x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul clopotel in scolile din Transnistria

Primul clopotel in scolile din Transnistria

02 Sep 2004   •   00:00

Scolile romanesti din Transnistria au fost ieri redeschise. Copiii si profesorii au organizat festivitati in cadrul carora s-au declarat victoriosi in lupta impotriva regimului de la Tiraspol sub privirile atente ale militienilor lui Smirnov.

STEFAN SUSAI - TRANSNISTRIA

Imnul Republicii Moldova "Limba Noastra" a fost cantat ieri de elevi, parinti si profesori in scolile romanesti din Transnistria. In aceste institutii de invatamant a fost arborat drapelul Republicii Moldova, iar copiii au primit stegulete tricolore.

Autoritatile de la Chisinau au tinut sa fie si ele prezente la festivitatile organizate la scolile romanesti din Transnistria. Astfel, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, a mers la Liceul "Evrica" din Rabnita, iar adjunctul sau, Victor Postolache, s-a deplasat la Tighina. Un reprezentant al Ministerului Educatiei din Republica Moldova a fost prezent la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, prima scoala romaneasca inchisa in aceasta vara de transnistreni.

IN STRADA. Aici situatia pare fara iesire. Militienii le-au spus zecilor de parinti care au venit la poarta scolii sa plece acasa. "Ia nu mai faceti agitatie nationalista. Mergeti acasa si veniti pe 6 septembrie", a urlat nervos un militian la un parinte.

Directorul Ion Iovcev a primit si el amenintari din partea militienilor. Elevii liceului au fost intampinati de profesori in strada.

Zeci de militieni si securisti transnistreni au fost desfasurati in curtea liceului si in preajma scolii, iar circulatia in zona a fost blocata.

BUCURIE. Festivitatea deschiderii anului scolar a fost o bucurie pentru profesorii si elevii de la internatul din Tighina. Dupa intonarea imnului, copiii au spus poezii in care sustineau ca au invins regimul de la Tiraspol care i-a tinut fara apa si energie electrica.

Si directoarea internatului, Maria Ungurean, a declarat ca "inceperea anului scolar reprezinta o victorie a copiilor si a profesorilor". Ungurean a decis sa reconecteze scoala la curent electric in mod ilegal, pentru ca elevii sa traiasca in conditii minime de decenta.

Viceministrul Postolache le-a promis copiilor ca autoritatile de la Chisinau nu ii vor abandona niciodata. Discursul lui Postolache a fost urmarit cu interes si de cativa militieni nistreni.

SEPARATISTUL. Igor Smirnov a inaugurat noul an scolar la Scoala nr. 3, in limba rusa, din Tiraspol. Personalul administrativ a curatat de zor cladirea pentru ca "prezidentul" sa fie multumit. Astazi, autoritatile autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene vor aniversa 14 ani de la declararea independentei fata de Moldova. Din acest motiv, institutiile de invatamant ar urma sa fie inchise pentru o zi. Cu toate acestea, in scolile romanesti din Transnistria elevii ar putea invata. Maria Ungurean spunea ca elevii si profesorii nu recunosc aceasta sarbatoare si "vor fi prezenti la cursuri".

IGOR SMIRNOV SE RASTESTE DIN NOU LA ROMANIA

"Sa fie foarte clar. Romania, ca tara interesata, nu ar trebui sa fie implicata in negocierile privind problema transnistreana sau in operatiunile de pacificare." Declaratia a fost facuta de liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Acesta pledeaza, mai nou, pentru o crestere a numarului militarilor rusi si ucraineni care asigura securitatea in Transnistria si pentru o imbunatatire a echipamentului lor. Smirnov nu a aratat mai multa intelegere fata de copiii care invata in scolile romanesti din Transnistria."Trebuie sa se invete conform standardelor educationale ale Transnistriei. Atitudinea noastra nu se va schimba", a avertizat Smirnov. (Lavinia Tudoran)
×
Subiecte în articol: observator Transnistria