x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

23 Noi 2006   •   00:00
13:22 - NUMERE
ARAD. Executivul l-a numit, dupa promovarea unui concurs, pe noul prefect al judetului, in persoana lui Valer Florin Gavril Popescu.
ACTIVITATE. Ambasada SUA si Centrul Cultural American au anuntat ca vor fi inchise azi pentru sarbatorirea Zilei Recunostintei.
13:27 - RABIE
TELEORMAN. Laboratorul Directiei Judetene Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a confirmat un caz de rabie intr-un cartier din Rosiorii de Vede, autoritatile locale intrand in alerta. Comandamentul antiepizootic a inceput vaccinarea gratuita a cainilor si pisicilor pe o raza de 30 de kilometri.
ACCIDENT. Un copil de clasa I de la o scoala din comuna vasluiana Zorleni a fost strivit de o usa metalica lasata sprijinita de un perete si neasigurata corespunzator. Micutul se afla in stare grava la Clinica de Neurologie din Iasi, pentru ca a fost lasat nesupravegheat de parinti. (A.I.)

CLUJ - Accesul ziaristilor, interzis in UBB
Conducerea Universitatii Babes-Bolyai a restrictionat ieri accesul ziaristilor in doua dintre cladirile institutiei. Gazetarii insoteau un profesor al UBB, de la linia maghiara, care a montat in cladirile mai multor facultati placute cu inscriptii in limba sa materna. Initiativa profesorului nu a fost primita cu ochi buni de conducerea UBB. Purtatorul de cuvant al UBB, Cristina Nistor, a declarat ca principala cladire a universitatii a fost inchisa din cauza unor fapte ilegale si a mai precizat ca toate placutele deja montate vor fi date jos. (Larisa Neagoe)

ANCHETA - Finul lui Sile Camataru, in arest
Magistratii Tribunalului Bucuresti au confirmat mandatul de arestare emis anterior pe numele finului lui Sile Camataru, dupa ce acesta s-a predat marti seara si a fost adus in fata instantei. Albert Florian Balint este cercetat pentru trafic de droguri de mare risc in cadrul unei retele organizate care actiona in Bucuresti. Desi gruparea a fost anihilata la inceputul acestei luni, Balint a fost de negasit pana marti. Anchetatorii l-au dat in urmarire generala, iar Tribunalul Bucuresti a emis atunci un mandat de arestare in lipsa, pentru 29 de zile. (L. Florea)

RECIDIVA - Un alt roman rapit in Nigeria
Sapte persoane, printre care si un roman, au fost luate ostatice in noaptea de marti spre miercuri de pe nava Mythras, ce se afla in largul Port Harcourt, din Nigeria. Vasul opera in larg si apartinea companiei petroliere italiene Saipem, ce face parte din grupul ENI, care a dat publicitatii informatia. La ora inchiderii editiei, firma italiana nu anuntase identitatea celor sapte rapiti. Este al doilea caz de rapire ce implica un muncitor roman. In octombrie, Emil Neagu a fost capturat de o grupare nigeriana, care l-a eliberat in schimbul unei recompense. (G.D.R.)

ALBA - Captura de bancnote false
O grupare formata din patru tineri din Timisoara care au plasat bancnote false, romanesti si straine, in sapte judete din tara, a fost anihilata de politistii de la Crima Organizata din Alba si Sibiu. Trei dintre ei au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, iar cea de-a patra persoana, o femeie, a fost lasata in libertate pentru ca a sustinut ca este insarcinata. Anchetatorii au gasit banii falsi asupra celor patru, la momentul retinerii, dar si in urma unor perchezitii. Din "dotarea" gruparii mai faceau parte materiale folosite la contrafaceri, stampile, dar si alte documente false. (Lucian Dobrater)

DECIZIE - Europarlamentari, fara diurna Euroobservatorii romani care de la 1 ianuarie 2007 vor deveni europarlamentari, pana vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European vor primi in continuare indemnizatia lunara din tara. Alesii nu vor mai avea insa si diurna de sedinta (274 de euro) pe care o primeau in mod obisnuit pentru zilele pe care le petreceau la Bruxelles. Decizia a fost luata ieri de deputatii juristi care au adoptat o propunere apartinand lui Titu Ghiorghiof (PNL) si Antonie Iorgovan (PSD). (Carmen Vintila)

PASAJUL BASARAB - Primaria lucreaza cu un SRL de bloc
Formalitatile necesare exproprierilor in zona Titulescu - Grozavesti, in vederea construirii Pasajului Basarab din Capitala, vor fi derulate de un SRL cu sediul intr-un apartament de bloc. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a atribuit aceasta sarcina Centrului de Consultanta in Afaceri, o societate cu raspundere limitata, care are un capital social de 200 de lei si sase angajati. Potrivit Mediafax, reprezentantii Primariei Capitalei si cei ai SRL-ului respectiv au refuzat sa prezinte criteriile de selectie a firmei.

REVIZIE - Pregatiri pentru sezon la Balea Lac
Telecabina de la Balea, singurul mijloc de a putea ajunge la peste 2.000 de metri altitudine, a intrat de ieri in revizie tehnica, iar lucrarile vor dura pana maine la pranz. Administratorii ei au decis sa faca acum revizia, inainte de a intra in plin sezon. In plus, lucrarile la hotelul de gheata sunt in toi. "Asteptam in perioada urmatoare un val de turisti, pentru ca zapada este deja potrivita pentru schiat, iar hotelul de gheata va fi gata in cateva saptamani", a declarat pentru Mediafax Arnold Klingeis, administratorul telecabinei de la Balea. Maine va fi sfintit lacul din care se scot blocurile de gheata pentru hotel si pentru prima Biserica de gheata din Romania.

OPERATIE - Tariceanu nu isi deleaga atributiile
Premierul Tariceanu a plecat ieri in Franta pentru a fi operat la genunchiul stang. Tariceanu a explicat ieri ca in rezerva in care va fi internat s-au instalat deja telefoane si a fost stabilita o conexiune la internet, astfel incat sa poata comunica in permanenta cu Palatul Victoria. Fiind vorba de o interventie laparoscopica, iar Tariceanu va reveni in tara duminica, premierul a anuntat ca nu este cazul sa isi delege atributiile. El va suporta din bugetul personal costurile operatiei. (Aniela Nine)

BRASOV - Incendiu de proportii la o ferma
O ferma din Codlea, judetul Brasov, a ars aproape in intregime ieri-dimineata, pagubele produse ridicandu-se la cateva milioane de lei noi. Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale si au reusit sa stinga flacarile abia dupa patru ore. 50 de tone de furaje si mai multe gaini au ars in incendiu, iar din constructie au ramas doar peretii exteriori. Pompierii au salvat totusi 21 de vaci si zece porci inainte ca acoperisul sa se prabuseasca. Proprietarul fermei nu avea bunurile asigurate.

BUZAU - Consilier de la Agricultura, ucis
Un consilier din Ministerul Agriculturii, fost ofiter in cadrul Corpului de Control al IGPR, a fost ucis in bataie de un vecin de 71 de ani. Florin Stefan Cornea avea 52 de ani, era in concediu medical si locuia in comuna buzoiana Podgoria. El s-a certat cu vecinul sau pentru impartirea unui teren, iar batranul, ajutat de fiul sau, l-a pus la pamant pe fostul politist. Cornea a murit la spital dupa ce a fost batut cu o teava de fier. Agresorul a fost internat pentru o expertiza psihiatrica. (M.B)

VASLUI - Scoli fara curent, inchise temporar
Trei unitati de invatamant din judetul Vaslui isi vor intrerupe acitivitatea din cauza ca parintii elevilor refuza sa isi mai lase copiii la scoala din cauza frigului. Centralele termice functioneaza pe baza de curent electric, insa scolile nou-construite in vara acestui an nu au fost racordate la reteaua de alimentare. Vinovat de situatia creata este furnizorul de energie electrica E. ON Moldova, care a incasat banii pentru executarea racordurilor la retea de mai bine de o luna de zile, dar nu s-a apucat inca de lucrare. (Ana Ionascu)

PRAHOVA - Politist acuzat ca a condus beat
Un politist din comuna prahoveana Posesti e anchetat de procurori dupa ce a fost reclamat de un consatean. Omul sustine ca adjunctul sefului de post, Gheorghe Mosor, conducea beat si era sa-i ciocneasca masina. Dupa ce a oprit sa vada ce se intampla, politistul a coborat si el din masina si l-a amenintat cu pistolul din dotare. Mosor a fost insa dezarmat de alti doi localnici, care treceau intamplator prin zona. Omul legii este cercetat si de superiorii sai. (Nina Marcu)

SIBIU - Trenuri suspendate din cauza lucrarilor
Din cauza lucrarilor care se efectueaza la infrastructura feroviara dintre statiile Podu Olt si Turnu Rosu, trenurile R 802/803 si R 808/805 de pe ruta Craiova - Sibiu si retur nu vor circula astazi, potrivit CFR Calatori. De asemenea, in zilele de de 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30 noiembrie si 4 decembrie 2006, din cauza continuarii lucrarilor din statia Podu Olt, trenurile R 823 si R 824 de pe ruta Brasov - Sibiu si retur nu vor circula.


MIG PRABUSIT. Un avion MIG 21 Lancer al Bazei militare 71 Campia Turzii cu un om la bord s-a prabusit in zona localitatii aradene Beliu. Avionul nu a explodat in contact cu solul, dar a produs un crater de 7 metri adancime. Pana la ora 18:00, pilotul nu fusese gasit. Martorii sustin ca inainte de prabusire un obiect a zburat deasupra padurii, fapt ce ar duce la ideea ca pilotul s-a catapultat. (Andrei Ando)
×
Subiecte în articol: observator