinta fizica. Familia a confirmat ca omul avea probleme psihice.

BRASOV - Gripa aviara alunga turistii Prezenta virusului aviar in judetul Brasov i-a alungat pe copiii sinistratilor din sudul tarii, care ar fi trebuit sa-si petreaca vacanta in pensiunile de la Bran. Proiectul a fost anulat, desi brasovenii facusera toate pregatirile pentru a-i primi pe micuti si pe alti turisti. In judetul Mures, cele trei focare de gripa aviara au fost inchise oficial, a anuntat prefectul Ciprian Dobre. (Monica Harmanescu)

GALATI - Au inceput "Zilele Dunarii" Timp de trei zile, la Galati se desfasoara "Zilele Dunarii", prilejuite de implinirea a 150 de ani de la infiintarea Comisiei Dunarii. "Galatiul, cu tot ceea ce este el azi, reprezinta creatia Dunarii. Oportunitatile oferite de Dunare i-au dat forta de a fi unul dintre orasele importante ale Romaniei", a declarat prefectul de Galati ieri, la deschiderea oficiala a manifestarilor. "Zilele Dunarii" se vor incheia maine (29 iunie), cand este asteptat in orasul dunarean si presedintele Basescu. (Daniel Mihalascu)

GORJ - Bunurile SNLO, puse sub sechestru Cladirile in care functioneaza Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, liniile tehnologice, mijloace de productie si autoturisme, toate au fost puse sub sechestru de finantistii gorjeni. Datoria acumulata doar in doi ani de compania miniera la bugetul statului se ridica la aproape 1.000 de miliarde de lei vechi. Dumitru Parvulescu, directorul adjunct al DGFP Gorj, spune ca daca SNLO nu plateste datoriile pana la 8 august, se va trece si la blocarea conturilor bancare ale societatii. Danut Pistritu, directorul financiar-contabil al SNLO, sustine ca s-a ajuns la o astfel de datorie catre stat pentru ca sperau sa apara ordonanta de stergere a datoriilor. (Gabriela Mladin)

ANCHETA - Al doilea dosar pentru Inimaroiu Primarul Sectorului 4, Adrian Inimaroiu, este cercetat de procurori intr-un nou dosar penal legat de vanzarea ilegala a unor spatii comerciale in perioada decembrie 2003-iunie 2004, ne-au declarat surse judiciare. El este anchetat pentru abuz in serviciu alaturi de alte cinci persoane, iar prejudiciul creat Consiliului General al Municipiului Bucuresti a fost evaluat la 100.000 de euro. (M. Pasa)

CONSTANTA - Bruscati din greseala de "mascati" Mai multi politisti de la trupele speciale din cadrul IGPR au intrat in forta, din greseala, intr-o casa din Constanta, in care locuiau doi batrani, transmite Mediafax. Cei doi sustin ca au fost treziti, ieri dimineata, de politisti cu cagule care i-au trantit la pamant si le-au pus pistoalele la tample. Mascatii au crezut ca batraneii sunt falsificatori de carduri, dar si-au dat seama ca au gresit si ca au intrat intr-o casa vecina celei pe care ar fi trebuit s-o perchezitioneze.

DECIZIE - CET-urile, la Primarie Municipalitatea poarta discutii cu MEC pentru preluarea celor cinci CET-uri (Grozavesti, Progresul, Sud, Vest si Titan). "Ca prima masura, avem un control asupra pretului gigacaloriei. Situatia nu este foarte roz cu aceste CET-uri, insa, daca nu le preluam, situatie energetica a Bucurestiului va fi data peste cap", a spus viceprimarul Razvan Murgeanu.

SOLICITARE - Senatorii ancheteaza vremea Comisia de protectia mediului din Senat va face o ancheta privind posibila implicare a "tehnologiilor umane din afara tarii", in provocarea fenomenelor meteorologice din iulie-august 2005, care au dus la inundatiile din Moldova. Ancheta a fost solicitata de presedintele comisiei, senatorul PD Dan Carlan, care a invocat "indicii" aparute in discutiile cu specialisti de la Departamentul Antigrindina. Liderul PRM, C.V. Tudor, a aratat ca a citit sute de pagini scrise de specialisti privind existenta armei meteorologice. "Eu am spus-o de anul trecut, ca Romania e victima unui atac meteorologic", a mai spus el.

COMUNICAT - Rodipet, avertizat de AVAS Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va trimite Rodipet un avertisment contractual, dupa ce difuzorul de presa nu a distribuit, la inceputul lunii mai, un numar din Saptamana financiara care continea o investigatie jurnalistica referitoare la proprietarul Rodipet. Rodipet este avertizat ca, in cazul in care va obstructiona difuzarea unei publicatii, se poate astepta la sanctiuni contractuale din partea AVAS, constand in plata unei penalitati de pana la 60% din pretul pachetului de actiuni, ceea ce inseamna 1.359.968.610 ROL.
×
Subiecte în articol: observator