x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

15 Dec 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Ocnele Mari se scufunda din nou / "Terorist" la 13 ani / Finantare - Costinesti, refacut pana in mai / Accident - Romani in stare grava in Ungaria

Ocnele Mari se scufunda din nou

La cateva ore dupa cutremurul de acum doua zile, caverna de la Ocnele Mari din judetul Valcea s-a surpat. Saramura tulbure din lacul de retentie a inceput sa se scurga prin conurile de pamant formate, amenintand toti locuitorii din oras. Autoritatile cred ca fenomenul va fi greu sau chiar imposibil de controlat. (Alexandra Chivu)

"Terorist" la 13 ani

Un baiat de 13 ani din Galati a facut ca mama sa sa primeasca o amenda de un milion de lei dupa ce a facut o falsa amenintare cu bomba. Copilul a sunat in urma cu doua zile la 112 de pe un telefon public din comuna sa, anuntand o bomba la Palatul Cotroceni. (Erik Hoosz)

Expertiza psihica - Stanculescu a fost trimis la doctor

Magistratii instantei supreme care judeca pentru a doua oara dosarul Revolutiei de la Timisoara l-au somat ieri pe generalul Athanasie Stan-culescu sa se prezinte de buna voie, la 10 ianuarie, la Institutul National de Medicina Legala pentru a fi expertizat psihic. In caz contrar, Stanculescu urmeaza sa fie dus cu politia. Tot la termenul de ieri al procesului, generalul Mihai Chitac, acuzat si el in acelasi dosar, a declarat ca nu a dat ordin sa se traga in manifestantii adunati in fata Catedralei din Timisoara, in decembrie 1989.

Aproape de Capitala - Recomandari impotriva gripei aviare

Autoritatile sanitare cer populatiei Capitalei si celei din zonele limitrofe sa respecte recomandarile pentru reducerea posibilitatii infectiei cu virusul gripei aviare la om, dupa confirmarea suspiciunii de boala la pasari din judetele Buzau si Calarasi. Trebuie evitat contactul cu pui, gaini, rate, gaste, porumbei, prepelite sau cu orice alte pasari salbatice si sa evite zonele in care pasarile infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente. Nu trebuie consumate produse din pasari, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea.

Blocuri vechi - Consolidarea cladirilor

Locatarii din cladirile cu risc seismic ridicat ar putea fi sanctionati de anul viitor daca refuza sa isi dea acordul pentru consolidarea imobilului, a declarat ieri Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. El a precizat ca peste 100 de cladiri din Bucuresti au un grad de risc seismic ridicat, iar printr-un proiect al Bancii Mondiale, in valoare de 70 milioane de dolari, in urmatorii trei ani vor fi consolidate 84 de cladiri mari din Capitala. (I. Onaca Purdea)

Schimbare de "domiciliu" - Cozma ne saluta de la Timisoara

Miron Cozma, fostul lider al minerilor, a ales sa-si ceara mult-asteptata eliberare conditionata de la autoritatile timisorene, ne-au declarat surse judiciare. In baza unei conventii ONU privind drepturile detinutilor, "Luceafarul huilei" a reusit sa se transfere de la Penitenciarul Rahova la puscaria din Timisoara, aproape de casa si de familie. Potrivit legii, eliberarea conditionata este aprobata de instanta corespunzatoare locului de detinere. (Miruna Pasa)

Nicolaescu - Prima faza a epurarii

Aseara, la RealitateaTV, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca a inceput semnarea ordinelor de revocare a 15 directori de spitale si a persoanelor din consiliile de administratie a 24 de spitale. Ordinele de revocare intra in vigoare din 15 decembrie a.c. si contin motivele pentru care a fost decisa revocarea. Ieri, conf. dr. Virgil Paunescu, secretar de stat in MS, a declarat ca in total vor fi inlocuiti directorii a 146 de spitale cu datorii la 31 decembrie 2004.

Decizie la Guvern - Prefectii, functionari publici

Prefectul işi va pierde, anul viitor, statutul de demnitar şi va deveni inalt functionar public, fara sa aiba dreptul de a face parte dintr-un partid politic, de a intra in greva şi de a infiinta organizatii sindicale proprii, a decis Guvernul printr-o ordonanta de urgenta aprobata ieri. Actul normativ prevede ca prefectii şi subprefectii aflati in prezent in functie vor fi mentinuti dupa aceasta data doar daca promoveaza examenul de atestare pe post.

Finantare - Costinesti, refacut pana in mai

Plaja centrala si lacul din statiunea Costinesti vor fi refacute pana la 1 mai 2006, iar pana la sfarsitul anului faleza nord in zona Pescarie va fi consolidata. Plaja pe sectorul falezei inalte va fi nisipata artificial, a anuntat ieri ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Executivul a aprobat finantarea refacerii plajei si falezei, distruse in inundatiile din septembrie, cu 19,848 milioane de lei noi din Fondul de Mediu si din bugetul Ministerului Mediului. (Florina Zainescu)

Minoritati - Statutul, aviz conditionat

Deputatii din Comisia pentru cultura au dat ieri aviz favorabil proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale, cu conditia punerii acestuia de acord cu observatiile Comisiei de la Venetia. In favoarea proiectului au votat 10 deputati (UDMR, PNL, PD), "impotriva" - 7 (PSD si PRM), singura abtinere apartinand deputatului PD Petre Strachinariu. (L.D.)

RATB - Licitatia pentru autobuze, la final

Cele 500 de autobuze care vor fi puse in circulatie de Regia de Transport bucuresteana anul viitor vor fi furnizate de reprezentantul Mercedes Benz, a anuntat primarul general Adriean Videanu. Principalul criteriu de departajare a fost pretul, avand in vedere ca ofertele tehnice erau relativ asemanatoare.

Accident - Romani in stare grava in Ungaria

Trei romani au fost raniti grav intr-un accident rutier care a avut loc ieri in vestul Ungariei si in care si-au pierdut viata alte trei persoane. Ei se aflau intr-un Volkswagen care a intrat in coliziune frontala cu un Trabant. Potrivit unui purtator de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Dezastre din Ungaria, soseaua pe care a avut loc accidentul a fost inchisa temporar.

Hunedoara - Greva foamei la Calan

Opt angajati ai intreprinderii Amidip Calan, de pe platforma fostului combinat siderurgic din localitate, au intrat ieri in greva foamei. Ei cer achitarea restantelor salariale catre angajatii societatii, care insumeaza 2,56 milioane de lei, transmite Rompres.

Constanta - Blocati in autobuz

Doi barbati si-au pierdut viata ieri-dimineata, dupa ce masina in care se aflau s-a izbit puternic de un autobuz plin cu pasageri, la iesirea din localitatea constanteana Ovidiu, transmite Mediafax. Accidentul s-a produs, potrivit politistilor, din cauza autoturismului, care a derapat si a intrat pe contrasens. Calatorii din autobuz au ramas blocati in vehicul mai multe ore, pentru ca usile s-au blocat in urma accidentului.

Extindere - Traficul rutier, filmat in toata tara

Sistemul de supraveghere video a traficului rutier, recent introdus pe DN 1, va fi generalizat la nivelul intregii tari, a anuntat ieri, la Zalau, seful Politiei Rutiere Romane, comisarul-sef Mircea Toderica. Intentia Politiei Rutiere este ca, de anul viitor, toate marile orase si municipii din tara sa dispuna de asemenea sisteme de monitorizare.

Olimpiada - Premianti in Indonezia

Elevii romani care au participat la cea de-a doua editie a Olimpiadei Internationale de Stiinte pentru juniori au castigat doua medalii de argint si doua de bronz, a anuntat Ministerul Educatiei si Cercetarii. Concursul s-a desfasurat intre 4 si 13 decembrie in orasul indonezian Yogyakarta si a avut 216 participanti din 36 de tari. Premiantii sunt elevi la licee din Bucuresti, Baia-Mare, Timisoara si Sfantu Gheorghe.

Politisti - Pensia anticipata mai tarziu

Politistii nu mai pot solicita pensionarea anticipata la 45 de ani, ci numai dupa implinirea varstei de 50 de ani. Femeile politist vor putea cere pensionarea anticipata la 45 de ani, fata de 40 de ani in prezent. Masura a fost adoptata dupa ce s-a constatat ca anul acesta s-au pensionat inainte de termen foarte multi politisti. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: observator