x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierii Victor Ponta şi Emil Boc într-un video-reportaj pe postul naţional din China

Premierii Victor Ponta şi Emil Boc într-un video-reportaj pe postul naţional din China

de Dan Tomozei    |    13 Iul 2013   •   21:43
Premierii Victor Ponta şi Emil Boc într-un video-reportaj pe postul naţional din China

Premierii Victor Ponta şi Emil Boc au fost azi amfitrionii unui video-reportaj pe postul naţional din China, în care a fost abordată situaţia politică şi economică din România, inclusiv incidentul din Parlament din 2011 când un angajat al TVR s-a aruncat în cap.

În cadrul unui video-reportaj, postul naţional de televiziune chinez CCTV 2 a transmis, sâmbătă, fragmente din interviul acordat de premierul Victor Ponta cu ocazia recentei vizite în marele stat Asiatic. Materialul video a fost însoţit de secvenţe video şi foto în care au fost prezentate evenimentele politice care au condus la răsturnarea guvernului condus de Emil Boc, fiind incluse protestele de stradă şi incidentul în care un angajat al TVR s-a aruncat de la balconul Parlamentului.

Video-reportajul CCTV 2, prezentat la orele amiezii în China, a debutat cu tema stabilităţii politice şi economice a României. În răspunsul selectat de postul de televiziune, premierul Victor Ponta a arătat că schimbarea de guvern a avut loc anul trecut, în primăvară, ulterior alegerile acordând actualului guvern un mandat de patru ani, “termen insuficient pentru a implementa toate reformele, dar este, totuşi, un termen important. Sunt total de acord că este nevoie de stabilitate politică bazată pe legitimitatea şi suportul populaţiei, care ne dă dreptul şi curajul să luăm decizii importante”, a arătat premierul Ponta.

Materialul video a continuat cu un fragment din interviul realizat, în urmă cu doi ani, la Beijing, cu Emil Boc, fostul premier fiind solicitat să explice incidentul din Parlamentul de la Bucureşti. “A fost un tragic incident. Partea bună a fost că viaţa acestuia a fost salvată. Nu a fost o problemă cu viaţa acestuia. Dar, într-adevăr, nu este uşor să treci printr-un asemenea eveniment, ca lider. În acelaşi timp, adânc în inima mea, am fost convins că politicile impuse în ţară au fost necesare pentru a salva România din marasm, pentru a o salva din sărăcie. În alte condiţii, am fi intrat în colaps”, a declarat Emil Boc, care a mai arătat, în august 2011, că este conştient de preţul pe care îl va plăti politic pentru aceste decizii.

Declaraţiile fostului premier Boc au fost urmate de un montaj cu imagini de la acţiunile de protest ale sindicatelor din România, cu răsturnarea guvernului Boc, venirea la Guvernare a USL şi a premierului Ponta, marele miting al USL de pe Arena Naţională din Bucureşti şi evenimentele care au marcat relaţia României cu Uniunea Europeană, din ultimul an.

Interviul realizat de CCTV cu Victor Ponta a continuat de la vizita efectuată de premierul Boc în China, în anul 2011, actualul premier fiind întrebat cum vede moştenirea primită de la fosta guvernare. “Este prea devreme să avem o evaluare. Fireşte, am fost în opoziţie, am fost unul dintre criticii vocali ai predecesorului meu, dar cred că mersul ţării este de a continua proiectele şi bineînţeles de a îmbunătăţii proiectele care nu au avut succes sau care au fost greşite. Sunt o persoană care preferă ca niciodată să nu privească înapoi, să privească mereu spre viitor, pentru a-mi face datoria faţă de ţara mea”.

În acest context, solicitat să explice politicile actualului guvern privite din perspectivă europeană, austeritate versus stimulare economică, Victor Ponta a declarat că a fost aleasă “a treia cale care este una mult mai pragmatică. Aceasta înseamnă că, da, am adoptat măsuri de creştere şi de creare de noi locuri de muncă, în acelaşi timp încercând să disciplinăm politicile bugetare, încercând să tăiem toate fondurile publice care nu sunt necesare sau care sunt prea mari, pentru a le face mai eficiente”.

Privind relaţiile externe, Victor Ponta a arătat că “cred că am învăţat, cel puţin eu am învăţat de la China, că apropierea pragmatică este soluţia cea bună. Uneori, economia şi societatea nu sunt foarte apropiate. De aceea, trebuie să fim foarte creativi, să ne adaptăm la realitate şi să ne adaptăm mereu deciziile pentru a asigura o creştere economică, dar şi pacea socială şi solidaritatea”.

Dialogul realizat de CCTV, care a avut o durată de 8,46 de minute, a continuat cu tema aderării Croaţiei la UE şi prezenţa României în cadrul Uniunii Europene, adoptarea modei euro

×