x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

31 Mai 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

Pasajul Otopeni a fost deschis

La doi ani de la inceperea lucrarilor, pasajul rutier de la Otopeni a fost deschis circulatiei rutiere in noaptea de luni spre marti. Podul are o lungime de 330 de metri, cu o rampa de 125 de metri catre Bucuresti si o a doua rampa, de 140 de metri, catre Ploiesti. Investitia totala se ridica la 6,7 milioane de euro. (Iohanna Onaca Purdea)

Ziua Mondiala fara tutun

Organizatia Mondiala a Sanatatii celebreaza astazi Ziua Mondiala fara Tutun. Tema propusa in acest an este "Orice forma de tutun ucide", iar organizatorii vor sa atraga atentia populatiei ca, indiferent de forma si modul de utilizare, produsele din tutun produc moarte si dizabilitati.

Clanul "Rosca" - Zmarandescu, audiat ca martor

Bodyguardul lui Gigi Becali, luptatorul Catalin Zmarandescu, a fost ieri audiat de procurorii DIICOT in dosarul "Clanul Rosca". El a fost citat in calitate de martor, pentru a da lamuriri despre ajutorul pe care l-a acordat uneia dintre victimele gruparii de crima organizata. Surse judiciare ne-au precizat ca Zmarandescu a fost rugat de un prieten sa intervina si sa-l ajute sa scape de amenintarile retelei Rosca. El a povestit anchetatorilor episodul. (V.F., M.P.)

Spectacol - "De ziua lor, copiii pentru copii"

Fundatia Heron, Centrul Cultural al MAI si Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni organizeaza astazi o manifestare cultural artistica dedicata Zilei Internationale a Copilului. Spectacolul sustinut de elevi ai Liceelor de arta George Enescu, Dinu Lipatti si ai Liceului de Coregrafie se va desfasura, de la ora 12:00, la Centrul Cultural al MAI.

Rupere de nori - Grindina cat nuca in orasul lui Bacovia

Municipiul Bacau si o comuna limitrofa au fost lovite aseara de grindina. In jurul orei 19:00, bucati de gheata de dimensiunea unei nuci au inceput sa cada din cer, dupa ce, pret de 30 de minute, a plouat torential. "Ruperea de nori" s-a incheiat parca la comanda, cerul s-a luminat dintr-o data, iar strazile orasului lui Bacovia au devenit imediat populate. (M. Romanet)

Vernisaj - 1 Iunie la Muzeul Satului

Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" organizeaza la 1 iunie, la ora 11:00, vernisajul expozitiei concurs de desen si pictura "Muzeul, prietenul copiilor". Vor fi expuse lucrari realizate de peste 200 de copii din scolile bucurestene. Grupul cameral de suflatori de la Scoala de Arte si Muzica nr. 3 si echipa de dansuri traditionale a Scolii Japoneze din Bucuresti vor sustine cateva momente artistice.

Accidente - Politistii au masini cu ghinion

Un autoturism Dacia Logan, abia achizitionat de Politia Romana pentru posturile de la sate si preluat de politistii din Constanta, s-a rasturnat ieri pe Autostrada Soarelui. Agentii care se aflau in masina au scapat fara sa fie raniti. Acesta este al doilea accident de acest gen, o alta masina din acelasi lot "ghinionist" fiind implicata intr-o coliziune in urma cu cateva zile. Politia Rurala a capatat 300 de Loganuri, in vreme ce Politia Capitalei a fost dotata si ea, de ieri, cu 200 de astfel de autoturisme. (Radu Crivat)

Proiect - Homosexualii, pusi pe maritis

Organizatorii GayFest 2006 vor sa atraga atentia opiniei publice si sa desfasoare dezbateri pe tema casatoriilor intre persoane de acelasi sex in tara noastra. De altfel, tema principala a festivalului este stabilirea unui cadru legal, care sa permita recunoasterea casatoriei si a parteneriatului in cuplurile gay. "Ne dorim dezbateri, reactii in care sa explicam de ce a venit timpul ca Romania sa adopte o lege care sa raspunda unor nevoi reale ale cetatenilor romani", a declarat Romanita Iordache, presedintele asociatiei Accept, citata de Mediafax.

De la MAI - Arhivele Securitatii, predate la CNSAS

Ministerul Administratiei si Internelor(MAI) a predat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), in intregime, documentele legate de activitatea fostei Securitati, aflate in pastrarea Arhivelor Nationale, a anuntat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, in urma sedintei de ieri a Colegiului MAI. Transferarea acestor dosare a fost realizata in urma cu cinci zile, in baza unei hotarari a CSAT. (Radu Crivat)

Scindare - Ion Iliescu avertizeaza PSD

Senatorul social-democrat Ion Iliescu atrage atentia ca exista pericolul scindarii PSD daca nu exista intelepciune din partea liderilor sai ca sa inteleaga nevoia deschiderii atat in interior, cat si in exterior, el exemplificand cu lansarea Polului Social. "Cand la anumite actiuni de acest fel unele structuri centrale sau locale incep sa ia masuri de sanctionare a unor membri de partid pentru ca au intrat in dialog, cu asta si-au torpilat si autoritatea fata de membrii de partid si indeparteaza si niste oameni", a spus Ion Iliescu, la Realitatea TV.

Expozitie - Show auto la Oradea

Oradenii vor putea admira peste 150 de autoturisme din circa 25 de marci in cadrul celei de a IX-a editii a Automobil Expo, care se va desfasura in perioada 31 mai-3 iunie. Manifestarea isi deschide portile astazi, la 11:30, cu o parada-surpriza. Joi vor fi sustinute pentru copii cursuri de disciplina rutiera de Politia Rutiera si ACR, dar si concursuri de desene pe asfalt si de indemanare cu bicicleta intr-un poligon special. In cadrul expozitiei va fi amenajat si un stand al Politiei Rutiere, unde va fi prezenta si o delegatie din Ungaria.

Constanta - Nava scufundata polueaza marea

Combustibilul navei cambodgiene Karim 1, scufundata luni seara in Portul Constanta, a inceput sa se scurga in mare. Nava are o rezerva de 35 de tone de motorina si 200 de litri de ulei. Echipele de interventie au instalat baraje antipoluante si a fost trimisa o nava de depoluare pentru colectarea combustibilului. Karim 1 s-a scufundat in dana unde urma sa intre la reparatii, dupa ce, cu o saptamana inainte, se ciocnise cu alta nava si fusese avariata. (Emilia Sava)

Senat - Macovei, fara indemnizatie

Membrii de drept ai Consiliului Superior al Magistraturii, printre care se numara si ministrul Justitiei, nu vor mai primi indemnizatia de membru egala cu 50% din indemnizatia bruta lunara a judecatorului de la Inalta Curte de Casatie. Senatorii din comisiile juridica si de munca au eliminat ieri articolul care se referea la acest privilegiu din ordonanta privind salarizarea personalului din justitie precum si articolul privind gratuitatea la asistenta medicala pentru judecatori si procurori si pentru familiile lor. (Dana Piciu)

Tel verde - Ministrul Educatiei, la telefon cu elevii

Mihail Hardau, ministrul Educatiei, va raspunde la 1 iunie tuturor elevilor care vor suna la numarul gratuit 0800.80.11.00, intre orele 16:00 si 18:00. Hardau doreste sa afle de la scolari toate grijile, realizarile lor, dar si problemele cu care se confrunta la scoala. (E.M.)
×
Subiecte în articol: observator