x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatul trimite ziariştii la puşcărie

Senatul trimite ziariştii la puşcărie

30 Sep 2014   •   19:39
Senatul trimite ziariştii la puşcărie
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE/Agerpres

Un nou atentat la libertatea presei. Senatul a adoptat marţi tacit un amendament, propus de senatorul PSD Şerban Nicolae (foto), la un articol de lege din cauza căruia ziariştii riscă închisoarea.

Este vorba despre modificarea articolul 277 din Codul penal, intitulat “Compromiterea
intereselor Justiţiei”. Conform luju.ro, amendamentul prevede că “divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină ori să se administreze o probă, de către o persoană care a luat la cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat la cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani”. Dacă propunerea lui Şerban Nicolae va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor şi apoi promulgată de preşedintele României, ea va lovi atât în jurnalişti, cât şi în avocaţi şi justiţiabili.


×