x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

26 Oct 2006   •   00:00

16:12 - DECRET

APARARE. Presedintele Basescu a semnat decretul de numire in functia de ministru al Apararii a lui Sorin Frunzaverde.
VALCEA. Un baiat de 11 ani din comuna Bunesti a fost gasit spanzurat in podul locuintei. Minorul mai avusese tentative de suicid. (A.C.)

16:17 - TRANSPORT

BUCURESTI. RATB anunta ca liniile de troleibuz 65, 97 si 86 vor fi oprite in aceasta noapte de la ora 23:00 si pana la ora 4:00 pentru ca alimentarea cu energie electrica va fi sistata, din cauza unui transport agabaritic ce va trece pe Calea Grivitei. Calatorii vor fi preluati de autobuzul 665.
ACCIDENT. Un tanar de 29 de ani, angajat la unul din cele mai mari complexuri comerciale din Brasov, a fost la un pas de moarte, dupa ce un frigider i-a cazut in cap. Tanarul se afla in stare grava la Spitalul de Urgenta Brasov. Inspectoratul Teritorial de Munca a deschis o ancheta. (Ramona Tintea)

TRAGEDIE - Copii morti in curtea scolii
Un elev de 16 ani din localitatea galateana Pechea a murit ieri chiar in scoala unde invata, dupa ce a fost lovit de un alt tanar, legitimat la un club de box. Agresorul abandonase scoala anul trecut si venise sa-si razbune fratele, care a avut o altercatie verbala cu elevul ucis. Si in orasul sibian Cisnadie un baiat de 13 ani a murit la scoala dupa ce poarta de pe terenul de fotbal a cazut pe el. (Dan Tomozei)

ELICOPTERUL CAZUT - Cutia neagra a fost gasita
Echipele care au intervenit in zona lacului de acumulare Golesti din judetul Arges au gasit epava elicopterului militar prabusit cu o zi in urma, din motive inca necunoscute. Scafandrii au descoperit cutia neagra a aparatului de zbor, dar si trupul neinsufletit al unuia dintre membrii echipajului. Corpul avea politraumatisme si arata semnele unei morti violente. Echipele continuau la inchiderea editiei sa gaseasca si celelalte doua persoane care se aflau in elicopter. (Elly Cristea)

DROGURI - Retea de traficanti anihilata
Cinci membri ai unei filiere romano-turce de traficanti de droguri au fost prinsi la Constanta in flagrant, in timp ce incercau sa introduca pe piata aproximativ 10 kilograme de heroina. Ancheta a continuat in Bucuresti, unde au fost depistati inca noua membri ai retelei. Gruparea a fost monitorizata aproximativ cinci luni. In acest timp traficantii au castigat de pe urma vanzarii drogurilor in jur de 20 de miliarde de lei vechi. (A. Cascaval, P. Zoltan)

MINISTERUL PUBLIC - Mai multe masini pentru parchete
Parcul auto al parchetelor din cadrul Ministerului Public a fost majorat de la 355 la 605 autoturisme, iar procurorul general al Romaniei trebuie sa distribuie aceste mijloace auto, precum si consumul de carburant in functie de necesitati, a decis ieri Guvernul. Cresterea este justificata prin faptul ca parchetele au primit atributii sporite prin legislatia in vigoare. (Florina Zainescu)

FINAL DE CURSA - A traversat Europa in scaunul cu rotile
Vasile Stoica, tanarul cu dizabilitati, care a pornit, la 7 iulie, intr-o calatorie in scaun pe rotile spre Spania, s-a intors in tara. El a parcurs peste 7.000 de kilometri, cu peste 2.000 de kilometri mai mult decat distanta anuntata initial. Acesta a povestit ieri experientele prin care a trecut pe drum si a spus ca cel mai greu i-a fost cand a trecut prin Austria, unde a traversat Alpii.

LEGILE SIGURANTEI - SPP-ul si STS-ul isi mentin statutul
Guvernul a adoptat ieri Legile Sigurantei Nationale. Surpriza a fost ca SPP si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) nu au fost transformate in departamente in subordinea unor ministere. Schimbarea fusese anuntata in urma cu ceva timp de Radu Stroe, seful Secretariatului General al Guvernului, si de Marius Oprea, consilier pe probleme de siguranta nationala al primului-ministru. (F.Z.)

RADU STROE - SRI are o problema in cazul Hayssam
Radu Stroe, seful Secretariatului General al Guvernului, a declarat ieri ca SRI-ul are "o mare problema" daca este adevarata informatia furnizata alaltaieri de Parchetul Instantei Supreme, potrivit careia Omar Hayssam era monitorizat cu avizul unui judecator in momentul in care a fugit din Romania. Dupa fuga sirianului, SRI-ul a sustinut sus si tare ca nu a avut nici o implicare in urmarirea acestuia, pentru ca Parchetul nu i-a cerut acest lucru. (Florina Zainescu)

SFANTUL DIMITRIE - Pelerinaj la Patriarhie
Moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, au fost scoase ieri-dimineata din Catedrala Patriarhala, in prezenta a 5.000 de pelerini, fiind asezate intr-un loc special pe Dealul Mitropoliei. Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou vor ramane aici pana duminica, 29 octombrie, cand se vor intoarce la Catedrala Patriarhala. Crucea Rosie face apel catre toti pelerinii sa vina pregatiti cu mancare si apa, cu medicamente, daca sunt in tratament. Numai in prima zi, voluntarii Crucii Rosii au actionat in peste 30 de cazuri. (Oana Vataselu)

GIMNAZIU - Elevii au probleme cu ochii
Tulburarile de vedere si bolile metabolice si de nutritie sunt afectiunile cel mai frecvent intalnite in randul prescolarilor si al elevilor din invatamantul general Tulburarile de vedere si bolile metabolice si de nutritie sunt afectiunile cel mai frecvent intalnite in randul prescolarilor si al elevilor din invatamantul general, a precizat, ieri, Clemence Cocos, reprezentantul compartimentului de medicina scolara din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti: "Tulburarile de vedere sunt legate pe de o parte de predispozitiile ereditare, iar pe de alta parte, de efortul vizual scolar, fie prin utilizarea televizorului sau a calculatorului, fie din cauza iluminatului artificial necorespunzator din scoli".

STRAINI ILEGALI - Hotarare pentru expulzare
De la 1 ianuarie 2007, cetatenii tarilor din afara Uniunii Europene aflati ilegal in tara noastra si pe numele carora exista mandate de indepartare emise de alte state membre vor fi expulzati din Romania. Statul roman va suporta toate cheltuielile de expulzare, urmand ca banii sa fie recuperati de la tara care a emis mandatul. In cadrul Autoritatii pentru Straini se va infiinta un Punct national de contact care va tine legatura cu institutiile omoloage din statele UE. (Florina Zainescu)

ORDONANTA - Militarii invalizi raman in Armata
Personalul miliar sau civil care a ramas cu invaliditati in urma actiunilor militare din diferite teatre de lupta va putea fi mentinut in cadrul Ministerului Apararii Nationale, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptata, ieri, de Guvern. Astfel aceste persoane pot fi mentinute, incadrate sau reincadrate, la cerere, in functii stabilite prin ordin al ministrului Apararii. (Florina Zainescu)

LA "CLOPOTEL" - Festivalul Prieteniei Europene
"Batranul Continent" s-a inghesuit zilele trecute intr-un colt al Bucurestiului. Gradinita nr. 201 "Clopotel" din Sectorul 2 a gazduit Festivalul Prieteniei Europene, manifestare venita ca un surplus al activitatilor desfasurate in cadrul Clubului European ce fiinteaza in aceasta institutie prescolara. Atractia spectacolului sustinut de copii veniti din zece unitati de invatamant a reprezentat-o grupul de dansuri etno "Oasul" (foto), condus de Dorina Bogdan. La invitatia directorului Gradinitei nr. 201, Florica Moraru, a raspuns, printre altii, si Mihaela Florescu, inspector general adjunct al ISMB. (S.M.)


CEREMONII. Prima sarbatoare a Zilei Armatei dupa ce serviciul militar nu mai este obligatoriu a prilejuit ceremonii in mai multe orase. Cu toate ca ministerul de resort a ramas fara conducere chiar la 25 octombrie, dupa demisia ministrului Atanasiu, oficialitatile au depus coroane la monumentele dedicate eroilor militari in toata tara. La Galati (foto), curiosii au avut chiar ocazia sa vada un tanc folosit de fortele armate romane in operatiunile de lupta. (Daniel Mihalascu)
×
Subiecte în articol: observator