x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

16 Mar 2006   •   00:00

16 martie 2006

Avalansa pe Valea Oltului


Traficul rutier dinspre Sibiu spre Ramnicu-Valcea a fost din nou blocat de avalansele provocate de incalzirea vremii. O imensa cantitate de zapada s-a prabusit ieri pe carosabil intre Brezoi si Voineasa. (Alexandra Chivu)

Arad - Contrabanda cu duba Jandarmeriei


Un sergent major angajat al Jandarmeriei a fost prins pe Soseaua Arad-Nadlac cu sase baxuri de tigari netimbrate. Jandarmul era soferul uneia dintre cele doua masini care au insotit la vama trei autocare cu suporteri rapidisti. El a cumparat marfa in valoare de 1.500 de euro din magazinele duty-free. Militarul a fost amendat cu 200 de milioane de lei si risca sa fie trecut in rezerva. (Andrei Ando)

Finante - Bani publici pentru handbal


Guvernul va aloca bani publici pentru organizarea in tara noastra a Campionatului de handbal seniori, din ianuarie 2009. "Ministerul Finantelor va include in bugetul anului 2008 sumele ce vor fi destinate acestui eveniment si va sustine initiativa Primariei de construire a unei Sali Polivalente in Bucuresti, care sa fie gata pana la inceperea Campionatului din 2009", a declarat ministrulVladescu. (Daniela Ivan)

Decizie - DNA preia dosarul "Tamara"


Cercetarea disparitiei dosarului "matusa Tamara" de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a fost transmisa de la Parchetul General catre Departamentul National Anticoruptie, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Public, Robert Cazanciuc. Parchetul General a inceput la 27 ianuarie urmarirea penala IN REM - cercetarea faptei, nu a persoanei - - in cazul sustragerii unor documente de la ONPCSB, dar nu a aflat cine le-a sustras. (Radu Crivat)

Cazul BID-SOV - Un martor va fi adus cu politia


Un martor citat de instanta in procesul penal al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu va fi adus cu politia la audierea programata in luna aprilie. Cristian Dobre, angajat al CNVM, a fost amendat ieri cu cinci milioane de lei pe motiv ca, desi citat in repetate randuri la Judecatoria Sectorului 1, nu s-a prezentat niciodata sa depuna marturie. In dosarul Bancii de Investitii si Dezvoltare, Vintu este acuzat ca ar fi declarat in fals provenienta banilor folositi pentru constituirea capitalului social al BID. (Miruna Pasa)

Alba - Afaceristi anchetati, tot in arest


Curtea de Apel Alba-Iulia a luat act ieri de retragerea recursurilor formulate de afaceristii Itu Franti si Grecu Ifim impotriva masurii arestarii preventive dispuse de Tribunalul Alba. Cel de-al treilea inculpat, Lukacs Barna, a pastrat recursul, care a fost insa respins de magistrati. Cei trei sunt cercetati pentru spalare de bani, evaziune fiscala si fals. (Lucian Dobrater)

Vernisaj - Fereastra catre lumea florilor


Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" a vernisat ieri expozitia fotografica "O calatorie in Romania florilor". Aceasta va fi deschisa publicului pana la data de 26 martie si este semnata de Keiji Morishima, expert in probleme de mediu la Asociatia Japoneza de Protectie a Plantelor. Potrivit lui Morishima, evenimentul are "un puternic mesaj ecologist". (Anca Alexe)

Galati - Debransari de la apa potabila


Directorul societatii furnizoare de apa potabila si canalizare din Galati, Ion Stefan, a anuntat ca a luat decizia de sistare a alimentarii cu apa a 20 de asociatii de locatari din municipiu, din cauza datoriilor pe care acestea le au. Cele aproximativ 5.000 de persoane afectate de sistarea apei au la dispozitie doua cisterne cu apa. (Erik Hoosz)

Pasajul Basarab - Licitatia, in doua saptamani


58 de firme au cumparat pana in prezent caietul de sarcini, inscriindu-se astfel in cursa pentru constructia pasajului Basarab din Bucuresti. Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat ieri, iar licitatia va avea loc la 31 martie. Firmele participante la licitatie trebuie sa depuna o garantie de 50 miliarde lei vechi. La 22 martie, municipalitatea va organiza si licitatia pentru desemnarea firmelor care vor reabilita 106 scoli din Capitala.

Asigurari - Fraude de 100 milioane de euro


Frauda in asigurari se ridica la 100 milioane de euro, conform unei estimari realizate de Sergiu Costache, directorul XPRIM. Evaluarea se bazeaza pe ipoteza ca frauda atinge valoarea de 8,2% ,dar suma exacta nu este cunoscuta. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a intocmit norme care protejeaza firmele de asigurari de actiuni de spalare a banilor si terorism. (Daniela Ivan)

Imobiliare - CrediteIe ieftine scumpesc casele


Pretul locuintelor va continua sa creasca, opineaza Eugen Radulescu, presedintele CEC. "In ultimii ani, desi inflatia a scazut, casele s-au scumpit in principal din cauza ieftinirii creditelor, care a determinat cresterea cererii. Creditele se vor ieftini in continuare, ducand posibil la cresterea preturilor", a explicat presedintele CEC. (Daniela Ivan)

Tarife - Gazele se scumpesc cu 3,6%


Pretul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creste, in medie, cu 3,6% de la 1 aprilie, potrivit Autoritatii in domeniu (ANRGN). Clientii Distrigaz Sud cu un consum de pana la 2.400 mc/an vor plati 830,68 de lei/1.000 mc, iar cei ai Distrigaz Nord - 830,24 de lei noi. La inceputul anului, tarifele au crescut, in medie, cu 17%. (A.N. Ionescu)

Ceausescu - Deshumarea, refuzata din nou


Magistratii bucuresteni au respins pentru a doua oara cererea de deshumare a cadavrelor sotilor Elena si Nicolae Ceausescu. Solicitarea a fost facuta de Zoe Ceausescu, fata celor doi, in procesul in care cere MApN sa faca dovada ca cuplul este inhumat in Cimitirul Ghencea. Cauza se discuta acum la Tribunalul Capitalei, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a respins cererea de deshumare.

Oradea - Piramida de sticla in centrul orasului


Municipalitatea oradeana va organiza in perioada urmatoare un referendum in care cetatenii sa-si exprime parerea cu privire la un nou proiect al Primariei. Este vorba de amplasarea unei piramide de sticla in centrul orasului, asemanatoare celei din fata muzeului Louvre. Consiliul Local a aprobat deja luna trecuta alocarea sumei de cinci miliarde lei vechi pentru realizarea piramidei, in care va functiona Centrul de Informare Turistica. (Natalia Ivan)


Revolutionari impotriva lui Iliescu


Aproape 40 de membri ai unor organizatii de revolutionari au protestat ieri in fata sediului central al PSD, cerand inlaturarea lui Ion Iliescu din partid. Protestatarii mai vor demiterea lui Emilian Cutean de la conducerea Comisiei parlamentare a revolutionarilor, dar si aflarea adevarului despre Revolutie.
×
Subiecte în articol: observator