x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

15 Iun 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

Ministrul Nicolaescu, donatoru’

Constient ca imaginea-i de politician sufera din plin, contabilul portocaliu instalat in functia de ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, incearca pe toate caile sa si-o cosmetizeze. Astfel, ieri, de Ziua Mondiala a donatorilor de sange, "Nico" si-a suflecat manecile si s-a instalat intr-un cabinet de la Caritas pentru a lasa sa-i curga din vene 450 ml de sange.

Incident aviatic pe Baneasa

Un avion austriac a parasit ieri dupa-amiaza pista Aeroportului Baneasa dupa ce a aterizat, dar in incident nu s-au inregistrat victime. Aeronava de tip Lear Jet 60 apartine Companiei Jet Alliance. La bord se aflau trei membri ai echipajului si un pasager.

Senat - Bani mai multi pentru alegeri

Senatorii din Comisia juridica au aprobat ieri proiectul legii finantarii partidelor, marind plafonul maxim al cheltuielilor pentru campania electorala. Un candidat la alegerile parlamentare poate cheltui 350 de salarii de baza minime brute, un candidat la functia de europarlamentar - 2.500 de salarii, un candidat la functia de primar al Capitalei - 5.000 de salarii, iar un candidat la o primarie - 30 de salarii. Candidatii la functiile de consilieri locali pentru comune, orase si municipii au dreptul la 20-25 de salarii. (Dana Piciu)

Proiect de lege - Pensiile private, adoptate de Guvern

Persoanele pana in 35 de ani care sunt asigurate in sistemul public de pensii vor fi obligate sa adere la un fond de pensii privat, prevede un proiect de lege adoptat ieri de Executiv. Acest lucru este insa facultativ pentru persoanele aflate intre 35 si 45 de ani care contribuie la sistemul public de pensii. "Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiei platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisionale legale", a precizat ministrul Muncii. Proiectul va fi trimis Parlamentului. (Aniela Nine)

Accident - Romani morti in vestul Ungariei

Doi romani si-au pierdut viata ieri dimineata, intr-un accident de circulatie produs pe Autostrada Budapesta-Viena, in vestul Ungariei, a anuntat un purtator de cuvant al politiei rutiere maghiare, citat de Mediafax. Vehiculul inmatriculat in Italia se indrepta spre Viena cand, din motive inca necunoscute, a trecut prin parapet, ajungand pe contrasens. Masina nu a intrat in coliziune cu nici un alt vehicul.

Sondaj Gallup / Alianta - 46%, PSD - 19%

Un sondaj Gallup realizat pentru Fundatia pentru o Societate Deschisa arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 62% dintre cei chestionati au o optiune pentru un partid, 18% un stiu, 18% nu ar vota si 2% nu stiu/nu raspund. Dintre cei care au mentionat un partid, 46% au optat pentru Alianta D.A., 19% - PSD, 17% - PRM, 6% - PNG, 6% - UDMR, 2% - PC, iar PIN si PPCD cate 1%. 2% dintre cei chestionati au optat pentru un alt partid. (Gabriela Antoniu)

Targu-Mures / Medicii au iesit in strada

Circa 100 de medici mureseni au protestat ieri dimineata printr-un mars al tacerii, la Targu-Mures, fata de noile prevederi ale pachetului de legi de reforma in sanatate. Ei au purtat pancarte cu sloganuri ca "Stop umilirii medicilor de familie" si "Opriti falimentarea cabinetelor medicale". Protestatarii s-au oprit in fata Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, indreptandu-se apoi spre prefectura, pentru a inmana un protest. (Monica Harmanescu)

Aparitie editoriala - Idei in Dialog, numarul din iunie

In numarul din aceasta luna al revistei Idei in Dialog, Horia Roman Patapievici propune o descoperire a pictorului roman Vladimir Zamfirescu. Sub titlul "Care fundamentalism?!", Dan C. Mihailescu trece in revista tendintele, curentele stilurilor cu implicari culturale, sociale, politice. Horatiu Pepine vorbeste despre "Individualism si cooperare", iar Catalin Partenie analizeaza "Strainatatea filosofiei". (Mihaela Suciu)

Sibiu - Ancheta la varful Directiei Sanitare

Directorul general al Directiei Sanitar-Veterinare pentru Siguranta Alimentelor Sibiu (DSVSA), Stefanuta Nicolae, impreuna cu directorul economic, seful de laborator si gestionarul Birsan Vasile sunt cercetati penal pentru ca au cumparat aparatura de laborator supraevaluata. Potrivit anchetatorilor, cheltuielile depasesc 33 de miliarde de lei vechi, de 7 ori mai mult decat pretul real. Totodata, la selectiile de oferte organizate au participat, pe langa societatea castigatoare, si unele firme fictive. (Petru Zoltan)

Expozitie - Inginer roman medaliat in SUA

Inventatorul roman al modulului individual de protectie antiseismica, inginerul Mircea Manolescu, a primit Medalia de Aur in urma Expozitiei Internationale de Inventica INPEX, desfasurata saptamana trecuta in SUA. Inventia sa a mai primit si numeroase distinctii europene in ultimul an.

Afumati - Mita pentru acte de proprietate

Un consilier din localitatea ilfoveana Afumati a fost retinut in urma cu doua zile, fiind acuzat ca a cerut spaga unui bucurestean. El a solicitat mita pentru a-i elibera actele de proprietate asupra unui teren pe care omul il cumparase in localitate. Consilierul primise deja 3.500 de lei noi, dar a mai cerut 800 de lei. El a fost prins cand primea ultima parte din bani.

Cazul Mihailesti - Rudele victimelor sunt nemultumite

Parintii celor decedati in tragedia de la Mihailesti sunt nemultumiti de ritmul in care sunt judecati cei trasi la raspundere pentru explozia camionului incarcat cu azotat de amoniu in mai 2004. Ei acuza magistratii Judecatoriei Focsani de tergiversare si ameninta ca se vor adresa instantelor internationale. "Direct la Haga ma duc, aici nu mai am ce cauta", a spus Vasile Jianu, tatal pompierului Nicolae Jianu, dupa termenul de ieri.

Brasov - Pui santinela morti de frig

15 pui santinela din cei care fusesera adusi in gospodariile din judetul Brasov unde au existat focare de gripa aviara au murit. Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din judet a precizat insa ca animalele au murit de frig. Examenele de laborator au relevat ca pasarile nu poarta virusul H5N1.
×
Subiecte în articol: observator