x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

14 Feb 2007   •   00:00
11:38 - ACCIDENT
COLABORARE. Ministrul Blaga va propune constituirea unui centru pilot comun al statelor membre de acordare a vizelor in Republica Moldova.
ALBA. Un barbat de 39 de ani, angajat al unei firme de constructii, a murit ieri, dupa ce a cazut de la trei metri pe o fundatie de beton.
11:43 - ZBOR PENTRU VIATA
MISIUNE UMANITARA. Un nou-nascut in varsta de cinci saptamani, care sufera de o boala hemoragica grava, a fost transportat, de la Craiova la Bucuresti, cu un elicopter al Unitatii Speciale de Aviatie. Este prima misiune SMURD de la accidentul aviatic care a avut loc la sfarsitul anului trecut.
COTROCENI. Amplasarea unei bombe la Palatul Cotroceni a fost anuntata telefonic, apelul fiind primit la serviciul unic de urgenta 112 din Teleorman. Verficarile facute de structurile antiteroriste ale SPP au dovedit ca alarma a fost falsa. Nu se stie daca presedintele Basescu se afla sau nu in Palatul Cotroceni.

BRASOV - Sorin Crivat, judecat pentru coruptie
Fostul sef al Corpului de Control al MIE si apoi al structurii de securitate de la OPSPI din cadrul MEC, Sorin Crivat, a fost trimis in judecata de procurorii DNA Brasov pentru trafic de influenta. El este acuzat ca si-a folosit functiile publice, in perioada 28 aprilie 2005-1 septembrie 2006, si a pretins de la administratorul unor firme din domeniul petrolier 10% din valoarea castigului afacerii, pentru a-i facilita obtinerea unei autorizatii de utilizator final. (V.F.)

ANCHETA BAZE CIA - Norica Nicolai critica raportorul PE
Senatorul Norica Nicolai (foto), presedintele comisiei de ancheta privind existenta bazelor CIA in Romania, a criticat ieri atitudinea raportorului PE Claudio Fava, spunand ca acesta a procedat "incorect", reprosand ca partea romana nu a facut demersuri pe teritoriul statului american pentru a lamuri anumite aspecte. "Este absolut jenant si penibil... Noi nu investigam nici CIA, nici abuzurile administratiei americane", a aratat Nicolai. Raportul final al comisiei va fi gata saptamana viitoare. (A.N.)

ACUZE LA BACAU - Doi ziaristi batuti de un primar
Directorul si redactorul-sef adjunct de la cotidianul Monitorul de Bacau sustin ca au fost batuti, luni seara, in comuna Dofteana din judetul Bacau, de mai multe persoane, printre care si primarul si viceprimarul localitatii. Jurnalistii au depus in acest sens si o plangere la Politie. Primarul neaga acuzele si afirma ca nu a participat la incident si, in plus, nici nu consuma bauturi alcoolice pentru ca este bolnav. (M. Romanet)

POLITIE - Sisteme de informare pentru cetateni
Politia Capitalei a achizitionat 28 de sisteme de informare publica. Astfel, printr-un simplu clic pe ecranul calculatorului se pot obtine date despre activitatea politiei, telefoane si adrese utile. Pana in prezent sistemele functioneaza la Sediul Directiei Generale de Politie si la sectiile 2, 3, 4, 5, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15 si 24. (M.R.)

DECIZIE CNA - "Operele" europene, impuse la tv
CNA a decis ca in termen de trei luni posturile de televiziune licentiate in Romania sa difuzeze cel putin 30%-35% filme si seriale europene. Presedintele CNA Ralu Filip a anuntat ca in definitia operelor europene nu vor fi incluse decat filmele, serialele si programele de divertisment. Consiliul va incepe o monitorizare lunara a procentelor de opere europene difuzate de posturile de televiziune din Romania. (A. Vaduva)

SONDAJ - Avem nevoie de parcari?
O firma de inginerie spaniola va realiza un sondaj printre soferii bucuresteni, pentru a afla daca orasul are nevoie de locuri de parcare. Cercetarea este necesara pentru elaborarea "strategiei pentru dezvoltarea parcarilor in parteneriat public-privat", costul acesteia ridicandu-se la 600.000 de euro.

CLUJ - Bebelus lovit si trantit de bona
O bona de 50 de ani din Cluj a fost surprinsa de o camera ascunsa in timp ce trantea copilul de care avea grija si arunca in el cu jucarii. Bona a fost angajata de parintii unui bebelus de 10 luni printr-un anunt la mica publicitate, dar oamenii au vrut sa vada ce se intampla acasa in lipsa lor si au montat o camera video in incaperea copilului. Imaginile surprinse o arata pe bona trantind bebelusul si aruncand cu jucarii in el. Potrivit Realitatea TV, parintii bebelusului au anuntat ca vor sesiza Directia pentru protectia drepturilor copilului.

SIBIU - Inspectorii OPC dau iama in librarii
Inspectorii sibieni de la Protectia Consumatorului verifica librariile, pentru a gasi exemplarele din cartea "100 de variante de subiecte propuse pentru proba examenului national de bacalaureat", interzisa sa mai fie comercializata, transmite NewsIn. "Nu am gasit in nici o librarie cartea mentionata, dar am aflat ca exista exemplare in cateva licee sibiene. Vom merge in aceste scoli pentru a preveni multiplicarea acestora", a precizat Ilie Mitea, directorul OPC Sibiu.

LOTERIA ROMANA - Tragere speciala de Ziua Indragostitilor
Loteria Romana organizeaza maine Tragerea Speciala Jocker de Ziua Indragostitilor, cu aceasta ocazie fondul de castiguri la categoria I fiind suplimentat cu 500.000 lei, ceea ce face ca premiul cel mare sa depaseasca valoarea de un milion de euro. Fiecare bilet castigator la aceasta categorie va obtine, in plus, echivalentul in lei a 50.000 de euro. (M.R.)

NEMULTUMIRI - Pensionarii se plang forurilor europene
Pensionarii din Romania intentioneaza sa se adreseze institutiilor europene si organizatiilor internationale ale pensionarilor, pentru a primi ajutor in rezolvarea problemelor legate de calcularea pensiilor, de serviciile de sanatate, precum si de retrocedarea caselor in care stau batrani.

HUNEDOARA - Trei autoturisme incendiate
Trei autoturisme au fost incendiate ieri-dimineata la Hunedoara, iar anchetatorii exclud varianta unor reglari de conturi, sustinand ca, probabil, focul a fost provocat de o persoana care era bauta. Doua dintre masini, aflate in aceeasi parcare, au fost distruse in proportie de 90 la suta. Cel de-al treilea autoturism avariat in proportie mai mica apartinea unui cetatean maghiar. (Monalise Hihn)

DECIZIE - Beatrice Ramascanu nu mai e agent CEDO
Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat ieri decizia prin care Beatrice Ramascanu a fost eliberata, la cerere, din functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si de agent guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Ramascanu a renuntat la post pentru ca a nascut la sfarsitul lunii decembrie 2006.

TIMIS/CONSTANTA - Sindicalistii au pichetat sediile Enel
Aproximativ 100 de sindicalisti din cadrul Enel Electrica Banat au pichetat ieri sediul societatii de distributie a energiei Electrice din Timisoara, nemultumiti de salariile din sistemul energetic, dar si de faptul ca foarte multi specialisti din cadrul companiei pleaca la munca in strainatate. Sindicatele cer o crestere a salariilor de baza cu 35%. Protestul va continua si astazi. Si la Constanta, cateva zeci de angajati de la Enel Electrica Dobrogea s-au strans la sediul societatii pentru a cere majorarea salariilor. (Emilia Sava)

CEATA - Avioane orientate spre Kogalniceanu
Doua avioane de tip Boeing 737, ale companiei Blue Air, care veneau din Spania, au aterizat ieri-dimineata pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, fiind redirectionate din cauza cetii de pe Aeroportul Baneasa. Aeroportul international Mihail Kogalniceanu este inchis partial pana in luna martie, din cauza reparatiilor. Din 11 martie si pana in 10 aprilie aeroportul va fi inchis total pentru ca se va lucra la zona de mijloc a pistei. (Emilia Sava)

PREMIERA - Tumoare la rinichi criogenata
O echipa internationala de medici a realizat in premiera nationala o operatie utilizand metoda criogeniei pentru a elimina o tumoare la rinichi. Metoda este folosita in Europa in doar cateva centre universitare, iar in tara noastra va fi pusa in aplicare la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, in cazul unui barbat de 34 de ani care sufera de cancer la rinichi. Operatia se realizeaza prin introducerea unor tuburi fine in tumoare, astfel incat celulele canceroase sa fie distruse prin inghetari si dezghetari succesive.

MARAMURES - Inundatii si alunecari de teren
Raul Lapus a inundat 95 de hectare de teren arabil si alte 55 de hectare de pasuni din comuna maramureseana Recea, iar 40 de familii din Bozanta Mica au fost, in noaptea de luni spre marti, la un pas de evacuare dupa ce cota de inundatie pe Lapus a fost depasita cu 24 de centimetri. Viitura nu a pus in pericol gospodariile. Hidrologii au schimbat ieri-dimineata alerta cu cod portocaliu in cea cu cod galben pe raul Lapus. (V. Dale)

IASI - Mancare alterata la o gradinita
Trei copii au fost internati in spital din cauza unei toxiinfectii alimentare dupa ce au fost hraniti la gradinita cu mancare alterata. Micutii au servit aceeasi mancare impreuna cu alti 14, dar acestia nu au fost foarte grav afectati. Mancarea a fost livrata de o firma care detine un restaurant si care presteaza si servicii de catering fara a avea autorizatie in acest sens. Gradinita a fost inchisa ieri de Autoritatea de Sanatate Publica, iar firma de catering, a carei activitate a fost suspendata, a primit si o amenda de 2.500 de lei de la OPC. (Cristinel C. Popa)

Cristi Cimpoe/MEDIAFAX

CONSTANTA. Pensionarii stau la coada pentru a-si ridica alimentele oferite de Primaria Constanta persoanelor cu o pensie mai mica de 400 de lei. Pentru batranii nevoiasi din municipiu au fost pregatite, de Primaria Constanta, peste 50.000 de pachete cu ajutoare alimentare inainte de Lasata Secului
×
Subiecte în articol: observator