x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plasele de pescuit au ucis 140 de delfini vara aceasta

Plasele de pescuit au ucis 140 de delfini vara aceasta

08 Aug 2017   •   15:30

Peste 140 de delfini au murit pe litoralul românesc al Mării Negre din cauza plaselor de pescari care i-au împiedicat să iasă la suprafaţa apei să respire, potrivit datelor adunate de reprezentanţii ONG-ului de mediu Mare Nostrum. Aceştia spun că fenomenul pescuitului ilegal în apele mării este de vină pentru numărul foarte mare de delfini morţi. Plasele din nailon sau relon sunt foarte rezistente şi nu le permit delfinilor să scape, după ce au fost prinşi.

 

Dintre cei peste 140 de delfini găsiţi morţi pe litoralul românesc de la începutul sezonului estival, majoritatea prezentau răni provocate de plasele pescăreşti, spun reprezentanţii ONG-ului Mare Nostrum. "Sunt peste 140 de delfini morţi eşuaţi, dintre care 20 sunt în zona Deltei Dunării şi 120 de la Corbu în jos spre Vama Veche", a declarat Mihaela Cândea Mirea, directorul executiv al Mare Nostrum. "Prezintă urme de plase, urme de prindere în plasele pescăreşti. Desigur, delfinul nu ştie dacă este o plasă legală sau ilegală, dar, inevitabil, se prinde acolo", a adăugat aceasta. Potrivit ONG-ului, corpuri de delfini sunt găsite pe ţărm în fiecare săptămână, uneori în număr mare. Au fost zile în care s-au găsit şi câte şase delfini morţi pe plajă, cu urmele plaselor de pescari. Potrivit Mare Nostrum, fenomenul pescuitului ilegal a scăpat de sub control, iar tragerea la răspundere a celor care ucid în acest mod delfinii rămâne un lucru foarte dificil, dat fiind că este greu să prinzi în flagrant un pescar pe mare - singura metodă de a stabili că în plasa acestuia a murit un delfin. Pe de altă parte, delfinii sunt atraşi de plasele pescarilor. "Delfinul vine ca la piaţă, să se servească. Uneori se încurcă în aceste plase nu mai pot ajunge la suprafaţă să respire şi mor înecaţi, pescarul vine, găseşte peştele, pe care îl aduce la mal, de delfin nu are nevoie, îl scoate din plasă şi îl aruncă”, a explicat Tania Zaharia, director ştiinţific la Institutul de Cercetări Marine. Marian Paiu, unul dintre coordonatorii Mare Nostrum, a propus introducerea obligativităţii pentru pescari de a folosi aparate cu ultrasunete atunci când pescuiesc în larg. Dispozitivele ar avea rolul de a speria mamiferele marine atunci când sunt atrase către plasele pescarilor. Paiu spune, însă, că ideea nu este agreată de pescari. "Se tem că ar putea să sperie peştele şi atunci peştele să nu mai vină, dar este demonstrat ştiintific că ele (ultrasunetele n.r.) sunt perceptibile doar în spectrul audio al delfinilor”.

 

Specialiştii atrag atenţia că împuţinarea delfinilor în Marea Neagră va afecta serios ecosistemul marin. Delfinii sunt prădătorii de top ai Mării Negre, ajutând la ţinerea sub control a bolilor celorlalte specii prin vânarea exemplarelor slăbite

 

Deşi pescuitul delfinilor este ilegal, captura accidentală a acestora nu este pedepsită

×
Subiecte în articol: delfini