x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii au ,,ocupat” Planeta?  Cu domiciliu în străinătate, certificat cu acte, sunt doar 633 de mii!

Românii au ,,ocupat” Planeta?  Cu domiciliu în străinătate, certificat cu acte, sunt doar 633 de mii!

de Dan Constantin    |    14 Dec 2017   •   16:03
Românii au ,,ocupat” Planeta?  Cu domiciliu în străinătate, certificat cu acte, sunt doar 633 de mii!

Evaluările privind românii plecați din țară și stabiliți în străinătate au mari diferențe față de cifrele care pot fi certificate cu documente. Se apreciază că ar fi emigrat circa 3 milioane de români. O  ultimă cifră vehiculată -10 milioane de români ar trăi în afara granițelor, aici fiind incluși și cei care sunt cetățeni ai altor țări, dar au origini românești. 

Datele oficiale, care au efect pentru înscrieirea pe listele electorale și dau drept la vot în străinătate, indică însă cifre mult mai mici. Astfel, raportul din decembrie al Autorității Electorale  arată că numărul total al cetățenilor români cu domiciliu în străinătate, valabil la data de 11 septembrie 2017, este de 633 717. Ei sunt identificați cu pașaport românesc .Diferentele mari apar pentru că majoritatea celor plecați nu au domicilii înregistrate în străinătate ci au rezidențe temporare sau se încadrează în categoria de turiști, cu durate limitate de sedere în alte țări.

Tările cu cei mai mulți  români cu pașapoarte în care specifică domiciliile din străinătate sunt înregistrați în Republica Moldova-202 088, Germania-95 821, Italia-51 569, Canada-41 672, Spania-30 658. Câte un român cu domiciliu în străinătate se află în Belize, Cambodgia, Comore, Gambia, Guyana Franceză, Jamaica, Liberia, Nepal, Rwanda, Sierra Leone, Togo, Tuvalu.

 

×