x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

11 Ian 2007   •   00:00
16:38 - AMANARE
JUSTITIE. Instanta suprema a amanat judecarea cererii de revocare a arestarii facute de Vadim Benyatov in dosarul "spionaj si tradare".
CONSTANTA. Noul sef al Inspectoratului Judetean de Politie a fost instalat in functie in prezenta sefului Politiei Romane, Dan Fatuloiu. (E.S.)
16:43 - REACTIE

JENA MINISTERIALA. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca a avut "un mare sentiment de jena" cand a citit motivarea Comisiei Penitenciarului Rahova privind participarea detinutului Miron Cozma la activitatile religioase si sportive.
ALBA-IULIA. Primarul Mircea Hava a anuntat ca vrea sa introduca in Cetatea din Alba-Iulia patrule de politisti calare, scopul fiind atat asigurarea securitatii zonei, cat si pentru a constitui o atractie pentru turisti. Administratia locala a inceput inca de anul trecut sa caute cat mai multi cai de vanzare. (L.D.)

THE ONE - Demisii in masa la Esca
Se pare ca Andreea Esca, directorul revistei The One, a ramas fara redactie, dupa demisia in bloc a angajatilor. Informatia, aparuta pe blogul lui Iulian Comanescu, este totusi combatuta de o alta sursa care relateaza ca doar o singura persoana ar fi plecat. Cei plecati ar fi, potrivit unei surse, trei art-directori si graficieni si sapte ziaristi, fashion & beauty editori etc. Redactorul-sef, Virginia Lupulescu, este in concediu de maternitate. Cat despre Iulia Popescu, se spune ca aceasta ar fi plecat deja. (R.G.)

BOTOSANI - Scandal la firma Comaliment
Aproape 100 de angajati ai societatii botosanene Comaliment s-au blocat in sediul administrativ al societatii si nu au lasat pe nimeni sa intre, nemultumiti ca omul de afaceri Constantin Cuciureanu a castigat in instanta un titlu de executare silita a firmei. Executorul judecatoresc care a incercat sa patrunda in unitate, insotit de jandarmi, a fost intampinat de muncitori cu extinctoare si furtunuri de apa. Unul dintre jandarmi a fost lovit cu un scaun in cap si a ajuns la spital. Cele doua tabere se lupta de mai bine de 12 ani pentru a pune stapanire pe firma Comaliment, cu peste 40 de spatii comerciale in valoare de 100 miliarde lei vechi. (R. Constantin)

CONSTANTA - Consilier local disparut in Dunare
Scafandrii militari au fost solicitati de primarul din localitatea constanteana Aliman sa caute trupul unui consilier local PSD care a cazut de pe o macara plutitoare. Barbatul lucra ca macaragiu si se pare ca a cazut in zona Rasova in apele Dunarii si a fost luat de curenti. Disparitia lui Florin Lazar, de 44 de ani, a fost semnalata de colegii lui, care timp de cateva ore l-au cautat pana la sosirea scafandrilor de la fortele navale. (Emilia Sava)

PE CAUTIUNE - Scaletchi ar putea fi eliberat
Seful Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi, ar putea fi eliberat din arest in schimbul unei cautiuni de 300.000 de lei. Tribunalul Bucuresti va discuta peste o saptamana cererea de eliberare, dupa ce seful OADO va face dovada platii sumei stabilite. Scaletchi a fost audiat cu privire la acuzatiile de coruptie si inselaciune pe care i le aduc procurorii DNA si a sustinut ca in seara retinerii sale fusese initial chemat pentru a da declaratii impotriva unor magistrati. (Miruna Pasa)

PERMISE - Codul Rutier, strain de soferi
Doar 15% dintre soferii bucuresteni au promovat de la inceputul acestui an testul obligatoriu de legislatie rutiera pentru returnarea permisului auto ridicat de agenti. Potrivit politistilor de la Brigada de Politie Rutiera a Capitalei, dintre cele 612 persoane cate au sustinut testul doar 83 au reusit sa-l treaca. Politistii sustin ca intrebarile nu sunt grele, doar ca cei care se prezinta la acest examen "nu citesc" legislatia rutiera. (Mara Raducanu)

CAZUL TANACU - Inculpatii ar putea primi pedepse reduse
Avocatii fostului calugar Petru Corogeanu si ai celor patru maicute acuzati ca au determinat moartea Irinei Cornici la Manastirea Tanacu, in urma unei exorcizari, au cerut schimbarea incadrarii juridice a faptelor celor cinci. Schimbarea acuzatiilor din "sechestrare urmata de moartea victimei" in "omisiune" ar duce la diminuarea pedepsei pe care o pot primi invinuitii. Aceasta este a doua incercare de schimbare a incadrarii juridice de la moartea Irinei Cornici. Prima oara, cei cinci au scapat de acuzatia de omor. (Ana Ionascu)

CAZUL ROMPETROL - Amanari pe banda rulanta
Judecarea dosarului Rompetrol, in care Dinu Patriciu este inculpat pentru comiterea mai multor infractiuni economice, a fost amanata din nou, deoarece unul dintre acuzati nu are inca aparator. Sorin Pantis (foto) a solicitat de la inceput un avocat din oficiu, dar pana acum nu a fost desemnat nici unul care sa-i reprezinte interesele. Primul termen de judecata a avut loc in luna septembrie a anului trecut, dar pana acum, din cauza mai multor aspecte procedurale, procesul a stagnat. (M.P.)

BILANT - Patru decese din cauza pneumoniilor
De la inceputul anului au fost inregistrate patru decese cauzate de forme grave de pneumonie, 12 cazuri de gripa si aproximativ 34.000 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS), arata Centrul pentru Prevenirea si controlul Bolilor Transmisibile. Judetele cu o incidenta crescuta a IACRS sunt: Arad, Botosani, Bihor, Bistrita, Covasna, Maramures, Prahova, Satu-Mare si Suceava. In ceea ce priveste pneumonia, judetele cu cele mai multe cazuri sunt: Arad, Bihor, Botosani, Gorj si Iasi. (Andrada Floria)

FONDURI - Sprijin UE pentru proiecte de mediu
Programul PHARE pune la dispozitia autoritatilor publice si ONG-urilor din Regiunea Centru 400.000 de euro pentru pregatirea de proiecte in domeniul protectiei mediului. Obiectivul este pregatirea de proiecte pentru a reduce poluarea atmosferei si de a extinde activitatile privind protectia naturii si biodiversitatea. "Buna pregatire a unor proiecte de multe ori inseamna mai mult de jumatate din efortul pe care un solicitant de fonduri trebuie sa il faca pentru ca proiectul sau sa fie unul de succes si sa genereze acel grad de dezvoltare dorit de finantatori", a declarat directorul ADR Centru, Simion Cretu. (Lucian Dobrater)

SCHIMBARI - Primaria Capitalei se reorganizeaza
Subalternii primarului Adriean Videanu au fost, timp de opt luni, intervievati si supravegheati de o firma de consultanta care in final a regandit o noua organizare a serviciilor din Primaria Capitalei, costul investigatiilor fiind de doua miliarde si jumatate de lei. Concluzia: prea putina comunicare. Cat despre functionarii publici, acestia vor avea salarii motivante si vor fi degrevati si de presiunea lucrului cu publicul, fiind infiintat un birou unic ce va prelua toate problemele cetateanului. Nu s-a precizat insa cand se va intampla asta. (M.A.C.)

CFR - Amenzi marite pentru calatori
Calatorul care refuza sa elibereze locul ocupat abuziv in tren risca o amenda cuprinsa intre 250 si 400 de lei. Aceeasi sanctiune o pot primi si cei care calatoresc fara legitimatie, care transporta in vagoanele de calatori animale sau pasari vii, cei care deschid usile exterioare ale vagoanelor in timpul mersului sau calatoresc pe scarile trenului. Si persoanele care intra pe peroanele statiilor SNCFR fara bilet de calatori sau bilet de peron pot fi amendati cu sume intre 100 si 250 de lei. Aceste prevederi au fost adoptate ieri de Executiv, prin modificarea legislatiei privind transporturile feroviare. (A. Nine)

ARAD - Jaf la o casa de schimb valutar
Doua persoane mascate au jefuit o casa de schimb valutar din imediata vecinatate a cazinoului din centrul Aradului. Pentru ca din 26 decembrie anul trecut nu functionau camerele de luat vederi ale casei de schimb valutar si nici cele ale cazinoului, politia nu a reusit inca identificarea lor. Hotii au luat 300 de milioane de lei vechi din casa de marcat, dar din graba nu au mai verificat si sertarul, in care au ramas 3 miliarde. (Andrei Ando)

RESTANTE-SALARII / Macovei nu e multumita de datorii
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declara ieri, cu nemultumire, ca in perioada 2005-2006 institutia pe care o conduce a fost obligata la plata a peste 300 de milioane RON, ca urmare a litigiilor declansate de judecatori privind drepturi salariale. Ministerul a fost obligat sa dea magistratilor restantele provenite din sporul de 15% pentru conditii grele, vatamatoare sau periculoase si diferenta dintre salariul cuvenit si cel efectiv acordat. (M.P.)

IN MEMORIAM - Sorin Holban
Se implinesc trei ani de cand ne-a parasit Sorin Holban, minunat coleg, ziarist tenace, scriitor cu eleganta fraza. Sorin Holban s-a numarat printre cei care, cu umor subtil si condei acid, au mentinut optimismul multor generatii. S-a remarcat nu numai prin truda zilnica la ziar, ci si in dramaturgie, emisiuni de radio si tv. S-a numarat printre fondatorii ziarului Libertatea, primul ziar al Revolutiei romane. El a contribuit si la dezvoltarea trustului nostru de media, fiind colaborator la Jurnalul National si director la Jurnalul de Bucuresti. Sorin ramane pentru multi dintre noi un prieten care ne priveste de departe.


ACCIDENT. O ambulanta SMURD a fost avariata ieri in proportie de 80% dupa ce a fost implicata intr-un accident chiar in apropierea sediului IJP Hunedoara. Salvarea transporta o femeie de 75 de ani aflata in coma. Ambulanta s-a rasturnat dupa ce a fost lovita de un autoturism care nu i-a acordat prioritate, fara ca vreo persoana sa fie grav ranita. (Monalise Hihn)
×
Subiecte în articol: observator