x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

21 Noi 2006   •   00:00
15:48 - ACCIDENTE
GALATI. Un barbat din comuna Varlezi si-a pierdut viata, dupa ce a fost lovit de o masina condusa de un cetatean francez. (D.M.)
ARAD. Un tanar de 25 de ani a murit, iar colegul sau a fost ranit, dupa ce autoturismul lor a intrat in doi copaci de pe marginea soselei.
15:53 - CONTROL
VRANCEA. Prefectul Ion Oprea, care a vizitat scolile din comuna Garoafa, a fost controlat de elevii de serviciu din unitatile de invatamant. Oficialul nu a fost lasat sa intre pana nu s-a prezentat si a lasat datele cartii de identitate. "Ma bucur ca aceste masuri se respecta cu strictete", a spus prefectul.
SUCEAVA. Un medic a fost sanctionat administrativ pentru fals intelectual, dupa ce a eliberat sase certificate prenuptiale fara sa fie facute analizele medicale obligatorii. Medicul generalist a primit cate 300.000 de lei vechi in schimbul actelor, dar nu va fi anchetat pentru luare de mita.

CAZUL SAFI - Viorel Catarama, cercetat din nou
Fostul senator liberal Viorel Catarama va fi cercetat penal pentru inselaciune in dosarul afacerii SAFI, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 a dispus reinceprerea anchetei impotriva lui. Instanta a infirmat astfel solutia de "neincepere a urmaririi penale" data de procurori pe numele omului de afaceri, in legatura cu implicarea sa in prejudicierea a peste doua mii de investitori. Singurul acuzat de pana acum in acest caz, fostul presedinte al SAFI, George Danielescu, a fost achitat in anul 2004. (Miruna Pasa)

REGULI - Taxa pe constructii
Investitorii sau proprietarii care efectueaza lucrari de constructii autorizate vor achita lunar catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) o suma echivalenta cu o cota de 0,70% din cheltuielile de executie, conform proiectului privind Codul Constructiilor, elaborat de ISC. Persoanele fizice care isi consolideaza si repara locuintele sunt exceptate de la aceasta obligatie. Sumele obtinute vor fi varsate de catre ISC intr-un fond destinat finantarii propriilor actiuni si consolidarii cladirilor vulnerabile in caz de seism, care prezinta pericol public.

PREMIU - Argint la Olimpiada de Astronomie
O eleva in clasa a VIII-a la Liceul Teoretic "Ovidius", din Constanta, a obtinut medalia de argint la juniori la Olimpiada Internationala de Astronomie din India. Potrivit Mediafax, eleva Miruna Oprescu a fost pregatita de prof. Cristinel Maga. Medaliata, in varsta de 14 ani, s-a intors ieri in tara, iar maine dimineata colegii o vor astepta la scoala. Concursul s-a desfasurat in India, la Bombay, in perioada 8-19 noiembrie.

BUCURESTI - 80 de ani de la descentralizare
Primaria Sectorului 1 organizeaza in aceasta saptamana o serie de manifestari dedicate aniversarii a 80 de ani de la descentralizarea Capitalei si aparitia primariilor de sector. Actiunea a fost un prilej pentru reprezentantii liberali de a-i critica pe democrati care vor recentralizarea responsabilitatilor. Atat viceprimarul Ludovic Orban, cat si primarul Andrei Chiliman, si-au exprimat nemultumirile fata de faptul ca politia, concesionarile sub 1.000 de mp si numerele postale nu au trecut inca la sectoare.

HUNEDOARA - Ziarist audiat la DIICOT
Jurnalistul din Valea Jiului care a descoperit pe internet documente secrete ale Politiei din judetul Hunedoara va face denunt calomnios impotriva politistului care l-a reclamat. In opinia jurnalistului Catalin Docea, politistul Aurel Buruiana a dat dovada de rea-credinta cand a depus cerere impotriva sa. Ziaristul a fost convocat ieri la Biroul Teritorial al DIICOT Hunedoara, unde a dat declaratii cu privire la modul in care a ajuns in posesia documentelor. "Astept solutia in acest dosar, care nu poate fi decat scoaterea de sub urmarirea penala. Raspunsul oficial il voi avea acasa, in cateva zile", a spus Docea. (Monalise Hihn)

ALBA - Copii accidentati pe trecerea de pietoni
Trei copii din municipiul Alba-Iulia au fost raniti in timp ce se intorceau de la scoala, fiind loviti in plin, pe o trecere de pietoni, de un autoturism scapat de sub control. Seful Serviciului Politiei Rutiere Alba-Iulia, comisarul Marius Pop, a declarat ca accidentul s-a produs intr-o intersectie semaforizata din centrul municipiului. Soferul vinovat sustine ca i-au cedat franele cand s-a apropiat de intersectie si a incercat sa evite celelalte masini oprite, insa a pierdut controlul. (Lucian Dobrater)

ARBORE - Casele sinistratilor, reconstruite
Lucrarile de reconstructie a caselor din comuna suceveana Arbore, distruse sau grav avariate in urma inundatiilor de la sfarsitul lunii iunie, vor fi finalizate in aceasta saptamana. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a precizat ca termenul stabilit pentru finalizarea lucrarilor s-a intarziat cu o luna, in principal din cauza unuia dintre sponsori. Acesta a promis ca va asigura tamplaria de termopan pentru toate casele reconstruite, dar a livrat materiale pentru mai putine locuinte. Onofrei a mai spus ca a existat foarte multa disponibilitate din partea unor persoane sau firme sa ajute la reconstructia caselor. (N.A.)

BOTOSANI - Centrale eoliene in noua localitati
Noua localitati din judetul Botosani vor produce energie eoliana, in baza unui parteneriat public-privat. "Fiecare comuna va primi minimum 500 de euro pentru fiecare megawatt instalat sau 1% din valoarea facturii pulsata in sistemul energetic national, pentru ca ei vor produce o energie electrica pe care o vand la o anumita valoare", a declarat subprefectul David Salgau. (R.C.)

CLUJ NAPOCA - Jaf la Catedrala Mitropolitana
Catedrala Mitropolitana din Cluj Napoca a fost din nou tinta hotilor, care au intrat in biserica duminica noapte, printr-o fereastra din dreptul altarului. Intrusii au ravasit altarul si au incercat sa sparga cutia milei, dar nu au reusit pentru ca aceasta e confectionata din piatra, tocmai din cauza faptului ca jafurile sunt frecvente. Hotii au luat in schimb banii din cutia cu donatii pentru lucrarile de restaurare a bisericii. (Larisa Neagoe)

PRECOCE - Hot de ceasuri la zece ani
Doi minori de zece si, respectiv, 12 ani au intrat in vizorul politistilor galateni dupa ce au fost prinsi la furat intr-un magazin de ceasuri. Doua patrule de politisti au plecat pe urmele micilor infractori si au reusit sa-i prinda. Asupra celor doi au fost gasite patru ceasuri de mana de diferite marci, minorii recunoscand ca sunt autorii furtului. (Daniel Mihalascu)

HOTARARE - Contracte nule la SC Republica
Tribunalul Bucuresti a hotarat ieri anularea contractelor de vanzare-cumparare prin care au fost instrainate 76% din bunurile societatii Republica SA de catre patronul rus Yuri Trifonov. In baza hotararii de ieri, activele, printre care se afla 21 de cladiri si 180.000 de metri patrati instrainati, ar putea reveni in patrimoniul uzinei de tevi pentru a fi administrate de lichidatorul judiciar. Hotararea de ieri nu este inca definitiva, ea putand fi atacata cu recurs. (Miruna Pasa)

OLT - Un politist si-a ucis colegul
Un politist din Olt si-a impuscat mortal un coleg, dupa care a ingropat cadavrul si a incendiat masina in care avusese loc crima. Omorul a avut loc la data de 16 noiembrie, iar agresorul a fost prins duminica. Radu Constantin Spatariu, ajutorul de post din comuna Bucinisu, si-a recunoscut fapta si a fost arestat pentru omor calificat. Asasinul, care si-a dat imediat demisia din Politie, a explicat ca l-a impuscat pe agentul Daniel Dumitru Carstea, de 21 de ani, ajutor de sef de post in comuna Rotunda (Olt), in urma unei dispute. (Mihai Gavrila)

HAR-COV - Olteanu, mandatat sa discute cu Maior
Biroul Permanent al Camerei l-a mandatat ieri pe presedintele forului legislativ, Bogdan Olteanu, sa poarte o discutie cu directorul SRI, pentru a stabili modalitatea in care George Maior va prezenta plenului un raport cu privire la starea conflictuala din judetele Harghita si Covasna. Foarte multe dintre informatiile pe care le detine acest serviciu nu pot fi dezbatute in plenul Camerei, pentru ca nu toti deputatii detin certificate de acces la informatii secrete. Decizia Biroului Permanent survine unei solicitari a grupului parlamentar al PC. (Dana Piciu)

ANCHETA - Scaletchi a cerut sa fie eliberat
Presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, Florentin Scaletchi, arestat in urma cu aproape trei saptamani pentru luare de mita si trafic de influenta, a solicitat revocarea mandatului de arestare. Tribunalul Bucuresti a luat in discutie cererea ieri, dar pana la inchiderea editiei nu daduse o solutie. Avocatii lui Scaletchi au sustinut ca procurorii anitcoruptie au incalcat procedurile atunci cand au declansat urmarirea penala si ca interceptarea convorbirilor telefonice ale clientului lor a fost ilegala. Liderul OADO a declarat ca actiunea impotriva sa este o comanda politica. (M. Pasa)

MASURA - Punctul de pensie creste din decembrie
Valoarea punctului de pensie va creste cu 16,8%, de la 339,3 lei noi la 396,2 lei noi, incepand cu 1 decembrie, cu o luna mai devreme decat era programat. Circa 4,5 milioane de persoane vor beneficia integral de aceasta majorare, iar alti 500.000 de pensionari vor beneficia de o crestere partiala. Cei care nu beneficiaza de pe urma acestei masuri vor primi, in decembrie, un ajutor de 40-60 de lei, in functie de marimea pensiei. Si cei care beneficiaza partial de majorarea punctului de pensie vor primi 30 de lei daca au pensia mai mica de 435 de lei. (F. Zainescu)

SEVERIN - Focar de infectie la gradinita
16 copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani de la o gradinita din Drobeta Turnu-Severin au ajuns la spital dupa ce au servit micul dejun in unitate. Din primele cercetari se pare ca micutii au consumat parizer si oua, insa probele din bucataria gradinitei au disparut, ingreunand cercetarile. (D. Stoichita)

SEZON - Romsilva vinde 130.000 de pomi de Craciun
Regia Nationala a Padurilor Romsilva pune la dispozitia populatiei circa 131.000 de brazi si molizi in perioada sarbatorilor de iarna, mai putin cu 7.000 de brazi decat in 2005. Preturile pomilor variaza in functie de specie si de inaltime, incepand de la 9 lei la 25 de lei. Anul trecut preturile au variat intre 7 lei si 21,5 lei. Pe piata, preturile sunt fixate de comercianti care vor cumpara copacii de la ocoalele silvice. Brazii se identifica individual cu o eticheta atasata la tulpina, sigiliile fiind emise de Imprimeria Nationala.


ECHIPARE. 27 de motociclete de teren pe patru roti (ATV-uri) au intrat in dotarea Jandarmeriei Romane si vor fi distribuite posturilor din zonele de munte. Vehiculele, in valoare de 400.000 de euro, au fost receptionate in prezenta oficialilor romani si americani. Prim-adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Romane, Olimpiodor Antonescu, a precizat ca ATV-urile sunt necesare pentru ca jandarmii participa la misiuni de salvare alaturi de reprezentantii structurilor de salvamont.
×
Subiecte în articol: observator