x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

03 Ian 2006   •   00:00
Romania in 5 minute

Valea Oltului mai ramane blocata

Traficul pe Valea Oltului ramane in continuare paralizat dupa ce pirotehnistii au dinamitat ieri versantii, fara nici un rezultat insa. Din cauza ploilor abundente, malurile continua sa se surpe, iar tunelul de cale ferata de la Caineni este acoperit in totalitate de mal si bolovani. Starea de alerta se mentine pe defileu inca de la 29 decembrie, cand peste 3.000 de tone de stanci s-au prabusit pe DN 7, la kilometrul 238. (Alexandra Chivu)

Curse Targu-Mures - Budapesta

Compania aeriana ungara Malev va efectua, de anul acesta, trei curse saptamanale pe ruta Targu-Mures - Budapesta la pretul de 69 de euro plus taxele aeroportuare. Zborurile se vor desfasura in zilele de luni, miercuri si joi, incepand cu 16 ianuarie.

De Anul Nou - Alocatii si salarii de bugetari marite

Alocatia de stat pentru copii a crescut la 240.000 de lei vechi, incepand cu 1 ianuarie 2006. De aceasta marire vor beneficia in jur de 4,8 milioane de copii din toata tara. Si alocatia acordata mamelor pentru fiecare dintre primii patru copii nou-nascuti a crescut de la 1.860.000 de lei vechi la 1.950.000 de lei. Noul an a adus mai multi bani si pentru bugetari. Salariul minim brut a fost majorat cu 200.000 de lei vechi, ajungand astfel la 3.300.000 de lei. (Miruna Pasa)

Loto - Marele premiu a fost adjudecat

Anul 2006 i-a adus unui roman cel mai mare premiu din istoria Loteriei Romane: aproape 18 milioane de lei noi (aproximativ 5 milioane de euro). Norocosul, a carui identitate nu se cunoaste inca, a reusit sa ghiceasca toate cele sase numere extrase la 1 ianuarie si isi poate revendica premiul pana la sfarsitul lui 2006. Aceste numere sunt 15, 41, 35, 17, 7, 20. Pe langa noul milionar in euro, alti 89 de jucatori au castigat la categoria a II-a cate 72.000 de lei noi. La categoria a III-a s-au inregistrat 6.125 de castigatori, care vor primi cate 1.048 de lei noi. La extragerea NOROC au fost doi norocosi, care vor imparti premiul de peste 448.000 de lei noi.

Franta - Un roman, disparut in Marea Manecii

Nava Otello, apartinand companiei franceze CMA-CGM, a pierdut in mare un marinar roman, in largul coastelor din vestul Frantei, a anuntat la 1 ianuarie Prefectura maritima din Brest, informeaza AFP. Barbatul, 33 de ani, se numeste Marius Cutoi si este timonier al vasului. El a fost vazut ultima data la bord in noaptea de Revelion, iar disparitia sa a fost sesizata opt ore mai tarziu. Pana acum operatiunile de cautare au ramas fara rezultat. Autoritatile portuare franceze vor deschide o ancheta in acest caz.

Supraveghere - DN 1, filmat in continuare

Monitorizarea traficului rutier de pe DN 1 va continua sa fie efectuata si in 2006 cu ajutorul aparaturii ultramoderne instalate de Politia Rutiera. Sistemul camerelor video a fost dat in functiune la jumatatea lunii decembrie si pana acum s-au observat deja rezultate remarcabile. Nu s-au mai inregistrat accidente cauzate de viteza excesiva, iar soferii s-au dovedit a fi din ce in ce mai prudenti. Mai ales ieri, cand DN 1 a fost foarte aglomerat, circulandu-se bara la bara pe ambele sensuri. (R.C.)

Conditii - Restrictii rutiere pentru Ungaria

De granita Romaniei cu Ungaria vor trece doar masinile echipate corespunzator pentru iarna - cu anvelope de sezon, lanturi si saculeti de nisip. Autoritatile din tara vecina au luat aceasta decizie ca urmare a ninsorilor abundente cazute in ultimele zile. Decizia politistilor de frontiera unguri a fost comunicata omologilor romani, care au anuntat toate punctele de frontiera de la granita romano-ungara. (Radu Crivat)

Cotroceni - Renate Weber a demisionat

Consilierul prezidential Renate Weber a renuntat la atributiile avute la Palatul Cotroceni la cerere, din motive de sanatate. Presedintele Traian Basescu a semnat un decret in acest sens datat 30 decembrie 2005. "Din octombrie pana acum, la sfarsitul anului, am stat in concediu medical o luna si jumatate", a declarat Weber pentru Mediafax.

Tragedie - Ucis la Madrid de Revelion

Un roman in varsta de 20 de ani a fost impuscat mortal la 1 ianuarie 2006, intr-un apartament din Madrid. Focul fatal a fost tras in pieptul barbatului in urma unor certuri izbucnite la incheierea petrecerii de Revelion, a anuntat directia generala a Politiei, citata de AFP. Romanul petrecuse Revelionul impreuna cu familia. Autoritatile madrilene nu au mai dat publicitatii vreo alta informatie privitoare la caz.

Sanatate 2006 - Se pregatesc noi demiteri in spitale

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a sustinut cu prilejul unei vizite-fulger la Oradea ca in noul an doreste sa contracteze credite externe de 250 milioane de euro pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii din sistemul sanitar. Cat priveste urmatorul "tsunami" de demiteri, acesta se va produce dupa 10 ianuarie, cand alte consilii de administratie vor fi schimbate din cauza managementului defectuos, a sustinut Nicolaescu. (Natalia Ivan)

Aglomeratie - Trafic intens la vama

Autoritatile vamale se pregatesc sa faca fata, in urmatoarea perioada, unui trafic de turisti extrem de crescut. Chiar daca in primele doua zile ale Anului Nou la punctele de frontiera a fost liniste, este de asteptat ca miile de romani stabiliti in strainatate si veniti acasa de Sarbatori sa plece o data cu terminarea vacantei. La vamile aradene, turistii care vor iesi din Romania vor avea la dispozitie sase benzi, iar la nevoie vor fi deschise inca doua pana la patru benzi de iesire. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator