x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premii pentru profesori exceptionali

Premii pentru profesori exceptionali

22 Mai 2015   •   14:57
Premii pentru profesori exceptionali
Sursa foto: Dan Marinescu

În 2015, situaţia cadrelor didactice din România este dramatică: profesia care ar trebui să se bucure de atenţia guvernanţilor, indiferent de regim, a rămas, an de an, la coada priorităţilor. Ţări cu un standard de viaţă ridicat, cum ar fi Finlanda, alocă anual cote mari din buget învăţământului. În România, exista doar speranţa că, la anul, va fi mai bine. Puţin peste 1100 lei este salariul unui profesor debutant, iar, în prag de pensie, un cadru didactic cu toate gradele ajunge să primească în jur de 2100 lei. Chiar şi-aşa, mai sunt însă în România pedagogi dedicaţi, preocupaţi de soarta elevilor săi, cei care îndrăgesc copiii necondiţionat şi-şi iubesc profesia. Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a iniţiat campania Liga Profesorilor Excepţionali, dedicată elitelor învăţământului românesc. Concursul a ajuns la cea de a două ediţie, recompensele sunt substanţiale pentru câştigători: primii trei clasaţi vor primi salarii de merit pe durata unui an şcolar. Este unica iniţiativa in România, la ora actuală, venită în sprijinul cadrelor didactice şi este susţinută de Ministerul Învăţământului. Ne-a răspuns întrebărilor Trisi Cristea, preşedinta Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

1. Suntem la cea de a două ediţie a Ligii Profesorilor Excepţionali. În ce faza a competiţiei ne aflăm acum?
Mai sunt doar câteva zile în care cadrele didactice se mai pot înscrie pe site-ul fundatiadanvoiculescu.ro, până duminică, 24 mai, inclusiv. Între 25 mai şi 31 mai, urmează selecţia a treizeci de candidaţi, de către o comisie de specialişti. Între 1 – 7 iunie, are loc votul online, prin care sunt selectaţi, de această dată de către susţinătorii acestora,cei zece profesori finalişti . Ultima faza se desfăşoară între 8 şi 21 iunie, când are loc votul final şi premierea câştigătorilor. Mai multe amănunte sunt pe site-ul nostru.

2. Care sunt premiile?
Primilor trei clasaţi în competiţie le vom oferi câte un salariu de merit, pe durata unui an şcolar. 5000 lei, 4000 lei şi 3000 lei sunt banii pe care aceşti profesori emeriţi îi vor primi lunar, pe intreagă perioadă a anului educaţional 2015-2016. Pe lângă asta, primilor zece le vor fi acordate şi alte premii importante, care îi vor ajuta în activitatea didactică: laptop-uri, enciclopedii, materiale educaţionale etc. Am putut organiza această competiţie mulţumită sponsorilor şi partenerilor media: Editura Fisher Internaţional, Editura Litera, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti; Gazeta Spoturilor, Antena 1 şi Antena 3, Jurnalul Naţional. Ne bucurăm de sprijinul Ministerului Învăţământului, ceea ce înseamnă mult pentru noi.

3. Care sunt motivele care au stat la baza organizării acestei campanii?
Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României are printre priorităţi educaţia, încurajarea şi susţinerea elevilor excepţionali. Aceşti elevi care aduc cinste României câştigând concursuri în ţară şi străinătate n-ar fi putut ajunge unde sunt fără profesori pe măsură,profesori care i-au descoperit şi susţinut pentru a-şi dezvolta talentul. Nu ne numărăm printre cei care deplângem situaţia în care au ajuns profesorii azi. Noi încercăm, în măsură posibilităţilor pe care le avem, să dăm o mâna de ajutor, că să trecem mai uşor peste această perioadă. Este modul nostru de a-i cinsti pe aceşti oameni minunaţi, pentru a le reda demnitatea într-o ţară care uită deseori să îşi preţuiască valorile autentice.
 

×