x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in cinci minute

Observator - Romania in cinci minute

21 Iun 2006   •   00:00

09:32 EXAMEN

PROBA. Elevii care au studiat in limbile minoritatilor au sustinut ieri a doua proba a testelor nationale, la limba si literatura materna.

VICTIMA. MApN a anuntat ca un militar roman a murit, iar alti patru au fost raniti intr-o misiune de patrulare in Afganistan.

09:37 INCIDENT

INCENDIU. Zece autospeciale au intervenit ieri in Portul Constanta pentru a stinge un incendiu produs la terminalul de produse petroliere. Flacarile au izbucnit chiar in apropierea depozitelor de carburanti, de la o cantitate mica de reziduuri chimice care s-au autoaprins din motive necunoscute.

BARLAD. Peste 50 de asistenti maternali profesionisti din municipiul Barlad au protestat timp de cateva ore, impreuna cu copiii luati in plasament, in fata primariei din localitate. Ei sunt nemultumiti ca in luna mai au primit doar 65% din salariul cuvenit.

EXERCITIU. O flota de 29 de nave de razboi din 15 tari si peste 2.000 de militari participa la cea mai mare aplicatie navala, Cooperative Mako 06. Exercitiul se desfasoara pe parcursul a doua saptamani in Portul Constanta si in apele teritoriale si internationale ale Marii Negre.

CUPA MONDIALA - Angajatii chiulesc pentru meciuri

Companiile romanesti vor inregistra in luna iunie o scadere semnificativa a productivitatii muncii, intrucat circa 22% din angajati lipsesc de la locul de munca pentru a urmari meciurile Cupei Mondiale de fotbal, potrivit unui sondaj realizat de portalul de recrutare online EuropeTalent.com. Dintre acestia, 13% intentionau sa-si scurteze ziua de munca, 7% sa isi ia zile libere din concediu, iar 2% doreau sa se invoiasca de la serviciu pe motiv de boala.

ACUZAT DE TERORISM - Irakian, prins la Bacau

Muhamed Chaker, diplomat irakian expulzat in 2003 din filiera Saddam, a fost depistat de SRI la Bacau. Intrase ilegal in Romania sub identitate falsa - Shaker A Shaker. Se afla in custodia Politiei si va fi expulzat din nou. SRI presupune ca Chaker este fost agent al serviciilor secrete ale lui Sadamm si planuia reactivarea unei eventuale filiere teroriste in Romania. Irakianul a activat in cadrul ambasadei Irakului in Romania pana in martie 2003. (Radu Tudor)

PROPUNERE - Marko Bela vrea un nou guvern

Liderul UDMR, Marko Bela, a propus ieri coalitiei sa puna bazele unui alt guvern. Potrivit acestuia, momentul oportun ar fi dupa raportul de tara din septembrie. Daca nici cu un nou guvern si un nou program de guvernare lucrurile nu vor functiona in coalitie, atunci singura solutie este declansarea alegerilor anticipate in 2007. (Aniela Nine)

ORASTIE - Coliva de 2 tone pentru Decebal

Cea mai mare coliva din lume, care va cantari peste doua tone, va fi preparata la Orastie, la 1 iulie, cu ocazia manifestarilor "Zilele Daciei", transmite Mediafax. Organizatorii, Primaria municipiului Orastie, Fundatia "Dacia" Brasov si Fundatia Dacia Revival s-au inregistrat deja la Guinness Book, pentru omologarea recordului. Manifestarile se inscriu in comemorarea a 1.900 de ani de la sfarsitul razboaielor daco-romane.

NEMULTUMITI - Conservatorii cer demisia lui Macovei

Deputatul PC Sergiu Andon a cerut ieri premierului Tariceanu, printr-o declaratie politica, "sa deblocheze reforma in justitie" prin inlocuirea Monicai Macovei cu un "ministru onest si sincer". In caz contrar, el va propune partidului sau sa iasa de la guvernare si sa introduca o motiune in Parlament. Andon a aratat ca actualul ministru al Justitiei nu a intreprins "nimic coerent" pentru reformarea domeniului de care se ocupa. (Dana Piciu)

AVERE CONTESTATA - Berceanu a dat explicatii la Parchet

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a prezentat ieri la Parchetul instantei supreme, pentru a da detalii cu privire la legalitatea averii sale. El a fost reclamat de deputatul PRM Olguta Vasilescu, care a solicitat procurorului general declansarea procedurilor de control al averii democratului, sustinand ca intre declaratiile de avere si de interese si unele afirmatii ale acestuia ar exista "numeroase inadvertente".

ACHIZITIE - Elicoptere noi pentru MAI si SRI

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Serviciul Roman de Informatii vor cumpara elicoptere in valoare cumulata de 247 de milioane de euro, cu fonduri asigurate din credite externe si din bugetele anuale ale celor doua institutii, potrivit Mediafax. SRI se va limita la un lot in valoare de 36 de milioane de euro, in incercarea de a-si imbunatati "performantele in combaterea terorismului international". (Radu Crivat)

EDUCATIE - Urmariti penal in scandalul subiectelor

Procurorii si politistii au inceput urmarirea penala impotriva a trei angajati din Ministerul Educatiei, ca urmare a incidentului de saptamana trecuta, cand un jurnalist a reusit sa intre in posesia plicurilor cu subiectele de la Istoria romanilor pregatite pentru testele nationale. Fostul director al Serviciului de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica si secretarele Comisiei, Georgeta Cretu si Rozalia Doicescu, sunt cercetati pentru neglijenta in serviciu. (Miruna Pasa)

PIATA REVOLUTIEI - Viorel Hurduc, acuzat de plagiat

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), filiala din Bucuresti, il acuza de plagiat pe autorul controversatului proiect privind remodelarea Pietei Revolutiei - Pietei Palatului, arhitectul Viorel Hurduc. "Proiectul este o idee mai veche, din 1997, premiata in cadrul unui concurs de solutii arhitecturale pentru zona Piata Revolutiei. Castigatorilor premiului I al concursului, arhitectii Francisc si Marina Echeriu, nu le-a fost incredintata, la vremea respectiva, realizarea proiectului", a afirmat arhitect Iulia Stanciu, purtatorul de cuvant al OAR Bucuresti. (Daniela Ivan)

BUCURESTI - Licitatia pentru maxi-taxi, amanata

Primaria Capitalei a amanat pentru a doua oara adjudecarea noilor rute pentru transportul in regim maxi-taxi, la licitatia organizata ieri doar o treime din noile trasee fiind ofertata de societatile de profil. Potrivit noilor reglementari, numai 17 trasee vor fi autorizate in Capitala (fata de cele 26 de pana acum), insa nici una nu va traversa centrul Bucurestiului.

STATUT - Consiliul Autonomiei, eliminat

Deputatii au eliminat ieri, la dezbaterile din comisii, prevederea din Statutul minoritatilor nationale conform careia infiintarea, desfiintarea si functionarea institutiilor de invatamant de stat cu predare in limba materna si stabilirea ofertei educationale a acestora se fac cu acordul Consiliului National al Autonomiei Culturale. (L.D.)
×
Subiecte în articol: observator