x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

05 Oct 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Evreii au intrat intr-un nou an

Sarbatoarea Rosh Hashana a inceput, potrivit calendarului gregorian, la 3 octombrie si se va termina astazi, o data cu lasarea serii. Dupa calendarul evreiesc, tocmai am intrat in anul 5766. De Rosh Hashana, evreilor le este interzisa orice activitate. Ei se aduna la sinagoga pentru o ceremonie in timpul careia se sufla in shofar (corn de berbec). Se mananca mere cu miere, pentru ca anul care incepe sa fie cat mai dulce. (Carmen Plesa)

30 de romani arestati la Bologna

Politia din Bologna a arestat, in urma unei ample operatiuni, 30 de imigranti romani, in majoritate femei si copii, aflati ilegal in Italia. Acestia munceau la negru sau desfasurau alte activitati ilegale, relateaza site-ul meltingpot.com. (Costin Anghel)

Proteste - Profesorii ies in strada

Principalele federatii sindicale din invatamant ameninta cu proteste in toata tara la 12 octombrie, anuntand ca actiunile lor ar putea merge pana la declansarea grevei generale, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate. Sindicalistii solicita ca salariile personalului din invatamant sa se dubleze pana la 1 ianuarie 2007. (Eugenia Mihalcea)

Dosarul Petromidia - Patriciu vrea anularea unor acte

Avocatii omului de afaceri Dinu Patriciu au cerut ieri, procurorilor care ancheteaza dosarul Petromidia, sa constate nulitatea actelor procedurale derulate in aceasta cauza dupa extinderea urmari penale, intrucat acuzatiile nu au fost detaliate si argumentate. Patriciu s-a prezentat, ieri, la Parchetul Instantei Supreme, pentru o noua audiere cu privire la noile acuzatii care i se aduc in legatura cu incalcarea legii societatilor comerciale si a pietei bursiere.

Propunere - Transportul in comun, mai scump

O calatorie cu mijloacele in transport in comun ar putea costa 1,1 lei, iar pretul abonamentelor ar putea fi majorat cu 30 la suta, de la 1 noiembrie 2005, daca propunerea adoptata saptamana trecuta in Consiliul de Administratie a RATB va fi votata de CGMB.

Securizare - Contractul cu EADS, renegociat

Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor si cei ai concernului german EADS au inceput ieri renegocierea contractului pentru sistemul integrat de securizare a frontierelor. Comisia este condusa, din partea romana, de secretarul de stat Vasile Nita, adjunct al sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica, iar din partea EADS, de catre Burkhard Siebert. (Radu Crivat)

TIB - Basescu apreciaza Inventika

Presedintele Traian Basescu a participat ieri, alaturi de Gheorghe Copos, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din do-meniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, la deschiderea Targului Tehnic International Bucuresti. Basescu a apreciat infiintarea din acest an, a pavilionului expozitional "Inventika". La Romexpo participa 1.100 de firme din 28 de tari.

Numire - Sef nou la ANSVSA

Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat ieri numirea lui Ion Agafitei in functia de presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA). Agafitei, care a fost pana in prezent secretar general al Autoritatii, va lua locul lui Razvan Nicolae Taru. Acesta a fost demis saptamana trecuta din cauza slabei comunicari cu oficialii de la Bruxelles. (Florina Zainescu)

Calomnie - Becali plateste daune lui Berceanu

Gigi Becali a fost obligat ieri de magistratii de la Judecatoria Sectorului 3 sa plateasca lui Radu Berceanu 50 de milioane de lei vechi - daune morale - si 53 de milioane cheltuieli judiciare in procesul in care este acuzat de calomnie si insulta. Berceanu ceruse daune de jumatate de milion de euro dupa ce Becali afirmase ca senatorul PD ar fi furat milioane de dolari.

Bucuresti - Toate lacurile, la Primaria Capitalei

Conducerea Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR) este, in principiu, de acord ca Primaria Capitalei sa preia administrarea catorva lacuri din jurul orasului. Totusi, "raman la parerea ca am gestionat foarte bine situatia din ultimele zile", a spus Madalin Mihailovici, seful ANAR. Municipalitatea va solicita Guvernului preluarea lacurilor Chitila, Plumbuita, Pantelimon I si Fundeni, care au amenintat Capitala in zilele ploioase. (Monica C. Andrei)

Marturii - Nava Oltenita era slab echipata

Vasul de croaziera Oltenita, care a luat foc duminica in sectorul slovac al Dunarii, nu era echipat pentru situatii de urgenta, potrivit turistilor norvegieni si belgieni care se aflau la bord. "Vasul nu era pregatit deloc pentru o asemenea situatie, totul era improvizat. In Norvegia nu ar fi primit licenta", a declarat un pasager norvegian. Cantareata Doina Maruneac, care a murit in incendiu, va fi inmormantata in localitatea buzoiana Oreavu, unde locuieste mama sa. (Radu Crivat)

Premiera - Tiriac, romanul miliardar in euro

Fostul mare tenisman Ion Tiriac este primul roman miliardar in euro, marcand sfarsitul epocii miliardarilor "de carton", informeaza Mediafax, citand un articol din Business Magazin. Averea lui Tiriac, cu afaceri in domeniile bancar, auto, asigurari, retail, imobiliare si altele, este estimata intre 1 si 1,1 miliarde de euro. Omul de afaceri spune ca nu vrea sa se mai implice foarte mult in afaceri, coordonarea holdingului Tiriac urmand sa revina unui chief executive officer roman al carui nume va fi anuntat in curand.
×
Subiecte în articol: observator