x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

10 Mar 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Liber la exploatari la Ocnele Mari

Exploatarea sarii la Ocnele Mari va continua si ar putea dura inca 20 de ani, in ciuda surparilor din zona, decizia fiind luata in urma discutiilor din Parlament. "Daca am opri exploatarea, nu am avea garantia ca lucrurile ar fi stabile", a declarat Ionel Mantog, ministru secretat de stat al MEC. Populatia din Ocnele Mari a fost deja evacuata. (Alexandra Chivu)

- 28 de grade in Harghita

Temperatura in Miercurea Ciuc a scazut ieri-dimineata pana la - 28°C, cu un grad mai mult fata de recordul absolut al lunii martie in judet, inregistrat acum 20 de ani. Temperaturi scazute au fost si la Joseni si Intorsura Buzaului ( - 26, respectiv - 27 de grade Celsius).

Gripa aviara - Harsova, in carantina partiala

Un cartier al orasului constantean Harsova a intrat in carantina dupa ce s-a confirmat existenta virusului gripei aviare la probele prelevate de la mai multe zburatoare gasite moarte. Si probele prelevate de la o lisita din Portul Mangalia si de la o lebada din lacul 1 Mangalia au fost diagnosticate pozitiv H5N1 la testul rapid. (Florina Zainescu)

Returnari de TVA - Samir Spranceana, retinut de procurori

Omul de afaceri craiovean Samir Spranceana a fost retinut miercuri noapte de mai multi politisti si procurori bucuresteni intr-un local din Craiova. Fost patron al unui post local de televiziune si sot al judecatoarei Carmen Spranceana de la Curtea de Apel Craiova, doljeanul este acuzat ca a obtinut returnari ilegale de TVA in suma totala de aproximativ 800 de miliarde de lei.

PSD - Motiune simpla pe politica economica

Mircea Geoana a declarat ieri ca PSD va introduce saptamana viitoare o motiune simpla pe tema politicii economice si fiscale a Guvernului. El a precizat ca PSD "someaza" Guvernul sa prezinte o strategie de energie coerenta si capabila sa protejeze interesele cetateanului, consumatorului si firmelor romanesti.

Vaslui - Avocat judecat pentru coruptie

Decanul Baroului Vaslui, avocatul Petru Blanita, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta. Acesta este acuzat ca ar fi cerut 10.000 de euro, din care a primit jumatate, sustinand ca poate influenta magistratii Tribunalului Vaslui sa puna in libertate mai multe persoane arestate.

Bucuresti - Discutii pe traseele de maxi-taxi

Reprezentantii Comisiei de transport din cadrul Consiliului General al Capitalei si cei ai companiilor de maxi-taxi s-au intalnit ieri pentru a discuta proiectul privind reconfigurarea traseelor din oras. Soferii de maxi-taxi au criticat decizia de a nu se mai circula prin centrul Capitalei. O noua dezbatere va avea loc la 16 martie.

Trafic rutier - "Big Brother", si in Bucuresti

Aproximativ 100 de intersectii din Bucuresti vor fi supravegheate de anul viitor prin camere video de monitorizare a traficului. Proiectul este initiat de Primaria Capitalei impreuna cu Politia Rutiera si va fi cofinantat de BERD cu 20,6 milioane de euro. Sistemul va lucra automat si va fi coordonat dintr-un centru situat in cartierul Drumul Taberei.

Bani gratis - Granturi pe profitul reinvestit

Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie a lansat programul de finantare cu fonduri in limita profitului brut reinvestit, platit pentru anul trecut. Bugetul programului este de opt milioane de lei noi. Se aloca fonduri nerambursabile de pana la 100.000 RON/beneficiar, care acopera maximum 75% din sumele reinvestite din profit. Eligibile sunt IMM-urile care, in ultimii trei ani, n-au depasit pragul maxim de 400.000 RON, sume primite ca ajutoare de stat. (A.N. Ionescu)

Meritul cultural - Cartarescu, decorat de Basescu

Scriitorul si editorialistul Jurnalului National, Mircea Cartarescu, a fost decorat, ieri, de Traian Basescu cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Mare Ofiter la propunerea ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Cartarescu a fost decorat "pentru talentul remarcabil care a ridicat valoarea literaturii romane contemporane".

Incident - Nava in deriva langa Costinesti

O nava aflata sub pavilionul Insulelor Comore, care a ramas joi noapte in deriva in Marea Neagra, la aproape 10 mile marine de statiunea Costinesti, a fost remorcata ieri-dimineata pentru a fi adusa in Portul Constanta.

Postelecom - BCR iese din actionariat

Banca Comerciala Romana, Grupul Industrial Roman (GIR), SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana au iesit din actionariatul operatorului POSTelecom, conform documentelor aditionale la actul constitutiv al companiei. BCR avea o cota de 5% din capitalul social al companiei, GIR - 10%, in timp ce SIF-urile controlau fiecare cate 2,5% din actiuni. Cel mai important actionar este Compania Nationala Posta Romana.

Loterie - Finantele cer revocarea sefilor

Ministerul Finantelor Publice (MFP) cere revocarea presedintele Consiliului de Administratie al companiei nationale Loteria Romana, Nicolae Cristea precum si a intregului Consiliu de Administratie. (Daniela Ivan)

Simulare - Rezultate slabe si la Matematica

Elevii bucuresteni au promovat proba la Matematica a simularii testelor nationale in proportie de 56,47%, dupa cum a prezentat ieri Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Cei mai multi scolari, circa 3.000 din aproximativ 8.300 admisi, au luat note intre 5 si 5,99. Rezultatele sunt putin mai bune decat la Limba romana, unde procentul de promovabilitate a fost sub 50%. (Eugenia Mihalcea)
×
Subiecte în articol: observator