x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

05 Ian 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Nebunie la plata curentului electric

Sute de buzoieni au luat cu asalt ieri casieriile societatii Electrica pentru a-si achita facturile pe ultimele doua luni ale anului 2005, dupa ce, la inceputul lunii decembrie, societatea nu a mai incasat contravaloarea energiei electrice de la populatie.

Anul Mozart

Anul Mozart, ce marcheaza implinirea a 250 de ani de la nasterea celebrului compozitor, debuteaza astazi in Romania cu un concert al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, avandu-l ca dirijor pe Cristian Mandeal, iar ca solist pe violonistul Takashi Shimizu.

Magistratura - Stimulente cu iz de discriminare

Mai multi magistrati au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, sustinand ca au fost discriminati printr-un ordin al ministrului Justitiei, Monica Macovei, care a acordat sume de bani doar celor tineri. Este vorba despre stimulentele financiare acordate doar judecatorilor cu o vechime de pana la trei ani, functionarilor publici, consilierilor reintegrare si salariatilor ministerului, in total doar 1.886 de salariati. (Miruna Pasa)

Constanta - Mii de PET-uri cu apa sfintita

Mii de constanteni sunt asteptati maine in Portul turistic Tomis pentru a participa la slujba de sfintire a apelor marii, de Boboteaza. Dupa Liturghia oficiata la Catedrala Arhiepiscopala, se va forma o ampla procesiune care va parcurge distanta de un kilometru pana in Portul Tomis. Mai multe care cu boi vor transporta butoaie din lemn cu apa sfintita, slujba de sfintire a apelor urmand sa fie oficiata de IPS Teodosie alaturi de un sobor de 100 de preoti si diaconi. 65.000 de PET-uri cu apa sfintita vor fi oferite de Boboteaza credinciosilor prezenti in Portul Tomis.

Din martie - Conditii mai usoare la frontiere

Conditiile cerute romanilor care calatoresc in strainatate vor fi mai putin aspre incepand de la 1 martie, datorita aprecierilor primite de Romania pentru eforturile depuse in combaterea migratiei ilegale, a declarat ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. El a laudat, dar a si criticat activitatea politistilor de frontiera romani, despre care a spus ca au "cei mai bogati socri si cumnati", aluzie la coruptia din vami. (Radu Crivat)

Vaslui - Inghesuiala la plata taxelor

Sute de vasluieni au luat cu asalt ghiseele unde se incaseaza taxele si impozitele locale. Chiar daca au avut cheltuieli mari de Sarbatori si sunt constienti ca ar putea ramane fara bani, oamenii vor sa scape de grija acestor plati, mai ales ca, daca platesc acum pentru intreg anul, beneficiaza de o reducere de 10%. (Catalina Vieru)

Studenti - Preselectie pentru munca in Germania

Studentii romani care vor sa munceasca in Germania, in vacanta de vara, pot participa la o preselectie organizata in perioada 11-13 ianuarie de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. La preselectia care va avea loc la sediul institutiei pot veni tineri cu varste intre 18 si 25 de ani, inscrisi la cursurile de zi ale unei facultati de stat (cu exceptia celor din primul si ultimul an de studii), care au cunostinte avansate de limba germana si sunt apti sa desfasoare activitati lucrative in domeniile gastronomic, hotelier, industrial si agricol. (E.M.)

Palatul Victoria - 39 de prefecti au depus juramantul

In prezenta primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dar si a sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, 39 de prefecti au depus ieri juramantul de credinta la Palatul Victoria, marcand intrarea in corpul inaltilor functionari publici. (Aniela Nine)

Pirotehnie - Politia vrea inasprirea legii

Inspectoratul General al Politiei Romane(IGPR) va propune Ministerului Administratiei si Internelor constituirea unui grup de lucru, format din reprezentanti ai IGPR, ai Ministerului Economiei si Comertului si ai Ministerului Muncii, in scopul elaborarii unui proiect de lege care sa stabileasca, in conformitate cu normele europene, regimul juridic pentru folosirea materialelor pirotehnice. (Radu Crivat)

PRM - Senatorul Bindea a incetat din viata

Senatorul PRM de Maramures, Doru Bindea, a decedat ieri, in jurul amiezii, din cauza unui infarct miocardic, in ambulanta care il transporta la spital. Aflat acasa, la Baia Mare, senatorului i s-a facut rau. Senatorul Bindea, aflat la al doilea mandat, avea 49 de ani. Funeraliile vor avea loc probabil in cursul zilei de sambata. Locul ramas vacant in urma decesului senatorului Bindea ar putea fi luat de Ioan Corodan, in prezent presedinte al Organizatiei PRM din orasul Baia Sprie. (Aniela Nine)

PNL Mures - Demisii din cauza lui "Nico"

Conducerea filialei PNL Voivodeni, inclusiv cei doi consilieri locali ai formatiunii si-a depus demisia. Motivul invocat de presedintele demisionar Ladislau Darabont este lipsa de comunicare practicata dupa alegeri de conducerea PNL Mures. Direct vizat, seful liberalilor mureseni, Eugen Nicolaescu, a calificat gestul demisionarilor drept "circ" si a respins acuzatiile. Aparandu-se, "Nico" a comis o gafa incredibila. Cu nonsalanta, el a declarat ca demisiile voivodenilor nu reprezinta vreo pierdere, deoarece aceasta organizatie oricum "exista doar pe hartie". (Monica Harmanescu)

Promisiune - Conditii mai usoare la frontiere

Conditiile cerute romanilor care calatoresc in strainatate vor fi mai putin aspre incepand de la 1 martie, datorita aprecierilor primite de Romania pentru eforturile depuse in combaterea migratiei ilegale, a declarat ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. El a laudat, dar a si criticat activitatea politistilor de frontiera romani, despre care a spus ca au "cei mai bogati socri si cumnati", aluzie la coruptia din vami. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: observator