x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliția vrea să bată filmul

Poliția vrea să bată filmul

de Diana Scarlat    |    05 Iun 2015   •   12:04
Poliția vrea să bată filmul

Un depozit de filme, de la periferia Clujului, a devenit subiect de dispută între organizatorii TIFF şi Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul Culturii va fi prezent astăzi la Cluj, unde va avea o discuţie cu primarul Emil Boc şi cu Tudor Giurgiu, organizatorul festivalului de film.

Bătălia dintre Cultură şi Interne se dă pentru un teren abandonat de 25 de ani, pe care îl revendică acum oamenii de cultură din oraş, dar şi Şcoala de Poliţie. Depozitul de Filme a fost descoperit cu doi ani în urmă de regizorul Tudor Giurgiu, organizatorul festivalului de film care se desfăşoară în aceste zile la Cluj. Spaţiul a fost amenajat pentru a găzdui activităţi culturale, dar şi Şcoala de Poliţie ar vrea să se extindă peste fostul depozit. „Noi am găsit locul acesta în paragină şi lăsat pradă distrugerii. Copiii din cartier aruncau pelicula de 35 şi-o răsfirau în jurul copacilor. Am şi filmat acolo, pentru un documentar care va avea premiera, sper, anul viitor, pe HBO. Se va numi «Cinema, mon amour». România Film încă deţine locul în acte, dar ei nu au bani să-l întreţină, să plătească pază şi să desfăşoare activităţi. Ne-am gândit, anul trecut, înainte de TIFF, că ar fi păcat să nu facem ceva, în ideea de a-l reda comuniităţii”, a explicat Tudor Giurgiu, pentru Jurnalul Naţional.

Demersuri susţinute de primărie
Spaţiul a fost curăţat şi deschis publicului iubitor de cultură anul trecut, în septembrie, de către organizatorii TIFF, iar săptămâna aceasta au început acolo activităţile culturale orga¬nizate în paralel cu festivalul de film. Tudor Giurgiu ar vrea să transforme depozitul într-un muzeu al filmului. Se aşteaptă rezultatele negocierii între ministere. „S-a supus aprobării Consiliului Local solicitarea oficială adresată Ministerului Culturii de a prelua în proprietate depozitul de filme, pentru a putea să facem un muzeu al cinematografiei, după ce primăria îl va amenaja, utila şi pregăti, conform procedurilor legale”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Emil Boc.
 

×