x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petiţie şi scrisoare deschisă către Iohannis: “Domnule preşedinte, interveniţi pentru restaurarea Ansamblului Brâncuşi de la Tg. Jiu!”

Petiţie şi scrisoare deschisă către Iohannis: “Domnule preşedinte, interveniţi pentru restaurarea Ansamblului Brâncuşi de la Tg. Jiu!”

de Cristinel C. Popa    |    15 Mar 2015   •   20:05
Petiţie şi scrisoare deschisă către Iohannis: “Domnule preşedinte, interveniţi pentru restaurarea Ansamblului Brâncuşi de la Tg. Jiu!”

Scriitorul clujean Horia Muntenuş a lansat recent o scrisoare deschisă la adresa Preşedintelui Romăniei, Klaus Iohannis. El cere în mod imperativ ca şeful statului să facă demersurile care îi stau în putere pentru “cinstirea firească a sculptorului Brâncuşi şi a operei sale” de la Tg. Jiu. De asemenea, poetul şi prozatorul Muntenuş lansează o petiţie online prin care strânge semnături în acest sens de la toţi cetăţenii ţării, în special cei sensibili la o astfel de problemă naţională. “Vă rugăm să interveneţi, cu înalta dumneavoastră autoritate, aşa cum veţi considera de cuviinţă în favoarea restaurării corecte, în acest an, a Ansamblului Sculptural ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, spre cinstirea firească a sculptorului Constantin Brâncuşi şi a Operei sale dedicate jertfelor uriaşe pe care le-a dat poporul român în Întâiul Război Mondial. Restaurarea Coloanei fără Sfârşit şi a lucrărilor din piatră ale marelui sculptor are nevoie să fie însoţită de amenajarea corectă a Căii Eroilor din punct de vedere urbanistic şi, pentru asta, este suficient să se revadă planul urbanistic pe care l-a elaborat la 1937-1938 arhitectul peisagist Friedrich Rebuhn colaborator al lui Constantin Brâncuşi. Această scrisoare pe care v-o adresăm nu este una care să poarte vreo culoare politică dar considerăm că restituirea integrităţii Complexului Monumental brăncuşian de la Târgu Jiu este un act de interes naţional”, a scris Horia Muntenuş în depeşa sa adresată şefului statului. El a compus scrisoarea în timp ce se afla în capitala Bă niei, la Simpozionul ”Zilele Constantin Brâncuşi la Craiova”, ediţia a III - a, 14-15 martie 2015. Scrisoarea este semnată de cea mai mare parte dintre participanţii la eveniment, între care: Natalia Andrei Mărăşescu, economist, campioană mondială la atletism, cetăţean de onoare al Craiovei, Mihail Cristian Ciomu - arhitect, preşedintele Asociaţiei pentru protejarea monumentelor din Oltenia “Podul lui Apolodor”, Eugen Aloisiu (Nucu) Pandrea - inginer energetician, Alexandra -Daniela Ilie preşedintă a Asociaţiei Monumentelor Oltenia şi multe alte persoane: profesori, ingineri, scriitori, medici, muzicieni, ziarişti.

Specialişti despre degradarea monumentului: “pe coloană - pete de rugină, exfolieri şi degradări produse de turişti
Scriitorul clujean Horia Muntenuş aminteşte în scrisoare despre demersurile ce s-au făcut în urmă cu câţiva ani în acest sens şi a arătat cum o aşa-zisă restaurare a avut loc în bătaie de joc. “Domnule Preşedinte al României, în anul în care se împlineau 55 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuşi, pe data 5 iulie 2012, am adresat o petiţie online conducerii statului prin care solicitam interveneţia în proiectul de restaurare în regim de urgenţă a operelor sculpturale de la Târgu Jiu. Petiţia a fost semnată de 250 de persoane printre care prof. univ. dr. Elena Abrudan, director al Departamentului de Jurnalism al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi director executiv al Societăţii Culturale “Lucian Blaga”, de dr. Edmond Nawrotzky-Török de la Universitatea Babeş-Bolyai, de Jean-Christian Tirat, profesor la Academia de Arte din Toulouse – Franţa, de scriitorii: Liviu Antonesei, istoric şi filosof al culturii, conferenţiar la Universitatea Alexandru-Ioan Cuza din Iași şi mulţi alţii…Menţionăm în petiţie că ”încă din luna iulie 2011, în urma cercetărilor efectuate, specialistul restaurator Dorin Dănilă, autorizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, atrăgea atenţia asupra stării degradante în care se afla Coloana Fără Sfârşit şi Masa Tăcerii, observând că pe Coloană au apărut pete de rugină şi exfolieri ale lacului protector precum şi degradeări produse de agresivitatea ”turiştilor” care şi-au inscripţionat cu obiecte de metal ascuţit (cuie, cuţite, chei metalice) numele pe modulele de la baza Coloanei”.

Ultima “restaurare”, o bătaie de joc: monumentul a fost spălat cu furtunul, ca la spălătoriile auto
Muntenuş mai arată că acel raport prevedea intervenţia de urgenţă în restaurarea lintoului de plumb de pe acoperământul Porţii Sărutului şi lucrări la baza picioarelor Porţii încă din anul 2011.”Având în vedere interveneţiile societăţii civile din Târgu Jiu, în mod special reprezentată de ziariştii Narcis Daju, Andra Dumitrescu, de sculptorul Paul Popescu şi de arhitectul Iulian Cămui - în semnalarea acestor probleme dar şi ale altora care privesc starea gravă în care se află Monumentul Calea Eroilor; având în vedere interveneţiile presei jiene dar şi atitudinea brâncuşiologilor care solicitau imperativ, încă din primăvara anului 2010, restaurarea grabnică a operelor era nevoie de implicarea de urgentă a autorităţilor în rezolvarea problemelor de restaurare. Indiferenţa autorităţilor a făcut ca toate eforturile presei şi ale societăţii civile să fie zadarnice. Abia în anul 2013 Primăria municipiului Târgu Jiu a tresărit şi a intervenit asupra lucrărilor sculpturale din piatră din Parcul Central spălându-le cu furtunul ca la spălătoria auto, cu jet de apă puternic, împotriva recomandărilor specialiştilor, producând pagube greu de estimat, constatate de o echipă de specialişti alcătuită din profesori renumiţi din domeniul artelor plastice şi sculpturii: Joost Vander Auwera - conservator şef la Departamentul de Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist în piatră şi metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena, specialist în piatră şi metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe lângă Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societăţii de restaurare Andre şi Jan De Maere, istoric de artă şi evaluator recunoscut pe plan mondial, profesor de Istoria Artei la Universitatea din Bruxelles şi la Duke University - Carolina de Nord, SUA, coordonatorul ştiinţific al comisiei de evaluare. Din partea română au participat Roxana Radvan, şef al Departamentului metode şi tehnici optoelectronice de reabilitare şi conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Optoelectronică şi Iulian Olteanu, director general al întreprinderii de restaurare DUCT”.

S-a acţionat precum ai spăla un covor asupra operei brâncuşiene
Clujeanul mai scrie că specialiştii au concluzionat că nu s-a respectat raportul prezentat Ministerului Culturii şi că ”s-a acţionat precum spălarea unui covor, nu a unui monument!. ”Proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, arhitectul Dorin Dănilă a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în Parcul Central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune şi, pentru ca stupefacţia să fie maximă, cu detartrant. Mai mult, restaurarea Porţii Sărutului a fost făcută în secret, cu o recapţie formală a lucrării, fără lămuriri publice. Poliţia a deschis în luna februarie 2014 un dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Constantin Brâncuşi din municipiul Târgu Jiu, dosar despre care, în momentul de faţă, opinia publică nu mai ştie nimic, existând bănuieli întemeiate că ar putea fi muşamalizat”, mai arată Muntenuş în scrisoare.
Inimosul om de litere clujean care este şi autor al unor apreciate documentare despre Brâncuşi şi operele sale speră ca scrisoarea sa să aibă un efect imediat şi este optimist în ce priveşte adunarea a cât mai multe semnături de la românii patrioţi cărora le pasă ce se întâmplă cu marile opera de artă ale României. Dintre cititorii Jurnalului Naţional, cine doreşte, poate semna petiţia aici: http://www.petitieonline.net/petitie/scrisoare_deschisa_catre_presedintele_romaniei_pentru_restaurarea_ansamblului_monumental_calea_eroilor_de_la_targu_jiu_realizat_de_constantin_brancusi-p12243143.html

×