x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

09 Feb 2006   •   00:00

9 februarie 2006

Pasapoarte uitate la vama


Aproximativ 40% dintre romanii ale caror pasapoarte au fost retinute la granita, pentru depasirea termenului de 90 de zile in strainatate, nu si-au ridicat aceste acte pana in prezent, desi nu mai sunt penalizati, informeaza Mediafax. (Anca Alexe)

Decizie BNR - Creditarea in valuta, pedepsita


Consiliul de Administratie al BNR a decis ieri majorarea ratei dobanzii pentru resursele in lei atrase de pe piata la 8,5% si a majorat rezervele minime obligatorii pentru depozitele in valuta ale institutiilor de credit la 40%. In urma acestor masuri, bancile vor prefera sa plaseze sumele in lei la BNR, in loc sa acorde credite populatiei. Masurile au fost luate pentru reducerea inflatiei, tinta de 5% estimata pentru anul acesta fiind mentinuta de BNR. (Adrian Mihai)

Decret - Placinta, Stancu, Huza, pensionati

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretele de eliberare din functie, prin pensionare, a 22 de magistrati. Printre ei se afla Constantin Placinta, procurorul inspector de la CSM, cel care i-a tot controlat pe anchetatorii lui Dinu Patriciu, ca si fostul sef al Tribunalului Bucuresti si ex-membru CSM, Maria Huza. Au mai fost pensionati alti sase judecatori de la instanta suprema, printre care Luana Stancu, implicata in scandalul casei parintilor ministrului Macovei. (Violeta Fotache)

Proces - Fostul director ADS a castigat

Fostul director general al Agentiei Domeniilor Statului din timpul guvernarii PSD, Corneliu Popa, a castigat procesul cu Ministerul Agriculturii, dupa ce, in luna ianuarie 2005, a fost destituit disciplinar de actualul ministru Gheorghe Flutur. Decizia Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, Sectia Litigii de munca, este executorie, a declarat Corneliu Popa. El sustine ca a fost destituit abuziv, pentru management necorespunzator si spune ca, desi decizia poate fi atacata cu recurs, pana atunci Ministerul Agriculturii este obligat de instanta sa il repuna in functie.

Energie electrica - Centrul Capitalei, afectat de o avarie

Alimentarea cu energie electrica a unei parti a centrului Capitalei ar putea fi afectata dupa o avarie produsa de angajatii Apa Nova, in timpul executarii unor lucrari. Specialistii Electrica apreciaza ca reparatia va dura aproximativ zece zile. In cazul producerii unei avarii in perimetrul Piata Romana - Calea Stirbei Voda - Bulevardul Eroilor - Teatrul de Opereta - Universitate nu mai exista posibilitatea preluarii consumatorilor pe alte surse de alimentare, potrivit Electrica.

Fonduri PHARE - Dosar pentru penitenciare

Procurorii DNA cerceteaza modul in care, in timpul mandatului Rodicai Stanoiu de ministru al Justitiei, seful Penitenciarelor, Emilian Stanisor, si doctorul Serban Bradisteanu, seful Comisiei de licitatie, au fost implicati in incheierea unui contract de 20 de milioane de euro, fonduri PHARE, pentru echipamente, pentru dotarea retelei medicale a penitenciarelor. DNA a confirmat ca procurorii au inceput urmarirea penala pentru abuz contra intereselor publice, urmand sa identifice persoanele care ar fi comis aceasta infractiune. (Violeta Fotache)

Targu-Mures - Cladiri desenate cu svastici


Mai multe cladiri situate in apropierea cimitirului evreiesc din Targu-Mures au fost inscriptionate cu svastici. Politia a demarat cercetarile si, potrivit primelor verificari, desenele apartin aceleiasi persoane. Daca va fi prins, autorul risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre sase luni si cinci ani. (Monica Harmanescu)

Parlament - Macovei si Morar, chemati la audieri


Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si seful DNA, Daniel Morar, au fost chemati din nou la audieri, miercurea viitoare, de deputatii din Comisia de abuzuri. "Daca nu vin, membrii comisiei sunt hotarati sa propuna plenului constituirea unei comisii de ancheta care sa analizeze inclusiv raspunderea celor care nu au inteles sa dea curs invitatiei", a anuntat presedintele comisiei, Valer Dorneanu. (Carmen Vintila)

Iasi - Elicopterul prabusit nu avea defectiuni


Elicopterul prabusit la Iasi luna trecuta n-a avut defectiuni tehnice, arata raportul preliminar al oficialilor care investigheaza cauzele accidentului. Anchetatorii iau in calcul celelalte doua posibile cauze: eroarea umana si conditiile meteo. Prabusirea elicopterului de la SMURD Iasi a luat viata a patru oameni. Zborurile SMURD, oprite dupa accidentul de la Iasi, vor fi reluate in aceasta saptamana. (Mirela Cimpoi)

Incident la TAROM - Aterizare de urgenta in Belgia


Un avion al companiei TAROM care efectua cursa Bucuresti - Londra a aterizat de urgenta ieri la Bruxelles, dupa ce unul dintre geamurile din cabina echipajului s-a fisurat. La bordul aeronavei se aflau 75 de persoane, aterizarea derulandu-se in conditii normale. Cursa Bucuresti - Londra a plecat din Romania la ora 10:00 si trebuia sa ajunga la destinatie la ora 13:30 (ora Romaniei). Zborul-retur trebuia sa plece din capitala Marii Britanii la ora locala 12:30 (14:30 ora Romaniei).

Reactii - Miting pentru Teo Peter


Sindicatele Uniunea Artistilor Liber Profesionisti (UALP) si Cartel Alfa vor organiza astazi, de la ora 10:30, un miting de protest in fata cladirii Guvernului Romaniei. Cele doua organizatii vor inmana guvernantilor si o petitie in care isi exprima nemultumirea fata de solutionarea cazului Teo Peter. "Este o chestiune de interes national. Orice alt cetatean putea sau poate fi in locul lui Teo Peter. Autoritatile si Guvernul Romaniei sunt responsabile de apararea intereselor cetatenilor romani", a declarat Mihaela Mihai, presedinta UALP. (Cristina Ologeanu)

Colegiul Medicilor - Cinteza asteapta modificarea legilor


Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Mircea Cinteza, se opune in continuare pachetului de legi propus de Nicolaescu si cere modificarea acestora. Cinteza spera ca, pana la intrarea lor in Parlament, saptamana viitoare, legile ar putea fi modificate. "Eu cred ca asa cum legile au mai avut mici modificari pe site-ul Ministerului Sanatatii in zilele trecute, la fel de bine vor mai putea fi modificate pana cand vor intra in Parlament. Pana atunci este posibil orice", a declarat Cinteza. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a refuzat ieri pentru a patra oara invitatia la dezbateri a CMR. (Oana Antonescu)

Dolj - Confirmare pentru gripa aviara


Virusul gripei aviare a fost identificat si in Dolj, chiar in ograda medicului veterinar din comuna Cetate. Marti seara, directorul DSV Dolj, Andrei Butaru, a anuntat ca "s-a primit de la Bucuresti confirmarea unui focar de gripa aviara la o gospodarie din Cetate". Virusul a fost identificat rapid, intrucat primele pasari au murit chiar in curtea veterinarului din comuna, care a facut imediat testul pentru identificarea tulpinii H5. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a activat comandamentul antiepizootic la nivelul judetului. (Mihai Gavrila)

Caineni - Curatenie cu firma neautorizata


O parte din lucrarile de curatare a versantilor prabusiti la Caineni a fost incredintata unei societati fara autorizatie de functionare, releva un control al ITM Valcea. Reprezentantii ITM au constatat ca alpinistii nu dispuneau de dotarea necesara interventiilor. Firma care a executat lucrarile cu bunastiinta a autoritatilor valcene a fost amendata cu 7.000 de lei, societatea sanctionata nefiind la prima abatere. (Alexandra Chivu)


Caragiale s-a intors acasa


Statuia lui Ion Luca Caragiale, amplasata din anul 2002 in fata Teatrului National din Bucuresti, a fost repusa ieri pe soclul din fata Casei Memoriale I.L. Caragiale din Strada Maria Rosetti. Statuia, realizata de sculptorul Constantin Baraschi, a fost mutata in 2002 fara proceduri legale.
×
Subiecte în articol: observator