x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

04 Oct 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Profesorii cer mai multi bani

Zeci de cadre didactice din invatamantul superior au protestat ieri la Bucuresti si in mai multe orase ale tarii, in prima zi a noului an universitar. Dascalii cer 6% din PIB pentru Educatie, de anul viitor, si suplimentarea cu 850 miliarde de lei a finantarii universitatilor, la rectificarea bugetara. Solicitarile au fost depuse la Ministerul Finantelor, dar nici un reprezentant al autoritatilor nu a discutat cu protestatarii.

Comuna monitorizata video

Localitatea timiseana Dumbravita este prima comuna din tara monitorizata nonstop prin 24 de camere video. Angajatii Primariei urmaresc in permanenta cele mai importante obiective ale comunei: biserica, scoala, caminul cultural si parcurile. Proiectul a costat 60.000 de lei noi.

Bugetari - Salariile, influentate de inundatii

In problema majorarii salariilor bugetarilor pentru anul 2006 va trebui sa se tina cont de constrangerile bugetare generate de refacerea infrastructurii si a locuintelor afectate de inundatii, a afirmat ieri premierul Tariceanu. El a precizat ca Ministerul de Finante a elaborat o prima forma de proiect de buget pe anul viitor, care este evaluat in prezent. (Aniela Nine)

Maracineni - Traficul pietonal, fortat de navetisti

Traficul pietonal pe podul principal de la Maracineni, judetul Buzau, prabusit in luna mai dupa ce a fost lovit de o viitura, a fost reluat ieri dimineata fara acordul autoritatilor. Prefectul Marian Cristinel Bagiu a spus ca navetistii au traversat obiectivul cu forta, printre schelele muncitorilor si printre alte utilaje. Circulatia a fost insa blocata ieri dupa-amiaza cu ajutorul jandarmilor si al politistilor. (Lucian Florea)

Parlament - Vot negativ pentru referendum Deputatii au respins ieri, in plen, OU a Guvernului privind modificarea Legii referendumului, cu 197 voturi "pentru" si o abtinere si cea privind modificarea Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cu 195 voturi "pentru" si o abtinere. Cele doua ordonante au primit vot negativ si la Senat. Obiect al unor controverse aprinse, ordonanta privind referendumul stabilea extinderea sferei problemelor de interes national, supuse consultarii populatiei (strategia de dezvoltare sociala, reforma justitiei si combaterea coruptiei). (L.D.)

Ancheta - Audieri in dosarul mineriadei din ’90

Fostul sef al Scolii de Ofiteri de la Baneasa, generalul Vasile Dobrinoiu, a fost audiat ieri la Parchetul Militar in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Dobrinoiu a dat detalii privind modul in care au fost retinute in timpul evenimentelor mai multe persoane, la Baneasa si la unitatea de la Turnu Magurele. Tot ieri a fost asteptat si fostul presedinte Ion Iliescu, cercetat in acest dosar, dar pana la inchiderea editiei el nu se prezentase la Parchet.

Targu-Jiu / Coloana Infinitului, din nou in reparatii

Celebra opera a lui Constantin Brancusi, Coloana Infinitului, va fi reparata din nou, de data aceasta fara a mai fi demontata. Purtatorul de cuvant al Primariei Targu-Jiu, Constantin Cretan, a afirmat ieri ca se vor indeparta petele aparute in ultimii ani pe monument si se va aplica un nou strat de lac. Prima restaurare a lucrarii a fost finalizata in 2000, dupa mai bine de patru ani de la demontare.

Autostrazi - Disputa intre Marko si Tariceanu

Vicepremierul Marko Bela a criticat ieri indirect declaratiile premierului Tariceanu, conform carora coridorul IV paneuropean este prioritar in detrimentul Autostrazii Brasov-Bors. "Daca cineva ar renunta in acest moment la aceasta autostrada, ar insemna nu numai ca renunta la un proiect, ci renunta la o lucrare deja inceputa", a spus liderul UDMR.

Schimbare - Termene pentru cartile de identitate

Primul act de identitate, eliberat la varsta de 14 ani, va fi preschimbat la 18 ani, a decis ieri Camera Deputatilor, care a adoptat Ordonanta de urgenta a Guvernului in acest sens. Legea prevede ca termenul de valabilitate a cartii de identitate pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-25 ani este de 7 ani, dupa implinirea varstei de 25 de ani, de 10 ani, iar dupa 55 de ani, cartea de identitate este valabila permanent. (L.D.)

Educatie - Dosarul lui Beuran, avizat favorabil

Comisia desemnata de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a reevalua dosarul fostului ministru al Sanatatii, Mircea Beuran, a dat aviz favorabil lucrarii, transmite Mediafax. Dosarul pentru obtinerea titlului de profesor universitar primise avize favorabile de la toate comisiile de specialitate. Secretarul de stat in MEdC Dumitru Miron a spus ca numirea comisiei neutre s-a facut din cauza scandalului de plagiat iscat in jurul lui Beuran.

Accident - Cinci romani morti in Bulgaria

Toti cei cinci membri ai unei familii de romani si-au pierdut viata intr-un accident rutier produs duminica intr-o zona muntoasa din Bulgaria. Autoturismul in care se aflau cei cinci a incercat sa depaseasca un alt autovehicul in conditii de vizibilitate redusa si a intrat in coliziune cu un camion de mare tonaj.
×
Subiecte în articol: observator