x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

04 Apr 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

Entuziasm la Ziua Jandarmeriei

Jandarmii din toata tara au sarbatorit ieri 156 de ani de la infiintarea serviciului in care lucreaza. Militarii au organizat festivitati la sediul central de la Baneasa, dar si in centrele din mai multe orase ale tarii. Imbracati in costume de sarbatoare, tinerii militari in termen au ascultat entuziasmati discursurile si felicitarile mai-marilor institutiei.

Codasi la salarii in Europa

Romania se situeaza printre tarile cu cel mai scazut nivel al salariului brut pe ora de munca, intr-un clasament care cuprinde 48 de state europene. Tara noastra ocupa pozitia 41, la fel ca anul trecut, cu un venit minimum brut pe ora de 3,44 lei. Media in Romania este de 5,67 lei pe ora.

Credite - Raportare unitara a restantelor

Notificarile persoanelor fizice cu restante la rambursarea creditelor vor fi transmise, in viitorul apropiat, numai la Biroul de Credit, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. In prezent, bancile trebuie sa notifice restantele atat la Biroul de Credite, cat si la Centrala Riscurilor Bancare.

Omar Hayssam - Chimioterapie sub paza

Sirianul Omar Hayssam a fost internat la Institutul de Oncologie, pentru a incepe tratamentul cu citostatice. El va sta in spital doua zile, sub paza stricta, si dupa finalizarea primului ciclu de chimioterapie va fi readus la inchisoare. Saptamana trecuta, Instanta Suprema a refuzat eliberarea lui, asa ca Omar va trebui sa fie transportat periodic la un spital pentru a-si urma tratamentul imposibil de asigurat in reteaua penitenciara.

Executiv - Ajutor financiar pentru pensionari

Peste trei milioane de pensionari care iau lunar intre 2,5 si 3 milioane de lei vechi la pensie ar putea primi un ajutor financiar. Anuntul a fost facut ieri de Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Suma de bani va fi acordata o singura data in acest an si nu se va adauga actualului nivel al pensiei. (Eugenia Mihalcea)

Decizie - Iskandarani ramane in arest

Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri recursul formulat de omul de afaceri Zaher Iskandarani impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, care a emis un mandat de arestare pe numele sau. Iskandarani a fost arestat preventiv la sfarsitul anului 2005, fiind acuzat de infractiuni economice, legate de afaceri ilegale cu alcool si tutun si prejudicierea bugetului de stat.

Oradea - Prefectul critica sistemul sanitar

Prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat ieri o analiza a activitatii spitalelor din judet, criticand cu precadere spagile de la Maternitatea Oradea. Oficialul a lasat sa se inteleaga faptul ca medicii pretind intre 150 si 200 de euro pentru o operatie de cezariana, de exemplu. (Natalia Ivan)

Romania Libera - Ovidiu Ohanesian a demisionat

Jurnalistul Ovidiu Ohanesian si-a dat ieri demisia de la Romania Libera. Unul dintre motivele principale este ca i s-a interzis sa publice un material despre perioada de 3 zile de debriefing, prin care a trecut dupa reintoarcerea din Irak. Ohanesian sustine ca timp de mai multe luni de zile s-au facut presiuni asupra sa, si "nu mai are putere" sa lupte.

Simulare BAC - La prima proba, Eminescu si drama

Elevii care au sustinut ieri prima proba a simularii examenului de bacalaureat, la Limba romana, s-au confruntat cu o poezie de Mihai Eminescu si cu prezentarea conflictului dintre doua personaje dintr-o drama. Al treilea subiect i-a luat prin surprindere pe tinerii de clasa a XII-a. Desi erau obisnuiti cu redactarea unei cereri sau a unei scrisori, elevilor li s-a cerut sa realizeze un text argumentativ, de opinie. (Eugenia Mihalcea)

Depozitie - Presedintele ADS, la Parchet

Barna Tanczos a dat ieri prima declaratie oficiala in fata procurorilor in legatura cu ziua de 27 martie, cand a fost injungiat de Alecu Chitaru chiar in biroul personal. Seful ADS a afirmat la iesirea din Parchet ca rana pe care o are este dovada unei clare tentative de omor. Demnitarul a adaugat ca afirmatiile lui Chitaru sunt eronate si ca acesta incearca sa isi imbunatateasca situatia. (Iulia Barbu)

Revolutia Cluj - Maiorul Dicu s-a predat

Maiorul Ilie Dicu, condamnat la 15 ani de inchisoare in procesul Revolutiei de la Cluj, s-a prezentat ieri de bunavoie la sediul Politiei Judetene Cluj pentru a-si executa pedeapsa, informeaza Mediafax. Dicu a declarat ca se va supune deciziei judecatorilor, dar a precizat ca avocatul sau pregateste actele premergatoare pentru a da statul roman in judecata la CEDO, pe motiv ca pedeapsa sa este prea mare.

Impozite - Codul Fiscal, o decizie politica

Ministerul Finantelor a elaborat mai multe scenarii privind modificarea Codului Fiscal, dar asteapta o decizia politica, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul de resort. El a mai spus ca Finantele au elaborat patru-cinci scenarii care prevad fie majorarea TVA cu trei puncte procentuale, fie cresterea TVA si a cotei unice, dar si variante care prevad mentinerea taxelor si marirea deficitului. (Daniela Ivan)

Buzau - Microbuz rasturnat in sant pe DN2

Noua persoane au fost ranite ieri dupa-amiaza, dupa ce microbuzul in care se aflau si care efectua curse pe ruta Focsani-Bucuresti s-a rasturnat intr-un sant, in dreptul localitatii buzoiene Costesti. Conform primelor cercetari, responsabil de producerea accidentului este soferul microbuzului care a depasit un autoturism BMW aflat in fata sa.

Expertiza - Medicul Ciomu vrea si daune mai mici

Avocatul medicului Naum Ciomu, cel care a sectionat penisul unui pacient in timpul unei interventii chirugicale, a cerut ieri efectuarea unei expertize a barbatului mutilat de clientul sau. Avocatul sustine ca in cazul in care cele trei functii ale penisului barbatului s-au refacut, daunele platite de medic ar trebui sa se reduca.
×
Subiecte în articol: observator