x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport ONU - Frigiderul inteligent comanda masa

Raport ONU - Frigiderul inteligent comanda masa

de Alexandru Radescu    |    23 Noi 2005   •   00:00
Raport ONU - Frigiderul inteligent comanda masa

Numeroase inventii ce par desprinse din SF vor schimba radical viata oamenilor peste un deceniu. O spune un raport ONU difuzat la reuniunea consacrata netului.

Intr-un viitor nu foarte indepartat, internautii umani vor fi depasiti ca numar de roboti si alte masinarii conectate la internet. Hainele de pe noi si aparatul de ras vor fi conectate in retea, vor sti si vor spune totul despre "stapanul" lor. Asa prevesteste un recent raport al ONU.

In 10 ani vom putea vorbi de "internetul obiectelor": lucrurile vor comunica intre ele, de la periuta de dinti, ceasca de cafea si pana la rotile de la masina. Ultimul raport al International Telecommunication Union (agentie ONU), elaborat cu ocazia "World Summit for the Information Society" (organizat la Tunis), poate sa fie vazut ca un amestec de "progres si totalitarism tehnologic".

De fapt, daca stai sa te uiti in jurul tau, te intrebi care dispozitive mai trebuie conectate in multitudinea de retele globale. Ba mai mult, parca nu te mai pufneste rasul atunci cand la rubrici de gadget-uri "exotice" mai apare razatoarea wi-fi, ascutitoarea cu bluetooth sau batonul de ciocolata cu USB.

INFRICOSATOR? Raportul prezentat de catre ITU, "Internet of Things", scoate in evidenta viitoarele etape ale revolutiei tehnologice, unde oamenii, dispozitivele electronice si bazele de date sunt interconectate in timp real prin intermediul retelei internet. De fapt, "casele inteligente", telefoanele mobile, masinile automate vor deveni in scurt timp, principalii utilizatori ai internetului. Astfel, frigiderele vor "comanda" singure catre supermaket ce "nevoi" au, celularele devin tichete de acces si carti de credit (ceea ce deja se intampla in unele zone asiatice), masinile se vor ghida singure in trafic, "conversand cu retelele dedicate". Imbracamintea noastra va avea "etichete" RFID (identificare prin radio frecventa), pantofii si lamele de ras vor avea cipuri ("gratie" nanotehnologiei), care vor transmite totul despre utilizator. Asta cand cipurile nu vor fi deja implantate sub pielea noastra.

"Atunci cand punem etichete RFID pe diverse lucruri le facem "mai inteligente" decat fusesera ele initial concepute", a declarat Nicholas Negroponte, directorul MIT Media Laboratory (Massachusetts Institute of Technology).

Vestea si mai proasta este ca "ele" vot transmite mai departe informatia. Care va circula din retea in retea. Dar pana unde? Cat de "personala" va mai fi viata noastra?

"Lucruri precum protejarea vietii private ar trebui sa devina o parte a designului tehnologic, chiar inainte ca produsul respectiv sa ajunga pe piata", a declarat pentru BBC Lara Srivastava, reprezentant ITU. Fireste, o declaratia care nu ne spune mare lucru. De altfel, introducerea etichetelor RFID (ca este vorba de marii retaileri sau altceva) a starnit numeroase proteste, ceea ce a incetinit utilizarea tehnologiei la scara larga.

TEHNOLOGIE
"Telefonul ar trebui sa raspunda singur, sa-si dea seama daca e ceva important, sa se comporte ca un bun majordom englez" - Nicholas Negroponte, director MIT

CU TOTII IN RETEA
Potrivit raportului ITU "Internet of Things", numarul utilizatorilor de Internet va creste pe viitor pana la cateva miliarde de utilizatori, dar oamenii vor genera doar o mica parte a traficului.

Dupa ultimele analize ONU, exista in prezent 875 milioane de internauti, dar o data cu conectarea diverselor dispozitive, ("obiecte") la Internet, numarul utilizatorilor care va schimba informatie on-line va creste exponential.
×
Subiecte în articol: observator