x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Polul nord magnetic al Terrei se mută către Rusia cu 64 km pe an

Polul nord magnetic al Terrei se mută către Rusia cu 64 km pe an

08 Ian 2011   •   14:08
Polul nord magnetic al Terrei se mută către Rusia cu 64 km pe an
Sursa foto: www.redicecreations.com/

145735-.jpgUn aeroport din Tampa, Florida, a trebuit să-şi închidă pistele temporar pentru a ţine pasul cu polul nord magnetic al Pământului, care se mută către Rusia cu 64 de kilometri pe an.

Fox News spune că aeroportul internaţional a fost forţat să ajusteze indicatoarele de pe piste, întrucât piloţii depind de câmpurile magnetice pentru a naviga. Pista va fi închisă până pe 13 ianuarie.

Paul Takemoto, purtător de cuvânt pentru FAA, a precizat că câmpurile magnetice ale Pământului sunt în continuă mişcare - dar foarte rar există schimbări atât de mari încât să fie nevoie de schimbarea indicatoarelor pe aeroporturi.

"Polii Terrei se schimbă constant, iar atunci când se mută cu peste 3 grade pot afecta aeroporturile", a spus purtătorul de cuvânt la FAA pentru Fox News, informeaza realitatea.net.

Oamenii de ştiinţă cred că miezul lichid al planetei, care are în componenţă metale precum fierul şi nichelul, dă naştere câmpului magnetic datorită dispunerii şi mişcării sarcinilor electrice din compoziţia atomilor acestor elemente chimice.

Efectul este cunoscut sub numele de efect de dinam şi s-ar produce datorită mişcării în convecţie a sarcinilor electrice prezente în structura nucleului exterior al Pământului.

Liniile câmpului magnetic ies din Pământ la polul sud magnetic, localizat lângă strâmtoarea McMurdo din Antarctica, şi reintră la polul nord magnetic de lângă insula Prince of Wales din Arctica canadiană. La fiecare aproximativ jumătate de milion de ani câmpul magnetic al Pământului se inversează.

Procesul de inversare propriu-zis poate dura 1.000-1.500 ani, timp în care câmpul magnetic slăbeşte, iar polii se deplasează spre poziţiile inversate, revenind şi la intensitatea lor magnetică anterioară. Ultima oară când s-au inversat polii a fost acum 780.000 de ani.

×