x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piaţeta Regelui, inagurată în Capitală. Majestatea Sa a împlinit 91 de ani

Piaţeta Regelui, inagurată în Capitală. Majestatea Sa a împlinit 91 de ani

25 Oct 2012   •   17:04
Piaţeta Regelui, inagurată în Capitală. Majestatea Sa a împlinit 91 de ani

Piaţeta Regelui a fost inaugurată în Bucureşti, de Sorin Oprescu, edilul Capitalei. Evenimentul a avut loc în prezenţa Regelui Mihai, cu ocazia zilei de naştere a acestuia. Regele a fost însoţit de Principesa Margareta şi de principii Radu şi Nicolae. La evenimentul de ieri au participat şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, foştii premieri Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ciorbea, ministrul Culturii, Puiu Haşotti, şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc. De altfel, în faţa monumentului s-au adunat aproximativ 200 de persoane cu steaguri regale şi pancarte cu fotografii ale membrilor familiei regale, însoţite de texte ca "România noastră – trecut, prezent şi viitor" şi "Monarhia salvează România". Orchestra Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale a intonat imnul de stat şi imnul regal, după care discursuri de inaugurare a piaţetei au fost rostite de primarul Sorin Oprescu, istoricul Filip Lucian Iorga, academicianul Dinu C. Giurescu şi Teodor Frunzeti, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I".

Sorin Oprescu s-a declarat "emoţionat şi mândru" că are prilejul de a inaugura chiar de ziua Majestăţii Sale piaţeta. "Sunt emoţionat şi mândru că am prilejul de-a inaugura această piaţetă în chiar ziua de naştere a Maiestăţii Voastre. Bucureştiul, oraşul drag inimii mele, pe care am onoarea să-l administrez prin voinţa cetăţenilor urbei, are, începând de astăzi, un nou spaţiu public frumos, civilizat, care să-i aducă bucurie în viaţa de zi cu zi. Istoria zbuciumată a oraşului şi a ţării din ultimele 7 decenii a fost trăită de Maiestatea Voastră, care a dovedit prin toate acţiunile acestor ani că este la înălţimea vremurilor, cu o bună cunoaştere a oamenilor şi demn de istoria neamului pe care l-a condus", a afirmat edilul.

Piaţeta Regelui a fost inaugurată la intersecţia Şoselei Kiseleff cu Strada Ion Mincu, unde au fost amplasate un monument cu bustul Regelui Mihai şi plachete cu un fragment din discursul pe care acesta l-a susţinut anul trecut în Parlament, dar şi cu o scurtă cronologie din istoria Familiei Regale a României, puse de-o parte şi de alta.

Ceremonia a început la ora 11:00 şi s-a încheiat în jurul orei 11:30. După plecarea membrilor Familiei Regale şi oficialităţilor, oamenii au mai rămas în piaţetă pentru a se fotografia la monument şi a comenta evenimentul, cei mai în vârstă depănând amintiri din copilărie şi primii ani de şcoală marcaţi de regalitate.

×
Subiecte în articol: regele mihai